5 tips voor het plannen van je bruiloft

5 tips voor het plannen van je bruiloft

Wauw! Je bent net verloofd! Van harte gefeliciteerd. Nu begint het plannen van je bruiloft. Tijdens het plannen van je bruiloft komen er duizend-en-één dingen op je af. Een bruiloft plannen vind ik persoonlijk het leukste wat er is. Maar dat is niet voor iedereen zo. Het belangrijkste is dat jij en je partner een bruiloft plannen waar jullie allebei blij van worden. Dat maakt het plannen van je bruiloft gelijk al een stuk leuker. Je hebt iets om naar uit te kijken. Beslis samen of jullie voor een grote en extravagante bruiloft willen gaan of dat jullie je bruiloft liever klein houden. En onthoudt: alles wat jullie kiezen is goed, want het is immers jullie bruiloft! Ik heb inmiddels bij heel wat bruiloften geholpen met de planning en ik help jullie graag met een aantal tips.

Vergelijk prijzen/wees prijsbewust

Een bruiloft (groot en klein) komt altijd met een flink prijskaartje. Dat hoort nu eenmaal bij een mooie bruiloft. Maar tijdens het plannen van je bruiloft heb je wel invloed op hoe groot dat prijskaartje wordt. Een ding waar je in ieder geval rekening mee moet houden is dat alles – ja letterlijk alles – waar het woordje ‘bruid’ voor staat automatisch duurder is dan het normale product. Dit geldt van bruidsjurk tot bruidstaart en van bruidsschoenen tot bruiloftsuitnodiging. Bedenk dus of jij per se bruidshakken nodig hebt, of dat je op gewone witte pumps zoekt. Als je je bruiloft een beetje betaalbaar wilt houden moet je tijdens het plannen van je bruiloft keuzes maken. Vergelijk prijzen van verschillende locaties. Door vrijblijvende offertes aan te vragen kun jij de juiste keuze maken voor jouw bruiloft. Een bruiloft is leuk, maar het is fijn als je ook in het jaar daarna nog kunt leven.

Vraag om hulp

Het plannen van je bruiloft is veel werk. Zeker als je een grote trouwerij wilt houden. Een beetje hulp is dus wel erg fijn. Gelukkig zijn hier genoeg tradities voor en hoef jij je niet te schamen als je om hulp vraagt. Het is heel gebruikelijk om twee ceremoniemeesters te vragen om te helpen bij het plannen van je bruiloft. Je kunt natuurlijk zelf nog beslissen hoe jij de bruiloft in wil vullen en hoeveel jij van het plannen regelt. Ceremoniemeesters kunnen de vervelende klusjes voor je regelen. Vaak komen ceremoniemeesters ook weer met originele ideeën voor bijvoorbeeld een gastenboek. En het allerfijnste aan ceremoniemeesters is dat zij op de dag zelf kunnen zorgen dat alles goed verloopt. Op deze manier weet je dat je bruiloft wel gaat zoals jij dat voor je zag, maar hoef jij zelf nergens om te stressen. En een groot voordeel is dat veel mensen het vaak leuk vinden om te helpen bij het plannen van je bruiloft. Het is een belangrijke dag in jouw leven, dus je omgeving doet het vaak met liefde!

Begin op tijd

Om het plannen van je bruiloft leuk te houden is het zaak om op tijd te beginnen. Misschien denk je dat je alles wel even snel regelt of niet zoveel eisen hebt. Maar het plannen van je bruiloft kost vaak meer tijd dan je denkt. Een locatie is vaak al voor het komende jaar volgeboekt. Dus als jij de locatie van je dromen wil, dan moet je die vaak ver van tevoren vastleggen. Een trouwjurk moet vaak meerdere keren aangepast worden, dus ook daarvoor moet je minimaal een half jaar rekenen. Je wil ook al ruim van tevoren een ‘safe the date’ kaart naar je gasten sturen, zodat zij jouw dag vrij kunnen houden. En dan zijn er nog genoeg andere dingen die je moet doen voor het plannen van je bruiloft. Hoe ziet jullie dag er qua planning uit? Ga vast bruidstaarten proeven en bij cateraars langs voor je diner. Deze dingen kosten los van elkaar niet zoveel tijd, maar op de grote hoop is het fijn als je hier de tijd voor hebt. Zeker als je allebei fulltime werkt, vliegt de tijd om je bruiloft te plannen voorbij. Wil je een beetje lol houden in het plannen van je bruiloft dan is het fijn als er niet veel tijdsdruk achter zit.

Blijf jezelf

Dit advies klinkt misschien een beetje cliché ‘blijf jezelf’, maar het is wel echt heel belangrijk. In alle heisa rondom het plannen van je bruiloft word je makkelijk meegesleept in meningen en normen van anderen. Iedere generatie en familie heeft weer eigen tradities die bij een bruiloft horen. De ene persoon vindt polaroidfoto’s vreselijk cliché en de ander vindt het fantastisch. Laat je niet leiden door de meningen van anderen en kies gewoon voor wat je zelf leuk vindt! Dat is eigenlijk mijn belangrijkste tip voor het plannen van je bruiloft. Het is immers jouw bruiloft en niet die van iemand anders. Het plannen van je bruiloft is al de voorpret van je bruiloft zelf, dus blijf dicht bij jezelf. Maakt het jou niks uit als er wat fout gaat? Dan hoef je natuurlijk niet tot in detail alles te plannen. Vind jij het wel heel fijn om een gedetailleerd draaiboek te maken? Doe dat dan vooral!

Try 2 relax

Voor dit advies geldt eigenlijk hetzelfde als ‘blijf jezelf’, het is ook een beetje cliché. Maar clichés bestaan vaak niet voor niks! Het belangrijkste ingrediënt om te genieten van het plannen van je bruiloft is dat je je een beetje ontspant. Het plannen van je bruiloft is namelijk net zo leuk als de dag zelf. Juist omdat je er zolang naartoe leeft wordt het een fantastische dag. En voor de control freaks onder ons: er gaat gegarandeerd iets niet zoals gepland. Dat betekent echt niet dat je locatie ineens gaat cancelen, of dat de dag niet doorgaat. Het zegt wel dat je moet accepteren dat het misschien gaat regenen, dat je hond de verkeerde kant op rent of dat de ceremonie uitloopt. Als je dat kunt accepteren ga je veel ontspannener om met het plannen van je bruiloft. Ook op de dag zelf is het fijn als je je gewoon kunt ontspannen. Kies daarom ook twee ceremoniemeesters die je vertrouwt. Vertrouw erop dat zij eventuele obstakels wel tackelen.1 gedachte over “5 tips voor het plannen van je bruiloft”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *