Pijn tussen de schouderbladen, hoe kom je er vanaf?

Pijn tussen de schouderbladen, hoe kom je er vanaf?

Pijn tussen de schouderbladen, misschien heb je er zelf wel last van, of er ooit eens last van gehad. Uitermate vervelend natuurlijk, en daarom wil je er het liefst natuurlijk zo snel mogelijk van af. Maar dat blijkt soms lastig te zijn. Tevens is pijn tussen de schouderbladen vaak ook een symptoom van een ander onderliggend kwaal. Daarom is het goed om na te gaan waar jij precies last hebt en om te kijken hoe jij er zo snel mogelijk van af moet. Daarom vertel in je in deze blog alles wat jij moet weten over pijn tussen de schouderbladen en hoe jij er zo snel mogelijk weer vanaf komt. Want misschien is het wel gewoon tijd voor wat ME time.

Het schouderblad, waar ervaar je de pijn?

Vaak blijkt dat het voor mensen soms niet helemaal duidelijk is waar mensen pijn ervaren als ze zeggen pijn te ervaren tussen de schouderbladen. Want hoe uit zich deze pijn, en waar ervaar je deze eigenlijk?

Het schouderblad bevindt zich aan de achterkant van de schouders, ze maken tevens deel uit van de zogenaamde schoudergordel. Tezamen met andere botten zorgen ze ervoor dat jij je armen helemaal kunt draaien. Het schouderblad heeft een driehoekige vorm en is daardoor goed te herkennen wanneer je deze aan de achterzijde van je schouders voelt.

Voorkomende symptomen van pijn tussen de schouderbladen

Vaak blijkt dat mensen met pijn tussen de schouderbladen dit niet direct ervaren, maar dat het gelijk komt en dat het zich langzaam verergert. Hierdoor is het vaak lastig aan te wijzen wanneer je de pijn voor het eerst ervaren hebt. Ook kan het zo zijn dat je de pijn niet constant voelt maar enkel op bepaalde momenten, of dat het plotseling als steken komt. Ook kan het zo zijn dat je het juist alleen voelt wanneer je een bepaalde beweging maakt of een activiteit uitvoert. Veel van de symptomen die mensen hier dan ook bij voelen zijn onder andere: een krampachtige, zeurende en/of stekende pijn, benauwdheid, pijn tijdens het slapen, uitstralende pijn, draaierigheid, misselijkheid of verminderde mobiliteit.

De oorzaak van de pijn

Er zijn veel verschillende oorzaken aan te wijzen wanneer je pijn tussen de schouderbladen ervaart. Soms is het ook lastig te bepalen wat de oorzaak is van de pijn, vaak is er dan extra onderzoek nodig. De meest voorkomende oorzaken zijn echter, pijn door overbelasting. Wanneer je bijvoorbeeld veelvuldig je rug zwaar belast, of wanneer je een verkeerde lichaamshouding of slaaphouding aanhoudt. Ook kan het komen door een blessure, bijvoorbeeld tijdens het sport opgelopen. Ook kan de oorzaak een aandoening aan de wervelkolom zijn, ook wel een scoliose genoemd. In dit geval is de wervelkolom verkromd. Maar ook een beenlengteverschil of een doorgezakte voet wreef kan er al voor zorgen dat je pijn ervaart.

Onderliggende aandoeningen

Andere onderliggende aandoeningen kunnen ook de oorzaak zijn van pijn die je ervaart tussen de schouderbladen. Zo kan stress bijvoorbeeld ook een oorzaak zijn. Wanneer je veel stress hebt verkrampen je spieren regelmatig waardoor je pijn op verschillende plekken kunt ervaren, waaronder tussen de schouderbladen.

Ook kan het zijn dat je een onderliggende aandoening aan je schoudergewricht hebt. Een dergelijke gewrichtsaandoening kan er al snel voor zorgen dat je extra pijn ervaart tussen de gewrichten. Tevens kunnen ook hartaandoeningen, ontstekingen aan je zenuwen, maagaandoeningen, luchtwegaandoeningen of ontregelde hormonen de oorzaak zijn van de pijn die jij tussen de schouderbladen ervaart. Ik ben geen arts, dus je kunt het beste langs je huisarts gaan om er naar te laten kijken.

Fysiotherapie om de pijn tegen te gaan

Om de pijn tegen te gaan zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Heb je slechts kortstondig of zeer incidenteel last van de pijn? Dan kan een pijnstiller, spier-gel of een icepack verlichting bieden. Heb je echter langer last van de pijn, en neemt dit ook niet af, of wordt het zelfs erger? Dan is het verstandig een afspraak in te plannen met een fysiotherapeut. Je kunt dan samen je klachten bespreken en vaak zullen zij dan met oefeningen, massages of een gyro praktische oplossing komen om jouw pijn tegen te gaan. Het is tevens altijd belangrijk om wel te blijven bewegen, zo zorg je ervoor dat je spieren wel sterk blijven.

Je lichaamshouding verbeteren

Vaak wordt pijn tussen de schouderbladen echter ook veroorzaakt door een verkeerde lichaamshouding. In dit geval is het van belang dat je stopt met het (vaak) aannemen van deze houding. Hiervoor kan het nodig zijn je werksituatie aan te passen of om hulp te vragen van een specialist op dit gebied. Met verschillende oefeningen en/of therapieën wordt dan getracht jouw lichaamshouding blijvend te verbeteren. Ook kan het nodig zijn je slaaphouding aan te passen. Heb je last van scheefstand? Dan kan het zijn dat je doorverwezen wordt naar de orthopeed.

Manieren om de pijn te verlichten

Soms kan het zijn dat de pijn gaan duidelijk aanwijsbare oorzaak heeft en dat het waarschijnlijk wel weer over gaat. Dan kan het helpen om de pijn op een andere manier te verlichten. Effectieve methodes zijn in dit geval een goede massage, waarbij je je vooral richt op het gebied rondom de schouders. Ook kunnen pijnstillers of ontstekingsremmende middelen uitkomst bieden om de pijn voor een langere tijd te verlichten. Blijft de pijn echter hierna nog steeds aanhouden? Zoek dan zeker een specialist of je huisarts op om een onderzoek te laten uitvoeren.

Extra ondersteuning om van je pijn af te geraken

Soms kan het dus nodig zijn om een onderzoek te laten uitvoeren om te bepalen waar de pijn precies vandaan komt, en wat je er tegen kunt doen. In sommige gevallen blijkt dan dat er veel aan te doen is, maar soms kun je er ook gewoon weinig tegen doen. Wat je dan in ieder geval kunt doen is het ontlasten van de schouderbladen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld minder zware taken uit te voeren of door een betere lichaamshouding aan te nemen. Ook kan het helpen om stress zoveel als mogelijk te vermijden. Ook is het belangrijk voldoende mineralen en vitaminen tot je te nemen, vooral calcium, natrium en kalium zijn hierbij van belang. In dit geval is het aan te raden extra vitamine B, magnesium en vitamine D te slikken.

Een gezonde levensstijl aannemen

Als je van jezelf weet dat je een ongezonde levensstijl hanteert is het ook aan te raden te kiezen voor een gezonde levensstijl. Dit zal je algehele gezondheid bevorderen, en er zodoende ook voor zorgen dat andere klachten, zoals pijn tussen de schouderbladen afneemt. Een gezonde levensstijl begint al met kleine stapjes, zoals meer sporten en gezonder eten.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *