Peuterpuberteit, 2 is NEE, 3 is Terror

Peuterpuberteit, 2 is NEE, 3 is Terror

De terror peuterfase, ook wel de peuterpuberteit genoemd kan enorm vermoeiend zijn. De peuterpuberteit begint doorgaans als een peuter zo’n anderhalf- of twee jaar oud is. Als je daarvoor nét dacht alles onder controle dacht te hebben, tja waarschijnlijk belandt jouw kind dan ook nét in de peuterpuberteit. Helaas. Ze zeiden tegen mij: 2 is nee, nou ik kan je vertellen…3 is terror! Want wat kan mijn kleine monster het soms bont maken. Maar, wat is de peuterpuberteit nou eigenlijk en hoe herken je het?

Peuterpuberteit symptomen

Simpelweg is de peuterpuberteit een ‘nee-fase’, want je kind zegt tegen bijna alles dat hij of zij het niet wilt. Of wel, ‘nee, nee en nog eens nee’. Maar wat is nou nog meer kenmerkend aan de peuterpuberteit? Hieronder staat een opsomming voor je klaar:

  • Regelmatige driftbuien.
  • Alles zelf willen doen.
  • Alles bij elkaar schreeuwen.
  • Huilbuien
  • Je soms het bloed onder de nagels vandaan halen
  • Oren hebben die kapot zijn

Heftige peuterpuberteit

Natuurlijk zit er verschil in iedere peuter, net zoals elk mens verschillend is. Normaal gesproken is de peuterpuberteit een fase van zo’n tweeënhalf jaar. Hier maakt jouw kindje een enorme verandering door en komt tot de ontdekking dat hij daadwerkelijk een eigen persoon is met een eigen wil. Er zijn uitzonderingen en sommige peuters zorgen voor een echt heftige peuterpuberteit. Begrijp me niet verkeerd, ik heb een geweldig kind. Ze is super lief en super zorgzaam. Maar die bijdehante opmerkingen en dingen niet willen doen, maken me soms best wanhopig. Ik merk overigens ook dat als ik niet lekker in mijn vel zit, dat een nog grotere trigger voor haar is. Tegenwoordig veranderen haar driftbuien in huilbuien als ze haar zin niet krijgt. Desondanks probeer ik consequent te blijven, en ondanks dat ik heel veel van haar hou, kan ik niet ontkennen dat deze fase heftig is.

Twee is nee

Alhoewel de term peuterpubertijd algemeen bekend is, is daar over te twisten. Dat komt omdat de hormonen van een kind een grote rol spelen wat betreft de pubertijd, maar dat is bij peuters nog niet zo. Vaak wordt deze fase ook wel de ‘twee is nee’ fase genoemd. Dat komt voornamelijk door de koppigheid die zich voordoet bij peuters rond het tweede levensjaar. Nou snap ik zelf niet zo goed waarom ze het twee is nee noemen, want nu ze 3 jaar is, is ook nog alles NEEEEE! Nee, ik wil niet eten, Nee ik wil niet naar de opvang, Nee ik wil niet slapen en Nee ik wil al helemaal niet mijn eigen speelgoed opruimen die ik door de hele woonkamer verspreid heb.

peuterpuberteit

Peuterpuberteit tips

Het is verstandig om te beseffen dat in deze levensfase jouw kind in feite zijn onafhankelijkheid probeert te verklaren. Zo komt de peuter tot de realisatie dat hij niet alleen een eigen mening heeft, maar ook dat hij zelf keuzes kan maken en verscheidene dingen ondernemen. Toch zijn er wel wat nuttige tips.

  1. Zorg voor regelmaat en een duidelijke routine, omdat dit houvast en daarmee rust geeft. Doordat de peuter precies weet waar hij of zij aan toe is, voelt hij of zij zich veilig en op zijn gemak.
  1. Speel samen, want samen spelen is een belangrijke vorm van communicatie voor peuters. Je leert d.m.v. communicatie onder andere de peuter om geduld te hebben, te delen en behulpzaam te zijn. Belangrijk is dat je goed gedrag beloont. Je peuter puber heeft gewoon net iets meer aandacht nodig en wilt graag veel dingen samen doen.
  1. Positieve aanmoediging. Zoals ik net al zei is het belangrijk om goed gedrag te belonen, omdat dit de peuter aanmoedigt het beter te doen. Motiveer je kindje vooral om zich goed te gedragen door hem bijvoorbeeld een dikke knuffel te geven. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen en daarmee een hechtere band.

Pas op met wat je zegt

Hoe moeilijk het soms ook kan zijn, heb geduld met je peuter en probeer kalm te blijven. Belangrijk is om niet te schelden tegen je kindje of zijn slechte gedrag te veel aandacht te geven. Zoals je waarschijnlijk al wel vaker hebt gehoord: alles wat je aandacht geeft groeit. Als laatste is het belangrijk om het woord ‘nee’ geen kans te geven. Probeer dus vragen waar je kindje ‘ja’ of ‘nee’ op kan antwoorden, te vermijden. De reden hiervoor is dat je peuter in de peuterpuberteit terecht komt in de ‘nee’-fase, waardoor hij telkens nee zal zeggen ook al bedoelt hij ja. Vraag dus niet: ‘’zullen we naar de stad?’’, maar vraag: ‘’welke winkels zou je graag willen bezoeken in de stad?’’

Aan de andere kant is Farah ook echt een kopieermachine. Als ik haar hoor praten tegen haar poppen, dan hoor ik mezelf tegen haar praten. Ook roept ze de hele dag “Oh my god” , ook dat heeft ze niet van een vreemde.

Hoe lang duurt peuterpuberteit?

In de meeste gevallen duurt de peuterpuberteit, ook wel de ‘nee’-fase genoemd, als de peuter een jaar of anderhalf is. Soms begint de peuterpuberteit ook iets later. Dan kun je denken aan een jaar of twee. Over het algemeen eindigt de peuterpuberteit als de peuter 4 jaar is, maar ook dit is natuurlijk een gemiddelde. Ik kan je vertellen dat ik uitkijk naar het moment dat ze naar de basisschool gaat.

Peuterpuberteit 3 5 jaar

Sommige peuters raken al in de peuterpubertijd bij een leeftijd van anderhalf jaar, terwijl de andere hier pas rond een jaar of twee in terechtkomt. Meestal is de peuterpuberteit rond het vierde levensjaar weer voorbij, dus je kunt ook wel heel ruim zeggen dat de peuterpuberteit zo’n 3 á 5 jaar kan duren. Farah was met alles vroeg, zo kon ze al vroeg praten, was ze met 1 jaar en 10 maanden zindelijk en is ze erg wijs voor haar leeftijd. Laten we hopen dat ze ook snel is met het afsluiten van de peuterpuberteit.

Deze fase gaat over

Zoals de seizoenen komen gaan, gaat ook de peuterpuberteit weer over. Het is slechts een fase, maar geen gemakkelijke fase. Het zal veel moeite kosten, waar geduld hebben de topprioriteit is. Houd altijd in je achterhoofd dat deze fase ook weer over gaat en dat het tijdelijk is. Na deze puberteit ga je weer heel erg veel plezier aan jouw peuter beleven is me verteld. Wees er ook van bewust dat deze fase noodzakelijk is voor jouw kindje: het leert en ontdekt. Daar heeft hij op latere leeftijd weer heel veel baat bij. Als je het even allemaal niet meer weet, wees dan vooral niet bang om hulp te vragen. Het is niet iets om je voor te schamen, want elke ouder krijgt hiermee te maken of heeft hier mee te maken gehad. Je bent niet alleen en onthoud: this too, shall pass. Daar probeer ik me dan maar weer aan vast te klampen op het moment dat madam weer helemaal door het lint heen gaat.

Op bol.com kun je overigens een aantal interessante boeken vinden over de puberteit waar je wellicht zelf ook wel herkenning in zal vinden.

Wat zijn jou ervaringen met de peuterpuberteit?



17 gedachten over “Peuterpuberteit, 2 is NEE, 3 is Terror”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *