De leukste peuter activiteiten met je kleine monster

De leukste peuter activiteiten met je kleine monster

Als je een peuter hebt herken je vast het gevoel dat je geen idee hebt wat je met je ondeugende peuter kan gaan ondernemen. Alle boekjes heb je al minstens 5 keer voorgelezen, televisie of YouTube kijken vind je niet echt een optie en als je voorstelt om te gaan knutselen weet je al snel genoeg dat je peuter dat niet langer dan 5 minuten gaat volhouden… Maar wat moet je dan gaan doen met je peuter? Je zou toch denken dat die wel heel even zichzelf zou kunnen vermaken zonder dat jij elke keer weer iets nieuws hoeft te bedenken toch? Ik ga je een paar tips geven net de leukste peuter activiteiten. Zo hoeft jouw peuter zich nooit meer hoeft te vervelen en jij niet elke keer weer urenlang een nieuw idee bedenken!

Peuter activiteiten binnen

In Nederland is het nu eenmaal vaak rot weer. Daarom is het ideaal als je een aantal dingen op je lijstje hebt staan die je ook binnen kan doen. Als je samen met je peuter iets wil gaan doen is het hartstikke leuk om samen te gaan spelen. Maar natuurlijk niet de spellen die in de spelletjes kast staan. Vertel je peuter dat jullie een bijzonder spel gaan doen. Ga koekhappen, sowieso succes gegarandeerd!

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je niet zo veel tijd hebt om je lieve peuter te vermaken. Zet eens een wigwam of tent in de woonkamer met dekens, kussens, speelgoed en kinderboekjes erin. Zo kan jouw peuter even zichzelf vermaken!

Peuter activiteiten buiten

Als het beter weer is wil je natuurlijk lekker op pad met je peuter. Er zijn zat leuke dingen te bedenken die je met je peuter kan doen. Als je lekker dicht bij huis wil blijven is het leuk om een keertje samen te gaan picknicken. Maak samen een lijstje en vul een leuke mand. Ga daarna samen in de buurt op pad om een mooi plekje uit te kiezen. Het is natuurlijk extra leuk als deze plek dicht bij een speeltuin is… Dan kan je tussendoor even langs de speeltuin en van de glijbaan af!

Zoek je de activiteit verder van huis dan zijn er ook zat opties. Je kan bijvoorbeeld een keertje naar een speelbos. Dit is een bos waar allerlei speelelementen in de natuur zijn aangebracht. Zorg ervoor dat je wel schone kleding meeneemt want het kan zomaar zo zijn dat je peuter niet schoon blijft tijdens het spelen.

Peuter activiteiten in de buurt

Wanneer je activiteiten met je peuter in de buurt wil gaan doen is dit heel leuk. Een peuter kan zich ook vermaken met simpele uitstapjes. Het hoeft dus niet altijd heel bijzonder te zijn. Je kan ook een rondje lopen bij de kinderboerderij of bloemetjes gaan plukken in de wei. Een ‘duur’ uitstapje naar bijvoorbeeld een dierentuin is dus helemaal niet nodig maar is wel heel leuk voor de afwisseling. Houd deze uitstapjes dus bijzonder!

't geertje

Activiteiten peuter 2 jaar

Ik ben 2 en ik zeg nee! Als je peuter op deze leeftijd is aangekomen kan het soms lastig zijn om peuter activiteiten te bedenken. Ze noemen deze leeftijdsfase niet voor niks de peuterpuberteit. Toch is het heel belangrijk om activiteiten zoals buiten spelen of kleien te blijven doen. Het is namelijk goed voor veel ontwikkelingsgebieden van de peuter. Denk aan de motoriek en de sociale vaardigheid. Ga bijvoorbeeld samen iets kleien zodat je peuter de structuur van de klei kan voelen. Ga ernaast zitten zodat je kan laten ziet wat je allemaal kan doen met de klei. Zorg dus dat je samen met je peuter nieuwe dingen blijft ontdekken!

Activiteiten peuter 3 jaar

Wanneer je peuter dan 3 jaar is geworden heeft die al een hoop dingen geleerd. Er zijn natuurlijk ook nog een hoop dingen die je peuter moet gaan leren hij gaat tenslotte een belangrijke ontwikkelingsfase door. Ook in deze fase kan je je peuter goed helpen. Blijf leuke activiteiten ondernemen. Probeer een keertje te vingerverven. Ja inderdaad. Het gaat gegarandeerd een kliederboel worden, maar het is voor jullie allebei een hele leuke ervaring. En als je vingerverf echt niet aandurft kan je altijd nog voor de veilige optie waterverf gaan! Allebei is goed voor de coördinatie en bovendien erg leuk om te doen!

Peuter activiteiten kinderopvang

Peuters vinden het natuurlijk ook heel leuk om met anderen kinderen te spelen. Als ze naar de kinderopvang gaan doen ze dit heel de dag. En buiten dat ze daar met andere kinderen spelen is het ook goed voor hun ontwikkeling. Ze doen spelletjes en activiteiten die goed zijn voor de ontwikkelingsfase waarin ze zich bevinden. Als een peuter naar de kinderopvang gaat genieten ze daar niet alleen heel erg van… Het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling! En als je even echt niet genoeg inspiratie hebt voor peuter activiteiten kan je altijd daar nog afkijken. Hier zien we in het ouder portaal wat de kids overdag gedaan hebben, ik probeer een beetje met die structuur mee te gaan en hier ook een beetje inspiratie op te doen.

Knutselen

Knutselen vinden alle peuters leuk. Lekker knippen en plakken en het hoeft allemaal niet perfect. Tevens is creatief bezig zijn ontzettend goed voor de ontwikkeling van je kindje. Voor een prikkie kun je bij de Hema of de Action gekleurd papier, potloden en andere frutsels halen.

Leer je peuter wat liefdadigheid is

Leer je peuter op jonge leeftijd al wat liefdadigheid is. Bak cupcakes met je peuter en deel ze uit aan je buren, maak iets leuks met de feestdagen. Het maakt niet uit. Het kleine gebaar kan soms al ontzettend veel voor een ander betekenen. Vorig jaar tijdens de lockdown, hebben we van lege glazen potjes, sfeerlichtjes gemaakt en uitgedeeld in de buurt. Farah vond het geweldig en ook bij de buren verscheen er een lach op hun gezicht. Ook ga ik vaak op dinsdag met Farah eten uitdelen bij de wat oudere mensen. Ik kook regelmatig te veel, we doen het dan in bakjes en brengen het langs.

Er zijn genoeg activiteiten die je samen kunt doen met je peuter en wat tevens voor wat Quality time samen zorgt. Even geen telefoons, tv of tablets, maar in plaats van dat lekker samen freubelen. Farah houdt overigens ook erg van koken en bakken en ze kan ook altijd lekker met klei spelen. Heerlijk onschuldig in haar fantasiewereld, ik vind het heerlijk om het van een afstandje te observeren.

Weet jij nog leuke peuter activiteiten?1 gedachte over “De leukste peuter activiteiten met je kleine monster”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *