Zo maak je de allerlekkerste pasta ala norma

Zo maak je de allerlekkerste pasta ala norma

Pasta zijn op verschillende manieren te maken en er bestaan super veel verschillende soorten sauzen om ieder pastagerecht weer net anders te maken. Pasta ala norma is een klassiek Siciliaans gerecht dat geliefd is bij pasta liefhebbers over de hele wereld. Het is een eenvoudig maar smaakvol gerecht gemaakt met onder andere aubergine, tomaten en ricotta salata. In deze blogpost deel ik mijn recept voor de lekkerste Pasta ala Norma, evenals enkele tips en trucs om er het perfecte gerecht van te maken. Zo kun jij net als ik genieten van een heerlijk bord pasta ala Norma.

De juiste aubergine vinden

Een belangrijk ding bij het maken van pasta ala norma is het vinden van de juiste aubergine. De eerste stap bij het maken van de perfecte Pasta ala Norma die ik heb ondernomen is dan ook het kiezen van het juiste type aubergine. Ik gebruik het liefst kleine, stevige aubergines met een gladde, glanzende schil. Deze soorten aubergines hebben minder pitjes en zijn minder bitter dan grotere aubergines. Dit zorgt ervoor dat ik de smaak van de pasta lekkerder kan krijgen en dat deze volgens het originele recept wordt gemaakt.

De aubergine in stukken snijden

Nadat ik de juiste aubergines heb gevonden, is het tijd dat ik deze ga klaarmaken. Ik snijd de aubergines in dikke plakken en bestrooi deze met grof zout. Dit helpt om eventuele bitterheid en overtollig vocht uit de aubergine te verwijderen. Nu zal dit niet snel voorkomen, omdat ik al voor de minder bittere aubergines heb gekozen, maar om geen risico te lopen bestrooi ik de aubergines alsnog met wat zout. Ik laat de aubergines vervolgens ongeveer 30 minuten zitten voordat ik deze af spoel en droog dep. Op die manier weet ik zeker dat het goed zit met de bitterheid en dat al het overtollige vocht uit de aubergines is gezogen.

De bereiding van de aubergines

Om de aubergines te bereiden, verwarm ik een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg ik genoeg olijfolie toe om de bodem van de pan te bedekken. In mijn geval betekent dit dat ik ongeveer anderhalve à twee eetlepels olijfolie gebruik in de pan. Ik doe de plakjes aubergine in de pan en bak ze tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Dit duurt een aantal minuten. Doordat ik mijn aubergines bak geef ik deze extra smaak en worden deze klaargemaakt voor de pasta ala norma. Een rauwe aubergine is immers giftig en kan ik niet zomaar eten.

Het klaarmaken van de saus

Terwijl de aubergine kookt, maak ik de saus klaar. Het bakken van mijn aubergines duurt namelijk wel even, waardoor ik genoeg tijd heb om verder te gaan met de rest van het recept. Ik gebruik voor deze pasta ala norma een eenvoudige tomatensaus, omdat de meest simpele tomatensaus al erg lekker kan zijn. Zolang ik de juiste ingrediënten en specerijen gebruik, hoeft het maken van de saus echt niet lang te duren. De saus heb ik gemaakt met wat tomaten uit blik, twee teentjes knoflook en aardig wat basilicum. Ik verwarm de saus in een aparte pan en laat het sudderen terwijl de aubergine bakt.

Het koken van de pasta

Terwijl de aubergine lekker aan het bakken is en mijn suas aan het pruttelen is in de pan, ga ik de pasta bereiden. Hiervoor gebruik ik gewoon de instructies die op de verpakking van de pasta staan. Voor dit recept zijn meerdere soorten pasta te gebruiken, maar ik gebruik de welbekende spaghetti voor een echt italiaans recept. Ik vind het ook fijn om de volkoren variant te gebruiken, omdat hier meer voedingswaarden in zitten en omdat dit beter is dan de niet volkoren varianten.

Aubergine aan de saus toevoegen

Mijn aubergine is inmiddels mooi goudbruin gebakken aan beide kanten en is goed gaar. Daarom is het nu tijd dat ik deze toevoeg aan de tomatensaus. Ik roer de saus en de aubergine goed door elkaar heen zodat alles goed verspreid zit. Ik voeg dan de pasta toe aan de koekenpan en gooi alles door elkaar tot de pasta gelijkmatig is bedekt met de saus. Hierna laat ik de saus nog even lekker door pruttelen totdat de saus goed warm is gemaakt.

De pasta ala norma serveren

Voor de finishing touch strooi ik wat ricotta salata kaas over de pasta. Dit geeft het gerecht een lekkere pittige smaak en een mooie romige textuur. Ricotta kan dan ook zeker niet ontbreken bij dit pasta ala norma recept. Ik serveer mijn pasta ala Norma graag met een salade of wat knapperig brood. Wanneer ik eens wat gezonder wil eten doe ik dan wat groenten naast de pasta serveren. Gegrilde groenten of een frisse salade zijn de perfecte manier om dit te doen. Andere keren, wanneer ik extra trek heb, haal ik een lekker brood in huis met wat beleg of een italiaanse focaccia. Op die manier wordt dit gerecht extra vullend en heb je een heerlijk gerecht om te serveren aan de familie of aan vrienden die langskomen.

Perfect gerecht voor koude dagen

Het is een perfect comfort food voor een koude winteravond. Over het algemeen is Pasta ala Norma een heerlijk gerecht dat makkelijk thuis te maken is. Met een paar eenvoudige ingrediënten en een beetje tijd kun je een heerlijke maaltijd maken die indruk zal maken op je vrienden en familie. Pasta ala Norma is dus een klassiek Siciliaans gerecht dat eenvoudig maar smaakvol is. De sleutel om het perfect te maken, is door kleine, stevige aubergines te gebruiken en een eenvoudige tomatensaus te maken. Vergeet niet om de bitterheid en het overtollige vocht uit de aubergine te verwijderen voordat je hem kookt, en gebruik Ricotta salata-kaas voor de extra smaak. Met dit recept kun je thuis genieten van de smaak van Sicilië. En dat zonder al te veel tijd en moeite in het eten te stoppen. Door het met een goede salade of wat extra groenten te serveren maak ik dit gerecht nog extra gezond en is dit heerlijk vullend als avondmaaltijd.

Ben jij net zo gek als ik op pasta? Probeer dan ook eens dit pasta alfredo recept.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *