Paratha van cakemeel met kip, aubergine & courgette
Toen de Corona net uitbrak, had ik zo een trek in Paratha. Dit is een soort roti, maar dan niet gevuld met aardappel of daal. Helaas was er al weken geen meel meer in de winkel te verkrijgen, dus Paratha eten zat er niet helemaal in, tenminste dat dacht ik. Ik dook mijn kelderkast in, en vond nog een pak cakemeel en een beetje normale bloem. Aangezien er een hoop werd geëxperimenteerd in de keuken omdat ik toch nergens naar toe ging, besloot ik paratha te maken met cakemeel.
Ik kan je vertellen dat het verrassend lekker was. Wel een beetje zoet omdat de cakemeel natuurlijk suiker bevat, en hij ging wat sneller kapot dan normaal.. maar het was best smakelijk! Ik maakte er aubergine en courgette met kip bij en het was heerlijk! Soms moet je out of the box denken als je niet alles in huis hebt. Je hebt genoeg voor ongeveer 4 personen met dit recept.
Wat heb je nodig?
- 300 gram cakemeel
- 200 gram bloem
- 7 gram droge gist
- zout
- 250 ml warm water voor de paratha
- ghee ( dit is geklaarde boter)
- 1 aubergine
- 1 gele courgette
- 2 grote aardappelen
- 1 kilo kippenbouten
- 1 grote ui
- 4 teentjes knoflook
- een stukje Madam Jeanette peper
- een handje snoeptomaatjes
- 2 takjes selderij
- 2 eetlepels masala
- 1 theelepel hele komijn
- 2 laurierblaadjes
- 4 pimentkorrels
- 2 maggiblokjes
- 1 eetlepel zoute sojasaus
- zonnebloem olie
Hoe maak je het?
We beginnen met de paratha, zodat het deeg kan rusten als je je groente met kip staat te pruttelen.
Zeef zowel je cakemeel als je bloem, zodat er geen klontjes in zitten. Je gist voeg je toe aan het warme water en meng dit met je meel.
Vervolgens laat je 2 eetlepels ghee smelten en voeg je deze samen met een snufje zout toe.
Kneed alles goed totdat je een soort elastische bal krijgt. Is je deeg te nat, dan voeg je wat extra meel toe, is het te droog dan voeg je wat extra water toe. Je deeg moet niet meer plakken.
Dek je deeg af met een theedoek en laat het vervolgens ongeveer een uur rusten.
We beginnen intussen met de kip, was deze goed en snijd deze in kleinere stukken.
Vervolgens maak je de knoflook, ui en peper fijn met een staafmixer. Houd je niet zo van peper, dan kun je de Madam Jeanette natuurlijk weg laten. Farah eet wel een beetje peper, dus ik doe altijd een heel klein stukje in mijn eten. Vergeet niet de pitjes te verwijderen, anders gaat de peper branden op maag.
Verhit een beetje zonnebloem olie in een wokpan en bak je uienmengsel goudgeel. Vervolgens voeg je de masala toe en maak je dit goed mee. Als je de masala in olie bakt, geeft het een heel andere smaak.
Ook de komijn bak je mee, totdat deze goed bruin is. Zorg voor voldoende olie zodat het niet aanbakt.
Als je je specerijen met je uienmengsel hebt meegebakken, snijd je de tomaat in stukjes en voeg je deze toe.
Voeg de laurierblaadjes, maggiblokjes en pimentkorrels intussen toe en voeg de kip toe. Bak het geheel totdat de kip een beetje bruin is.
Vervolgens snijd je de selderij fijn en voeg je deze samen met de sojasaus toe.
Intussen schil je je aardappels en snijd je deze in stukjes. Je kan er voor kiezen om het groot te snijden, dan moet je het wat langer laten koken. Ik heb de aardappel in kleine stukjes gesneden zodat deze sneller gaar was.
Voeg 3 theekopjes water toe aan je kip en vervolgens de aardappels.
Daarna schil je de courgette en snijd je deze in kleine blokjes. Je kan er ook voor kiezen om de schil niet te verwijderen, dat doe ik altijd bij de groene courgette. Bij de gele courgette vind ik de smaak van de schil toch niet echt lekker, vandaar dat ik deze wel altijd verwijder. Voeg je courgette toe aan je kip met aardappel.
Snijd daarna je aubergine in kleine blokjes. Je hoeft de aubergine niet eerst te schillen, want de meeste vitamientjes zitten net onder de schil, Voeg de aubergine toe aan je kip met aardappel en laat het op zacht pit pruttelen totdat het allemaal gaar is.
Terwijl je groente en kip op zacht pit staan, ga je verder met de paratha.
Verwijder de theedoek en kneed het nogmaals goed door.
Verdeel je deeg in ongeveer 12 bolletjes.
Maak een kuiltje in je deeg en voeg hier ongeveer 1 dessertlepel ghee aan toe. Maak je balletje weer dicht en rol het uit totdat je kleine “pannenkoekjes” hebt.
Verwarm je rotiplaat, of je koekepan als je geen rotiplaat hebt.
Verwarm op je rotiplaat een schaaltje met ghee en een kleine beetje zonnebloem.
Bak je paratha bruin aan beide kanten, elke keer dat je je paratha draait, smeer je deze in met het ghee/olie mengsel.
Omdat er cakemeel is gebruikt in plaats van alleen bloem, kan je paratha sneller breken. Draai het dus extra voorzichtig om. Wil je liever de traditionele paratha? Dan kun je het recept uit de Vindaloo gebruiken.
Ik heb wel eens wafels gebakken met cakemeel en dat was ook relatief zoet inderdaad.
Paratha is echt helemaal nieuw voor mij! En met cakemeel is in ieder geval wel origineel. Leuk zo’n corona bakontdekking!
Nog nooit gehoord van paratha, maar ik vind het er erg lekker uitzien! Eens een keer proberen te maken.
dank voor recept ga het printen en bewaren
Het ziet er wel erg lekker uit,misschien toch maar eens uitproberen want normaal ben ik niet zo van het bakken,maar goed, wie weet lukt het deze keer dan wel.
Ik ben gek op roti maar paratha ken ik niet. Het klinkt super in ieder geval!
heerlijk weer alleen skip ik het cakemeel de kip en de groente helemaal prima 😀
Lijkt me wel lekker hoor! Zoet in combi met hartig vind ik altijd wel lekker.