Ben jij ook oververzekerd? 

Ben jij ook oververzekerd? 

Een verzekering is bedoeld om risico’s in te dammen. Een van de meest bekende verzekeringen, is de zorgverzekering. Het doel van deze constructie is dat de kosten voor de gezondheidszorg over alle inwoners van Nederland verdeeld worden zodat ieder individu voor een schappelijke prijs toegang heeft tot de gezondheidssector. Om die reden is het ook verplicht dat iedereen in Nederland een zorgverzekering moet hebben. Wat veel mensen niet weten, is dat niet betekent dat je je ook tegen alle denkbare risico’s moet verzekeren. Veel mensen zijn daardoor oververzekerd. Dat betekent dat zij meer betalen voor hun verzekering dan zij eigenlijk nodig hebben. Hoogste tijd dus om eens te kijken hoe jij een zorgverzekering aangepast aan jouw wensen kunt samenstellen. 

Hoe kies je de beste verzekering? 

Eens per jaar mag je van zorgverzekeraar wisselen. Dit kan voordelen hebben omdat zorgverzekeraars met elkaar moeten concurreren en daardoor kun je soms mooie kortingen pakken. Als je je ziektekostenverzekering berekenen wilt, moet je goed weten wat je nodig hebt en welke risico’s je bereid bent te nemen. Ga jij zelden naar een huisarts, heb je geen chronische ziekten en gebruik je nooit medicijnen, dan heb je genoeg aan een basispakket. Ieder pakket komt met een verplicht eigen risico van 385 euro. Dit houdt in dat je de eerste 385 euro die je aan zorgkosten maakt, zelf moet betalen. Wil jij je maandpremie verlagen? Dan kun je ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen. Dit betekent dus dat je meer moet betalen wanneer je gebruik moet gaan maken van de zorg, dus hou daarom altijd een ruime financiële buffer achter de hand. 

Aanvullende verzekeringen 

De ziektekostenverzekering is verdeeld in meerdere onderdelen: het verplichte basispakket en daarnaast kun je nog aanvullende verzekeringen nemen. Een bekend voorbeeld is de tandartsverzekering. Deze verzekering dekt de kosten van je tandartsbezoek. Heb jij vaak gaatjes en moet je dure behandelingen ondergaan, dan kan deze aanvullende verzekering interessant zijn. Denk jij psychologische hulp nodig te hebben, of regelmatig een beroep te moeten doen op een fysiotherapeut, dan kun je hier ook een aanvullende verzekering voor nemen. Er zijn tal van opties mogelijk, dus bekijk de mogelijkheden en kies vervolgens wat jij nodig hebt het komende jaar. 

Een voordelige verzekering die geheel op maat is

Je ziet het: hoe beter je je zorgvraag kunt inschatten, hoe gerichter je je verzekering hierbij kunt uitzoeken. Zo voorkom je dat je allerlei opties neemt die je toch niet nodig hebt en dat je dus meer betaalt dan nodig is. Bovendien loont het altijd de moeite om aan het eind van het jaar je zorgvraag even tegen het licht te houden en zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Het is heel goed denkbaar dat je dan ziet dat een andere zorgverzekeraar ineens veel goedkoper en beter blijkt te zijn voor jou. 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *