Surinaamse pastei recept, maar dan de easy versie
Surinaamse pastei zie je vaak terug op Surinaamse feestjes. Je kan het op verschillende manieren maken. We kennen allemaal wel de kleine hapklare snacks die als kleine vierkantjes of driehoekjes in de oven worden geschoven. Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze ook het vaakste maak. Ze zijn makkelijk te maken en zo klaar, op mijn Instagram deelde ik hier onlangs ook een recept van. Dit is overigens niet het traditionele Surinaamse recept, maar de simpele versie. In deze blog laat ik jullie zien hoe je het traditionele recept maakt, gewoon in een ovenschaal. Maar wel op een simpele manier klaargemaakt.
Lekker simpel
Je kunt er voor kiezen om je Surinaamse pastei met zelfgemaakte deeg te maken. Ik koos echter voor het gemak en haalde kant en klare bladerdeeg uit de diepvries. Zorg er wel voor dat je bladerdeeg met roomboter gebruikt, want dat is net ietsje lekkerder dan de normale. Veel mensen gebruiken ook piccalilly in hun recept, maar dit had ik niet in huis. Ik maakte het recept met oud en nieuw tijdens de lockdown en had dus niet echt zin om naar buiten te gaan en heb dit gerecht dan ook gemaakt met de ingrediënten die ik al in huis had. Wil je geen kant en klare bladerdeeg gebruiken maar wil je het deeg zelf maken? Op de site van This Girl Can Cook, staat een simpel recept.
Ik heb overigens ook gewoon doperwten en peentjes uit een pot gebruikt, omdat deze al gaar zijn en je vulling dan binnen no time klaar is. Uiteraard kun je ook verse gebruiken, dit is natuurlijk nog lekker. Zorg dan wel dat je de wortel eerst voorkookt want het duurt meestal even voordat deze gaar zijn.
Dit recept is voor ongeveer 6 personen.
Wat heb je nodig voor je Surinaamse pastei?
- 1 pak roomboter bladerdeeg
- 300 gram kipfilet
- 1 pot doperwten en peentjes
- 5 eieren
- 1 grote hand vol zilveruitjes
- stuk of 6 augurken
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- een stukje madam Jeanette peper
- 1 eetlepel zoete ketjap
- 5 pimentkorrels
- 2 laurierblaadjes
- 2 maggiblokjes
- zonnebloem olie
- water
- zout naar smaak
Hoe maak je de Surinaamse pastei
Kook je kipfilet in een grote pan water met 2 maggiblokjes, de pimentkorrels en 1 laurierblaadje.
Als je kipfilet gaar is, laat je deze afkoelen en pluis je het als het koud genoeg is. Zelf doe ik dit altijd met 2 vorken, het is dan echt binnen een handomdraai gefixt.
Intussen kook je je eieren, kook ze niet te hard.
Snijd vervolgens de augurk en zilveruitjes in hele kleine stukjes.
Daarna snijd je je ui, komkommer en peper heel fijn. Bak deze goudgeel in een beetje zonnebloem olie.
Voeg vervolgens je gepluisde kipfilet toe en bak het goed op. Voeg het overige laurierblaadje toe samen met de sojasaus en zout op smaak.
Als je kipfilet goed opgebakken is, voeg je de doperwten en peentjes toe. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om mais toe te voegen. Omdat ik dit niet in huis had, heb ik deze weggelaten.
Zet je vuur uit en voeg de fijngesneden zilveruitjes en augurken toe. Veel mensen voegen ook piccalilly toe. Ondanks dat ik dit in Surinaamse pom heerlijk vind, laat ik het in mijn pastei wel liever weg.
Pel je eieren (of is het schil of dop je eieren?) en snijd deze in kleine stukjes. Ik heb 2 eieren bewaard en deze in plakjes gesneden voor boven op. Voeg je ei toe aan je kip/groente mengsel.
Bekleed je ovenschaal met bladerdeeg of je zelf gemaakte deeg, je kunt de deeg ongeveer 1 cm boven de bakblik of ovenschaal laten uitsteken. Laat voldoende bladerdeeg over om je pastei ook weer dicht te maken. Je kunt overigens ook een springvorm gebruiken. Je Surinaamse pastei lijkt dan namelijk meer op een hartige taart
Vul je ovenschaal met je groente/kip mengsel. Leg eventueel wat ei plakjes boven op.
Vervolgens doe je de overgebleven bladerdeeg boven op en stop je het aan alle kanten in, zodat je Surinaamse pastei, 1 geheel wordt. Druk de bladerdeeg goed aan. Je kunt eventueel wat ei over je pastei heen smeren, maar dit is niet echt nodig als je roomboter bladerdeeg gebruikt. Roomboter bladerdeeg krijgt van zichzelf al een mooi kleurtje als deze uit de oven komt.
Verwarm je oven intussen voor op 200 graden.
Zet je Surinaamse pastei in het midden van je oven en zet je oven iets lager. Bak je pastei ongeveer 25 minuutjes af, totdat deze goudbruin is en je deeg goed gaar is.
Deze pastei is heerlijk te combineren met Surinaamse Saoto en/of Surinaamse huzarensalade en perfect voor een feestje.
Ben jij ook gek op Surinaams eten?
Lekker simpel, klinkt mij als muziek in de oren 🙂 en het ziet er heerlijk uit. Sowieso ben ik altijd dol op oven recepten, omdat ik het van te voren kan maken en dan alleen nog even in de oven moet,
Oh ik krijg hier helemaal trek van ! En ik houd erg van hartige zilveruitjes dus dit recept ga ik zeker een keer proberen!
Ik heb nog nooit Surinaams gegeten, maar het ziet er heerlijk uit.
Het ziet er heerlijk uit. Ik ga voor de kleine variant, beter behapbaar in mijn uppie. Anders wordt het wel heel veel pie voor één persoon.
Oeh dit ziet er erg lekker uit! Ik ga je recept even opslaan en de pastei een keer uitproberen hier thuis.
Heb het nog nooit gehad, lijkt me wel lekker! Eet eigenlijk nooit Surinaams. Heb ooit eens roti gegeten vond ik ook lekker!
Wat een (voor mij) bijzondere recepten heb je altijd weer! Zou je deze ook kunnen maken zonder ui en augurk, aangezien ik die smaken neit lekker vind
Tuurlijk! Dat doen de meesten ook hoor….alleen het authentieke recept heeft dit er in
Oh dit lijkt me heerlijk! Ga ik zeker even onthouden!
Hollandse vraag: eet je dit dan met een sausje of iets? Vulling lijkt me droog. Misschien ben ik gewend dat overal een mengsel van ei en room(kaas) over een bladerdeegtaart wordt gegoten, haha
Ja is super lekker met currysaus of met tomatenketchup met peper er door heen 🙂