Onzeker over moederschap, je bent niet alleen

Onzeker over moederschap, je bent niet alleen

Wanneer je moeder bent geworden, kun je veel onzekerheid met je meedragen. Het kan in sommige gevallen gaan over grote dingen terwijl vaak kleine dingen ook al voor de nodige onzekerheid zorgen. Je moet op dit soort momenten goed realiseren dat je niet de enige bent. Ook ik ben regelmatig onzeker over moederschap. Doe ik het wel goed? Pak ik het goed aan? Je wil namelijk altijd het beste voor je kind.

Wanneer iets dan niet gaat zoals je van tevoren hoopte, kan je dat onzeker maken. Zoals ik al eerder schreef, je bent niet de enige. Er zijn genoeg twijfels die andere mama’s ook hebben. Zelfde voelde ik mij zo een slechte moeder toen mijn vader op sterven lag en ook lang na zijn dood. Mijn vader missen vond ik zo zwaar en ik wist niet goed wat ik met deze emoties aan moest. Ik raakte mezelf kwijt en Farah voelde dit haarfijn aan. Tel daar een peuterpuberteit bij op en je ziet m al aankomen. Mevrouw veranderde soms in een monster en ik dacht dat dit allemaal kwam door mij en doordat ik een slechte moeder was. Maar er zijn nog heel veel andere voorbeelden waardoor je onzeker over moederschap kunt worden. Ik probeer hier onder een aantal te beschrijven.

Het geluk van je kinderen

Veel vrouwen en moeders zijn onzeker over het geluk van hun kinderen. Het gebeurt vaak genoeg dat je je als moeder afvraagt of je kinderen wel echt gelukkig zijn. Dit heb ik zelf ook vaak meegemaakt. Je wilt namelijk zelf altijd dat je kinderen gelukkig zijn maar op de een of andere manier blijft er dan wat in je knagen waardoor je hier twijfels over krijgt. Op dagen dat je kinderen blij zijn en aan een stuk door leuke verhalen vertellen, zul je deze twijfels niet of nauwelijks hebben. Op dagen dat je kind verdrietig thuis komt, kunnen de twijfels opeens weer naar boven opkomen. Deze twijfel komt bij menigeen voor.

Elke avond voordat Farah naar bed gaat, vertellen we elkaar dat we van elkaar houden. Vorig jaar, na het overlijden van mijn vader zei ze ineens boos : “Ik hou niet meer van jou”. Mijn hart brak in duizend stukjes en ik wist echt niet goed wat ik hier mee aan moest. Maakte ik mijn kind dan echt zo ongelukkig dat ze niet meer van me hield? Gelukkig kreeg ik de volgende dag weer heel veel kusjes en lieve woorden, maar het had me wel geraakt en zorgde ervoor dat ik helemaal onzeker over moederschap werd. Haar geluk is immers hetgeen wat mij gelukkig maakt. Mijn moeder vertelde dat ik als peuter en kleuter zo vaak had gezegd dat ze de stomste moeder op de wereld was of dat ik een andere moeder wilde kopen en dat is ook helemaal goed gekomen.

De outfits van mijn kinderen

Wanneer je kinderen nog jong zijn, is het jouw taak om je kinderen te stijlen en aan te kleden. Voor veel hippe moeders is dit een makkelijke taak. Toch is dit niet voor elke moeder weggelegd. Wanneer je net zoals ik weinig verstand hebt voor fashion, kan het soms als een hele grote taak gezien worden waar je eigenlijk erg tegenop kijkt. Je kunt twijfels krijgen over de outfits van je kinderen. Passen de kledingstukken wel goed bij elkaar? Loopt mijn kind nu niet enorm voor gek? Hebben andere kinderen ook dit soort outfits aan? Al deze vragen kunnen ervoor zorgen dat je meer onzeker over moederschap wordt. Kledingstijl en smaak zijn dus zeker aspecten die bijdragen aan de onzekerheid van moederschap, terwijl je gewoon lekker moet dragen wat je wilt!

Heel bijzonder dat dat die onzekerheid bij vaders een stuk minder is. Jerry doet haar regelmatig kleding aan die eigenlijk helemaal niet past of waar het niet helemaal het juiste seizoen voor is. Paarse streepjes trui met een rode balletjes broek kan prima volgens hem.

Moet ik zelf gaan werken of juist niet?

Daarnaast hebben veel moeders twijfels over hun eigen leven en de invulling daarvan. Veel moeders twijfelen of ze juist moeten werken of juist thuis moeten blijven. Als thuisblijfmoeder zul je vaak de twijfels krijgen over je niet moet werken. Hierdoor heb je meer tijd voor jezelf en kunnen je kinderen ook op andere plekken zoals kinderdagverblijven vrienden maken. Aan de andere kant hebben hardwerkende moeders juist twijfels of ze niet vaker thuis moeten zijn zodat ze hun kinderen vaker zien. Hier komt vaak een gevoel van schuld naar boven. Je voelt je als moeder op dat moment schuldig dat je zo vaak werkt en geen tijd vrijmaakt voor je kinderen.

Ik heb geleerd om hier een balans in te vinden. Ja ik werk, maar Farah vind het geweldig om een dag met haar oma en haar vader alleen te zijn. De momenten dat zij met mij thuis is van school, probeer ik nu echt aan haar te besteden zodat ze voldoende aandacht krijgt. Ik moet eerlijk bekennen dat het er soms wel bij in sluipt en ik soms nog het 1 en ander moet afmaken maar dat leg ik haar dan duidelijk uit en vertel haar dat we daarna iets samen ondernemen. Kinderen snappen meer dan je zelf denkt, zolang je je maar aan je woord houdt. Ga niet beloven dat je naar de kinderboerderij gaat, terwijl je hier helemaal geen tijd voor hebt.

Genoeg vitaminen naar binnenwerken

Vitamines, groentes en fruit worden vaak genoemd wanneer het gaat om de gezonde voeding van je kind. Veel vrouwen en moeders hebben vaak twijfels over het eten van hun kind. Ze twijfelen of hun kind wel genoeg eten naar binnenkrijgt, of hun kind genoeg groenten en fruit eet en of hun kind niet te veel snoep eet. Al deze twijfels worden vaak erger naarmate je kind ouder wordt. Veel baby’s en peuters eten namelijk wat hun voorgeschoteld wordt, maar naarmate ze ouder worden, worden ze ook kieskeuriger. Je krijgt dan bijvoorbeeld te maken met kinderen die broccoli er vies uitvinden zien en daarom ook niet willen eten. Op dit soort momenten twijfelen veel ouders aan hun zelf. Eet ons kind wel genoeg en gezond?

Ook ik kamp met deze onzekerheid. Farah at als baby namelijk alles, maar hoe ouder ze werd, des te lastiger het ook werd. Regelmatig moet ik groente verstoppen. Zolang je ziet dat je kind goed groeit en zich goed ontwikkeld, denk ik dat je hier geen zorgen over hoeft te maken.

De grenzen goed aangeven

Veel moeders worden ook vaak onzeker over moederschap wanneer het gaat om grenzen aangeven. Bij het opvoeden van je kind moet je leren grenzen te stellen. Dit gaat niet altijd even makkelijk. Soms ben je bang als moeder dat je juist te streng bent omdat je zo snel iets verbiedt. Aan de andere kant ben je soms bang dat je te makkelijk bent waardoor je kind straks denkt dat hij of zij alles kan maken. Daarnaast heb je ook nog de straffen die hierbij komen kijken. Als je kind over de grens gaat, zul je hem of haar moeten straffen om duidelijk te maken dat dit niet zo langer kan.

Het geven van straffen aan je kinderen

Het geven van straffen brengt ook veel twijfels met zich mee. Kan ik mijn kind wel zo lang op de trap laten wachten? Zijn mijn straffen wel streng genoeg of ben ik te streng? Je kind straffen is eigenlijk nooit leuk om te doen. Een straf betekent namelijk dat je kind niet goed naar jou als ouder heeft geluisterd. Dit zorgt op zich al voor twijfels. Daarnaast moet je ook nog eens een goede manier vinden om te uiten dat je écht niet tevreden bent met het gedrag van je eigen kind. Ik vind dit zelf ook altijd enorm lastig.

Je komt er snel genoeg achter welke straffen goed werken en welke niet. Straffen en belonen werkt vaak goed, al zijn de meningen daarover verdeeld natuurlijk. Wat wel belangrijk is, is dat je consequent blijft en ook kan waarmaken wat je zegt. Het is belangrijk dat je niet alleen de dingen benoemt die je kind niet goed doet, maar ook de dingen die wel goed gaan. Ik zeg regelmatig dat ik trots op Farah ben, dat ze haar kamer netjes heeft opgeruimd of aar bord heeft leeggegeten.

Mijn kind verliest zijn controle over de situatie

In sommige gevallen komt het voor dat je als moeder in een situatie terechtkomt waarin je kind last heeft van woedeaanvallen. Je kind gaat door het lint en weet zichzelf even niet meer te beheersen. Hoewel dit vaak thuis gebeurt, kan het ook zo maar in de supermarkt gebeuren waarbij iedereen jou aankijkt. Je voelt je op dat moment als een mislukkeling omdat je simpelweg je kind niet in controle hebt. Daarnaast vraag je je af of je dit gedrag juist moet negeren of dat je je er juist aan toe moet geven? Deze twijfels komen bij menig ouder voor. Herken je een paar van de twijfels? Wees dan niet ongerust, dit hoort er nou eenmaal bij. Iedereen is altijd een beetje onzeker over moederschap!

Hoe onzeker ben jij als moederzijnde?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *