Je huis ontspullen, waarom zou je dat doen?

Je huis ontspullen, waarom zou je dat doen?

Je huis ontspullen. Soms is het gewoon even nodig om dat te doen. Zo 1 keer in de zoveel tijd je hele huis doorlopen en kijken wat je eigenlijk nooit gebruikt en weg kan. Op het eerste oog denk je misschien dat het niet veel zal zijn maar als je eenmaal bezig bent dan zal het je verbazen hoeveel je bij elkaar hebt verzameld om weg te doen. Je hoeft het niet weg te gooien. Je kunt er misschien weer een ander blij mee maken of het naar de kringloopwinkel brengen.

Ruimte besparen

Ruimte besparen is altijd fijn om te doen. Laten we het eens hebben over de slaapkamer van je kinderen. Zij delen een slaapkamer omdat je geen kamer over hebt maar hebben wel beide een apart staand bed. Dat neemt dus best wel veel ruimte in beslag. Waarom ga je niet over op een stapelbed? Het werkt ruimtebesparend en je kinderen hebben meer ruimte om te spelen in hun eigen kamer. Je hebt dan dus meteen twee vliegen in 1 klap want zo houd jij je huiskamer lekker opgeruimd en hun hebben meer ruimte op hun kamer.

Less is more

Soms is minder juist een beetje meer. Het hoeft niet vol te staan in je huis om er een leuke en gezellige sfeer te kunnen hebben. Haal gewoon eens wat dingen weg die nu in je zicht staan maar waar je eigenlijk niet echt een binding mee hebt. Dat ene beeldje in je kast staat vast leuk, maar heeft het een meerwaarde? Zit er een persoonlijke waarde aan? Nee? Pak een doos en leg het daarin. Zo doe je elke keer wat spulletjes die je tegen komt en waar je niets mee hebt in die doos.

Onstpullen voor beginners

We hebben net al twee voorbeelden genoemd waar je kunt ontspullen maar dat kan je op meerdere plekken doen. De slaapkamer en je woonkamer zijn twee vertrekken, maar ook in je badkamer en keuken en je zolder kan je ontspullen. Het brengt echt rust in je hoofd wanneer je geen spullen meer ziet liggen waar je al lange tijd niets meer mee deed.

In de keuken kan je ook aan de gang. De keukenla bijvoorbeeld. Haal ze eens helemaal leeg en kijk een wat jij in het laatste jaar niet meer hebt gebruikt. Best veel he? Ook dit hoef je niet meteen weg te gooien maar stop het in de “ontspul-doos”. Je kunt dan op een later tijdstip beslissen wat je er mee doet. Spullen die over datum in je keukenkastjes staan die gooi je natuurlijk meteen weg. Dat ruimt lekker op zo!

De badkamer, nog een vertrek in huis waar je eens flink aan de gang kunt gaan. Die shampoo die je had gekocht maar toch niet zo fijn vindt. Dat flesje parfum wat je van de buurvrouw hebt gekregen maar wat je niet meer draagt. En zo zijn er nog wel een aantal dingen die je niet meer gebruikt maar wat er wel blijft liggen. Gooi maar in de doos!

Last but not least, de kelder, zolder of schuur. Daar gaat vaak de meeste tijd in zitten wat het ontspullen betreft. Dit is een ruimte waar je dingen neer zet die je al niet meer gebruikt maar waarvan je het zonde vindt om het weg te gooien. Nu is toch de tijd gekomen om het wel te doen. Die oude televisie die er al jaren staat, dat lampje waar eigenlijk twee kelkjes van kapot zijn maar de rest werkt nog. Ga je dat soort dingen echt nog gebruiken? Breng het weg, zet het op een weggeefhoek of doe het naar het grofvuil.

Thuiswerken is sinds de laatste tijd helemaal hot. Daar waar we voorheen naar kantoor gingen moeten we nu verplicht thuiswerken. Je hebt even een hoekje gemaakt waar jij kunt zitten maar je merkt dat er eigenlijk wel van alles wordt neergelegd op jouw bureau. Zorg dat je bureau opgeruimd blijft en haal de spullen die je niet direct nodig hebt dus weg. Het werkt echt veel fijner. Een opgeruimd bureau zorgt voor een opgeruimd hoofd en je zult merken dat je veel productiever bent wanneer je niet al die spullen om je heen hebt liggen.

Als je alles gehad hebt en je denkt klaar te zijn dan heb je het mis. Weet je dat je zelfs kunt ontspullen op je telefoon en computer? Oude bestanden, filmpjes en foto’s waar je geen herinnering aan hebt kun je weggooien. Je kent het wel, je wil iemand wat laten lezen dus maakt even snel een screenshot. Die foto blijft wel op je telefoon of computer staan maar je hebt er niets meer mee. Gooi weg! Het bespaart niet alleen ruimte maar het ruimt ook lekker op.

Wanneer kun je het beste beginnen met ontspullen

Eigenlijk kan je altijd beginnen met ontspullen maar de meeste mensen nemen het als een goed voornemen en beginnen in januari ermee. De kerstspullen zijn toch nog niet opgeruimd dus het is nu het goede moment om je kerstspullen eens na te kijken en te sorteren. Je kunt dan meteen weg doen waar je geen waarde aan hecht en wat jij niet meer mooi vindt.

Extreem ontspullen

Zelf had ik heel erg last van nesteldrang toen ik zwanger van Farah was. Alles moest weg en mijn man stond elke dag met een auto vol spullen bij de kringloop. Het was zo erg, dat ze hem zelfs herkenden op den duur. Ik was dus echt extreem aan het doorslaan met al mijn spullen wegdoen. Helaas ben ik na mijn bevalling weer aan het verzamelen geslagen en wordt het toch wel weer hoog tijd dat ik ook weer begin met ontspullen. We wonen in een klein poppenhuisje en hebben echt veel te veel zooi. Alles staat vol en dat zorgt soms echt voor onrust in mijn hoofd.

Ontspullen voor en na

Ontspullen is niet altijd makkelijk, vooral vooraf kun je er echt tegen op zien. Ik moet ook nog altijd beginnen maar mijn hoofd zit zo vol, dat ik vooral beren op de weg zit. Daarnaast ben ik niet een ster in loslaten, en dat maakt het soms toch lastig. Toch wordt het tijd. Behalve dat het lekker opruimt in je huis doet het mentaal ook wat met je. Het zorgt voor rust in je hoofd. Ze zeggen wel eens rommel in huis betekent drukte in je hoofd en je zult merken dat dit ook echt zo is Ik kan dit beamen. Geniet van de rust die je krijgt wanneer je “klaar” bent. Wees trots op jezelf dat jij het toch maar allemaal geflikt hebt. Wedden dat je zelfs complimentjes zult krijgen dat het er zo gezellig en ordelijk uit ziet in jouw huis?!

Onstpullen met zijn allen

Je hoeft dit niet alleen te doen. Ook jouw partner of kinderen kunnen eraan mee doen. Laat je kinderen hun speelgoed uitzoeken en misschien andere kinderen blij te maken ermee. Er zijn goede doelen die springen om speelgoed wat ze dan geven aan kinderen die het wat minder hebben. Zo leer je ze niet alleen ontspullen maar ook goed te zijn voor een ander. Wij zoeken regelmatig Farah’s speelgoed uit om het weg te geven. Een buurvrouw op de hoek, zamelt altijd voor iedereen in. Ik maak haar dan ook altijd erg blij met speelgoed waar Farah niet meer mee speelt.

Marie Kondo is een aziatische auteur die heel veel boeken heeft geschreven over ontspullen. Ja je moet er wel eerst iets voor aanschaffen, maar krijgt er zoveel voor terug. Je kunt haar boeken bestellen op bol.com .

Ben jij een verzamelaar? Of heb je liever zo weinig mogelijk spullen om me heen.11 gedachten over “Je huis ontspullen, waarom zou je dat doen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *