Goed ontbijten tijdens de ramadan (mijn 3 tips)

Goed ontbijten tijdens de ramadan (mijn 3 tips)

Goed ontbijten tijdens de ramadan is erg belangrijk. Het vasten begint na de suhoor en dat betekend dat je tot dat de zon onder gaat, niks meer mag eten en drinken. Zorg er dus voor dat je je niet verslaapt, dit kan je doen door een wekker iets eerder te zetten. Ons lichaam is soms net een oude diesel motor die niet goed op gang komt als er onvoldoende brandstof aanwezig is. Zorg er voor dat je voldoende vezels binnenkrijgt zodat je langer een verzadigd gevoel hebt. Ook wordt aangeraden om minimaal een liter vocht binnen te krijgen. Hier kan je bijvoorbeeld de smoothies uit 1 van mijn vorige blogs voor inzetten. Je kan natuurlijk ook een paar extra glazen water of thee zonder cafeïne drinken. Goed ontbijten tijdens de ramadan is dus erg belangrijk.

Probeer tijdens elk ontbijt een handje noten en/of dadels te eten. Ik weet nog dat mijn moeder ons vroeger een handje pinda’s gaf zodat we niet zo snel trek kregen. Dadels bevatten een hele waslijst aan vitamines en zorgen dus voor een goede voedingswaarde.  Het is belangrijk dat je ze eet bij je ontbijt omdat ze voldoende vezels bevatten en zo constipatie tegen en ze zorgen voor een verzadigd gevoel. Zo hou je het makkelijker vol om niet te eten tot dat de zon ondergaat. Door de hoge concentratie ijzer kunnen de rode bloedcellen in je bloed beter zuurstof opnemen, hierdoor voorkom je bloedarmoede. De profeet Mohammed (vrede zij met hem) heeft zich vaak uitgesproken over dadels.

De Profeet (vrede zij met hem) at komkommer met onrijpe dadels. Een van zijn vrouwen (Aicha radia Allahu 3anha) zei: “Mijn moeder heeft mij met allerlei middeltjes behandeld en toch kwam ik niet aan. Ik kreeg daarom komkommer met onrijpe dadels en ik werd zo dik als goed voor mij was.” Maak dagelijks een pasta van een halve komkommer met 5 droge dadels. Deze combinatie zal het probleem verhelpen.

Dadels hoef je overigens niet alleen bij je ontbijt te nuttigen, maar het is ook belangrijk om ze bij de iftaar te eten. Ze moeten dus onderdeel zijn als je goed wilt ontbijten tijdens de ramadan.

Anas ibnoe Maalik zei:

“De Profeet (vrede zij met hem) verbrak vóór het bidden zijn vasten door middel van het eten van verse dadels en als er geen verse dadels waren, dan at hij gedroogde dadels en Als er geen gedroogde dadels waren, nam hij een paar slokjes water.”(Sahieh Aboe Daawoed)

Ook eieren zorgen voor een verzadigd gevoel en bevatten de eiwitten die spierafbraak tegen gaan. Begin de dag met een stevig ontbijt en zorg ervoor dat je met de iftaar wat rustiger aan doet. Ontbijten tijdens ramadan is dus erg belangrijk. Met de volgende 3 ontbijtjes moet het dan ook wel goedkomen.

Chiapudding

Of dit ontbijtje voldoende is, hangt van je eigen eetlust af. Indien je denkt dat je nog trek hebt, eet dan 2 gekookte eitjes en wat extra fruit. De Maya’s en Azteken gebruikten chiazaadjes niet alleen als voedselbron, maar ook als medicijn. Chiazaad geeft niet alleen een energieboost maar zorgt er ook voor dat je uithoudingsvermogen vergroot wordt. Erg belangrijk tijdens de ramadan dus, want je moet het wel een tijdje doen zonder eten en drinken. Chiazaad bevat Omega 3, magnesium, calcium, eiwitten, selenium, ijzer, kalium en volop vezels. Als de chiazaadjes omgezet zijn in gelei (door ze te laten weken) wordt de omzetting van koolhydraten in je maag naar suiker vertraagd. Dit zorgt er voor dat je bloedsuiker in balans blijft en dat heb je wel nodig tijdens de ramadan.

Wat heb je nodig?

 • 1 glas ongezoete kokosmelk
 • 1 grote hand vol gesneden mango (dit mag uit de diepvries)
 • 2 eetlepels chiazaad

Hoe maak je het?

 1. Laat de chiazaad ongeveer 10 minuten wellen in de kokosmelk totdat deze lekker jelly wordt. Dit zorgt er voor dat je pudding straks echt een pudding wordt en niet teveel op een smoothie zal lijken.
 2. Na 10 minuten roer je het geheel om, je ziet dat het nu een soort vaste substantie is geworden die lijkt op een pudding.
 3. Voeg fruit toe, wat je lekker vind. Ik heb er voor gekozen om mango te gebruiken omdat deze lekker zoet is, maar met rood fruit is deze pudding ook heerlijk.
 4. Je kan er eventueel ook wat in kleine stukjes gesneden dadels doorheen gooien, zodat het nog wat zoeter wordt.

Super simpel toch?

Doordat dit recept geen dierlijke producten bevat, is het ook perfect voor vegetariërs en veganisten.

ontbijten tijdens de ramadan

De smoothiebowl

Wat heb je nodig?

 • 1 glas amandelmelk
 • 3 eetlepels havermout
 • 1 hand vol aardbeien
 • 1 eetlepel chiazaad
 • 2 eetlepels goji bessen

Hoe maak je het?

 1. Als eerste gooi je de amandelmelk samen met de havermout en aardbeien in de blender totdat alles vloeibaar wordt.
 2. Daarna zet je de blender even uit.
 3. Vervolgens doe je de chiazaad en goji bessen er bij in en laat dit ongeveer 10 minuten wellen.
 4. Doe nogmaals de blender aan en maak het geheel vloeibaar.
 5. Wil je het wat dikker, dan kun je altijd extra havermout toevoegen.

Haver bevat van nature geen gluten, doordat ze vaak in aanraking met tarwe komen, kunnen er wel sporen van gluten aanwezig zijn. Doordat havermout volop koolhydraten en vezels bevat, zal het zorgen voor een voldaan geval. De koolhydraten die in havermout zitten zijn voornamelijk langzame koolhydraten, dit zorgt er dus voor dat het langzaam verteerd. Op deze manier kom je je dag beter door tijdens de ramadan.  Daarnaast verlaagt havermout je cholesterol.  De powerfoods chiazaad en goji bessen zijn ook ontzettend gezond. In mijn vorige blog over gezonde smoothies heb ik uitgelegd waarom.

Ook dit recept is perfect voor vegetariërs en veganisten omdat het geen dierlijke producten bevat.

ontbijten tijdens de ramadan

Broodje kipsalade

Heb je toch meer trek in “vast” voedsel, en zijn al die superfoods maar niks voor jou? Dan is dit broodje kipsalade echt heerlijk en simpel om te maken. De kipsalade kan je een dag van te voren maken en luchtdicht in de koelkast bewaren in een tupperware bakje. Salades uit de winkel kun je langer bewaren omdat er conserveermiddelen in zitten, als je het zelf maakt is het dus wel beperkt houdbaar, let hier op. We willen namelijk tijdens de ramadan maand al helemaal niet ziek worden, toch?

Wat heb je nodig?

 • 350 gram kipfilet
 • 1 ui
 • 3 teentjes knoflook
 • een klein stukje madam Jeanette peper
 • een grote eetlepel tandoori masala
 • 1 eetlepel garam masala
 • 1 maggiblokje
 • een theelepel zout
 • 3 pimentkorrels
 • 2 laurierblaadjes
 • een half blikje mais
 • 2 steeltjes selderij
 • 80 gram mayonaise
 • Zonnebloem olie

Hoe maak je het?

 1. Was als eerste de kipfilet en snijd deze in stukjes.
 2. Zet daarna een pan water op het vuur en kook de kipfilet met zout, pimentkorrels en de laurierblaadjes op een hoog pit.
 3. Als de kipfilet gaar is, giet je het kokende water af en laat je de kipfilet afkoelen.
 4. Zodra de kipfilet afgekoeld is, vis je de pimentkorrels en laurierblaadjes er uit en pluis je de kipfilet.
 5. Snijd de uien, knoflook en peper fijn en bak deze op in een beetje zonnebloem olie.
 6. Voeg vervolgens de beide soorten masala samen met de maggiblokjes toe en bak het geheel op.
 7. Daarna voeg je de gepluisde kipfilet toe en bak je het lekker op.
 8. Vervolgens bak je de mais mee.
 9. Tenslotte was je de selderij en snijd je deze fijn en voeg je het toe.
 10. Laat alles weer afkoelen en voeg als laatste de mayonaise toe.

Je kan eventueel nog wat extra zout en peper naar smaak toevoegen.

Smeer je salade op een bruin broodje, je kan er eventueel wat sla onderleggen voor een crispy effect. Bruin brood zorgt er vol dat je langer verzadigd bent en de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Als je er nog een lekkere rauwkost salade bij eet, heb je je vitamientjes al binnen.

ontbijten tijdens de ramadan

Hoe ziet jou ontbijt er meestal uit (tijdens de ramadan)? Neem jij ook de tijd om goed te ontbijten tijdens de ramadan?6 gedachten over “Goed ontbijten tijdens de ramadan (mijn 3 tips)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *