Omega 3 tekort, heb jij daar ook last van?

Omega 3 tekort, heb jij daar ook last van?

Omega 3-vetzuren zijn een groep meervoudig onverzadigde vetzuren die je lichaam nodig heeft. Omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en zijn belangrijk voor de celdeling. In Nederland kampen steeds meer mensen met een Omega 3 tekort. Maar hoe kan dit? Eten we te weinig vis? Of eten we überhaupt niet gezond genoeg? In deze blog wil je ik je 4 gezondheidseffecten laten zien die Omega 3 heeft. Lees je snel mee?

Wat zijn de symptomen van omega 3 tekort?

Een omega-3 tekort kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Wazig zien
  • Nagels die makkelijk afbreken
  • Haar wat er uitziet als een bosje stro
  • Doodmoe zijn
  • Veel dorst en moeten plassen, dit kan tevens een symptoom zijn van diabetes
  • Je slecht kunnen concentreren
  • depressieve gedachten en somberheid
  • Wazig zicht
  • Dingen snel vergeten

Hoe krijg je voldoende omega 3 binnen?

Probeer ongeveer 200 mg omega 3 per dag binnen te krijgen. Plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren zijn met name lijnzaadolie, koolzaadolie, sojaolie en walnoten(olie). Tevens bevat lijnzaad, hennepzaad en chiazaad veel omega 3, ik doe dit altijd door mijn yoghurt, kwark of smoothie en heb het standaard in de vensterbank staan. Tevens bevat verse vis veel omega 3 vetzuren. Denk hierbij aan zalm, makreel of haring. Voordat ik zwanger werd van Farah gebruikte ik echter ook krillolie capsules om mijn omega 3 vetzuren aan te vullen.

4 gezondheidseffecten van omega 3 op een rijtje

Vrijwel iedereen heeft weleens gehoord van omega 3. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die bijvoorbeeld in plantaardige oliën, vlees, bladgroente, vis en schaal- en schelpdieren zitten. Het is belangrijk om voldoende van deze vetzuren binnen te krijgen. Veel mensen zijn zich hier bewust van, maar dit geldt lang niet voor iedereen. Om jou te overtuigen, zetten we hier 4 gezondheidseffecten van omega 3 op een rijtje.

1. Kans op hart- en vaatziekten is kleiner

Jaar in jaar uit sterven er behoorlijk veel mensen aan hart- en vaatziekten. Wie de kans wil verkleinen dat hij hieraan sterft, doet er goed aan wekelijks een portie vis te eten. Onderzoek wijst namelijk uit dat de kans op hart- en vaatziekten een stuk kleiner is wanneer je één portie vis per week eet. Houd je niet van vis? Dan kun je er ook voor kiezen om voedingssupplementen met omega 3 te gebruiken.

2. Lagere bloeddruk

Heb je een hoge systolische bloeddruk (bovendruk)? Omega 3 kan hier verandering in brengen. Dit is vooral het geval bij mensen met een verhoogde bloeddruk. Onderzoek toont aan dat de bloeddruk aanzienlijk kan dalen wanneer je ongeveer 4 gram eicosapentaeenzuur (EPA) docosahexaeenzuur (DHA) per dag binnenkrijgt. Dit kan zowel via gewone voeding als via voedingssupplementen.

3. Helpt tegen slecht leergedrag, depressies en dementie

Waar de onderzoeksresultaten elkaar bij de bovenstaande twee punten ondersteunen, zijn ze bij dit punt juist tegenstrijdig. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat omega 3 een positief effect heeft op slecht leergedrag, depressies en dementie, maar ook onderzoeken die dit tegenspreken. Waar de onderzoek het wel over eens zijn, is dat visolie een positief effect heeft op gedragsstoornissen.

4. Kan pijn bij aandoeningen als reuma verlichten

Omega 3 heeft niet alleen een positief effect op gedragsstoornissen. Mensen die leiden aan reuma plukken namelijk ook de vruchten van visolie. Dit is overigens alleen het geval wanneer er een flinke dosis wordt ingenomen. Omdat een overschot aan omega 3 ook negatieve effecten op het menselijk lichaam kan hebben, is het niet verstandig om dagelijks meerdere visolie capsules te slikken. Helaas wordt de pijn niet of nauwelijks verlicht als je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid visolie capsules slikt.

Gezondheidseffecten tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger? Dan is het belangrijk dat jouw lichaam voldoende omega 3 binnenkrijgt. Dit heeft namelijk een positief effect op de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van je kind. Extra bijkomstigheid is dat de kans op vroeggeboorte een stuk kleiner wordt wanneer je ervoor zorgt dat je voldoende visolie binnenkrijgt. Als je gezond eet volgens de Schijf van Vijf krijgt je kind al voldoende omega 3 binnen. Je kunt er ook voor kiezen om voedingssupplementen te gebruiken. Ben je dit van plan? Let er dan wel goed op dat ze geschikt zijn voor gebruik tijdens een zwangerschap.

Kamp jij ook met omega 3 tekort?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *