Oesterzwammen kweken, gewoon thuis op je balkon

Oesterzwammen kweken, gewoon thuis op je balkon

Tegenwoordig kom je steeds meer recepten tegen met oesterzwammen. Dit komt omdat oesterzwammen een perfecte vervanging voor vlees zijn en je kunt er tegenwoordig van alles van maken. Van saté tot aan burgers, niks is te gek. Je hoeft voor oesterzwammen niet naar een speciaal zaak, maar je kan ze gewoon in de supermarkt kopen. Zelf oesterzwammen kweken is natuurlijk veel leuker! Nu het moestuinseizoen begonnen is, experimenteren wij er ook op los.

Wat zijn Oesterzwammen

Oesterzwammen behoren tot de paddenstoelen familie. Vanwege het lage watergehalte zijn ze minder gevoelig voor uitdrogen dan andere paddenstoelen. Maar kun je ze ook zelf kweken en wat heb je daar dan precies voor nodig?

Je hebt niet altijd een enorme moestuin nodig om je eigen eten te kunnen kweken. Er worden dan ook steeds meer goede producten op de markt gebracht zodat je zelfs vanaf je eigen balkon oesterzwammen kunt gaan kweken. De tijd van het verlangen naar een grote tuin is daarmee voorbij. Niet iedereen weet misschien wat oesterzwammen zijn, maar het is tijd dat daar verandering in komt, omdat het vaak een belangrijke toevoeging aan een gerecht is en een familielid is van een groente die wel iedereen kent.

Waar smaakt oesterzwammen naar?

Oesterzwammen zijn familie van de welbekende champignons. De kleine paddestoelen die in ontzettend veel gerechten niet mogen ontbreken en waar je wel van houdt of waar mensen misschien wel een enorme hekel aan hebben. Een champignon is vaak witgrijs van kleur en heeft een gladde buitenkant, terwijl oesterzwammen bruinig zijn, vaak wat krom groeien en een geribbelde structuur hebben. Daarnaast bevatten champignons veel vocht, waardoor je merkt dat ze krimpen, wanneer je deze op het vuur zet, maar bij de oesterzwammen is dit niet het geval. Ze blijven hun originele grootte behouden.

Het hele jaar genieten

De oesterzwammen zijn geen seizoensgroenten, maar kun je het hele jaar in de supermarkt vinden, wanneer jouw oogst voltooid is en jij wacht op het volgende jaar, maar wanneer je toch zin hebt in de toevoeging van oesterzwammen in jouw gerecht. De oesterzwam bevat veel mineralen, vitamines en andere stoffen die een positieve uitwerking op je lichaam hebben en dat betekent dat je deze eigenlijk onbeperkt kunt eten. Door ze te borstelen en niet te wassen om vervolgens het zachte steeltje te verwijderen, kun je ze goed gebruiken.

Goede toevoeging

Je kunt oesterzwammen in bijna ieder gerecht toevoegen als extra smaakmaker, maar sommige gerechten zijn speciaal voor deze groente gemaakt. Zo gebruikt men de oesterzwam als vleesvervanger en wordt er shoarma van de oesterzwam gemaakt. Ook wordt de oesterzwam in verschillende pasta’s als nootachtige smaakmaker toegevoegd. Je kunt het eigenlijk zo gek maken als dat jij zelf graag wil. Je kunt de oesterzwam namelijk ook gewoon met wat boter en zout en peper bakken en je hebt al een gerechtje op zich.

Hoe gezond zijn Oesterzwammen

De oesterzwam bevat volop vitamines, mineralen en vezels. De B-vitamines riboflavine (vitamine B2) niacine (vitamine B3) en folaat (vitamine B11) zijn bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd. Riboflavine en niacine zijn onder andere belangrijk voor je energiemetabolisme en het behoud van een gezonde huid. Folaat is betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels in je lichaam, waaronder je rode en witte bloedcellen. Ook de mineralen fosfor en kalium zijn veel te vinden in de oesterzwam. Fosfor speelt een rol bij je energiestofwisseling en helpt je botten en tanden sterk te houden. Kalium helpt je bloeddruk goed te houden en zorgt mede voor het goed functioneren van je zenuwen en spieren. bron: de verse verleiding.

Kun je de steel van een Oesterzwam eten?

Groeien

De oesterzwam biedt dus heel erg veel voordelen, dat maakt het ook zo’n leuke groente om zelf te planten, zeker wanneer jij zelf graag creatief in de keuken bezig bent en dit soort ingrediënten durft te gebruiken. Je kunt zelf gemakkelijk oesterzwammen kweken en je vindt veel pakketten die jou hierbij kunnen helpen. Dit zijn vaak bakjes waar koffiedik in zit, dit is namelijk een hele goede ondergrond voor schimmels en deze kunnen zich ontzettend snel ontwikkelen. Vaak wordt hierbij een oesterzwam schimmel toegevoegd als een soort zaadje, zodat deze schimmel zich in de koffiedik kan gaan mengen en zo kan er op deze manier een oesterzwammen ‘nest’ ontstaan. Na een tijdje zie je dat er een kleine zwam ontstaat die vervolgens uit zal groeien tot grote zwammen die je gemakkelijk kunt gebruiken voor je gerechten.

Geschikt voor de kleine ruimte

Voor oesterzwammen kweken heb je dus niet veel ruimte nodig. Een klein emmertje met koffiedik en wat ruimte in de zon, zijn hierbij wel handig. Dit kun je dus gemakkelijk vanaf je eigen balkon doen en hier heb je geen grote kas voor nodig, zoals je bijvoorbeeld nodig zou hebben bij het kweken van tomaten, courgettes of bijvoorbeeld uien. Je hoeft er daarnaast ook niet iedere dag erg bewust mee bezig te zijn. Je kunt zo af en toe of misschien dagelijks wat koffiedik toevoegen, maar je hoeft geen extra water of andere middelen toe te voegen om te zorgen dat de oesterzwammen zullen blijven groeien.

Wat heb je nodig om oesterzwammen te kweken?

Het is tegenwoordig ook nog eens een enorme trend om zelf zoveel mogelijk groenten en fruit te kweken. Oftewel om enigszins zelfvoorzienend te zijn. We leven namelijk in een dure tijd en zaadjes zijn vaak een stuk goedkoper dan een bakje aardbeien zoals je deze op de groenteafdeling zult vinden. Het is daarnaast ook een leuke hobby om wanneer je wat tijd over hebt, je lekker druk te kunnen maken met het poten, zaaien en oogsten van de groentes in je eigen tuintje.

Deze kun je vervolgens snel schoonmaken en verwerken in je eigen gerechten. Zo hoef je zelfs hiervoor niet meer naar de supermarkt, wanneer je eigenlijk geen zin hebt. Oesterzwammen zijn een goed voorbeeld van groenten die niet in grote verpakkingen verkocht worden. Dit komt omdat ze minder bekend zijn dan hun familielid, de champignon. Daarom heb je vaak meerdere verpakkingen nodig en zullen de prijzen ongetwijfeld hoger uitvallen. Het is goedkoper als jij je koffiedik in een emmer gooit en je afwacht wanneer de oesterzwammen zullen komen.

Hoe snel groeit een oesterzwam

Het duurt vaak enkele weken voordat je je oesterzwammen kunt gaan oogsten. Soms komen ze na een week al te voorschijn maar dat gebeurd niet altijd. Je ziet eerst knopjes naar boven komen die vervolgens uitgroeien tot een echte tros.

Kan je een Oesterzwam rauw eten?

Let er wel op dat je tijdens het bereiden niet bedenkt dat je een oesterzwam wil gaan snacken. Het is immers geen komkommer of paprika . Het blijft tenslotte een paddenstoel en deze bevatten een giftige stof. Het is daarom belangrijk om deze altijd te verhitten. Dit kun je doen door ze te bakken of te koken . Het is dus geen snack plantje in eigen tuin wanneer je zin hebt in iets hartigs, maar geen warm gerecht op tafel wil gaan zetten.

Oesterzwammen bewaren

Wanneer je de oesterzwammen gekweekt hebt en je hebt trots het resultaat kunnen oogsten, dan is het wel belangrijk dat je deze op de juiste manier bewaard. Doe deze in een verpakking. Zo worden ze niet vochtig.Ook zorgt de verpakking ervoor dat deze oesterzwammen geen geurtjes van andere groentes over kunnen nemen. Vaak kun je oesterzwammen 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Daarna merk je al snel dat er schimmel op de paddenstoel groeit. Bij kleine plekjes kun je dit wegsnijden.

Wanneer de oesterzwam wat slijmerig wordt en er meer schimmel groeit, dan kun je deze niet meer eten. Dan is het helaas toch tijd om afscheid te nemen van de groenten. Daarom is het belangrijk dat je de oesterzwammen snel na het oogsten bereid. zo kun je er gelijk van kunt genieten. tevens zorg je er zo voor dat er zo min mogelijk van deze bijzondere groente verspild wordt. Het is een mooie hobby om dit product te kunnen kweken en om de paddenstoelen te zien groeien. 

Hoe maak je Oesterzwammen schoon

Maak de oesterzwam voorzichtig schoon met een borsteltje of vochtig stukje keukenpapier. Snijd ze niet in plakjes voordat je ze gaat wassen, anders zuigen ze al het vocht op. Dit maakt je gerecht meteen een stuk minder lekker.

Ken jij nog lekkere recepten met deze heerlijke paddenstoelen?



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *