Kaapverdië : No Stress!

Kaapverdië : No Stress!

Zon, zee, strand in Kaapverdië. Kaapverdië bestaat uit tientallen eilanden en binnen 6 uurtjes vliegen waren wel op het eiland, Sal.  Sal is de perfecte plek om te relaxen en bij te komen als je een drukke baan hebt. Prachtige stranden en een helderblauwe zee, ik had dit nog nooit zo gezien behalve in boeken of op internet. Het levensmotto van de Kaapverdianen is: No Stress! Met die gedachte begonnen we dan ook onze vakantie.

Massage

Wij begonnen onze vakantie met een massage bij Beauty Plaza Spa & Welness. Deze is gelegen achter Cazu Supermarkt in het begin van Santa Maria en met een taxi kost een ritje er naar toe maar 2 euro. De Salon wordt gerund door een Kaapverdische dame, die in Nederland gestudeerd heeft en daardoor perfect Nederlands praat. Voor een full body massage van een uur betaalden we 30 euro, dit is 5 euro duurder dan de Chineze massage’s in de stad, en toch raad ik je aan om naar Beauty plaza te gaan. We hebben ook een massage in de stad gehad, maar dit was lang niet zo relaxt. Bij Beauty plaza vielen we in slaap omdat we zo relaxt waren en bij de Chineze massage zeiden we 100 x dat het wel wat harder mocht en waren we niet zo tevreden.

Villa Verde

We verbleven in Sal Vila verde, een appartementen complex net buiten Santa Maria. Het complex was erg uitgestorven. Desondanks hebben we hier een geweldige vakantie gehad. We hadden een appartement en ik had vlees ingevroren mee genomen. Deze kon ik meteen in de diepvries gooien. Ideaal, want in Kaapverdie kan je niet echt halal eten en ik zag het niet zitten om de hele vakantie alleen vis te eten. Ook zaten er boodschappen in mijn koffer. Gelukkig maar want de supermarkten zijn best duur en je kan niet alles vinden. Voor 1 komkommer, een verrimpelde paprika en 2 tomaten betaalde ik dan ook 8 euro. Heel raar is dit trouwens niet.

Sal is een heel droog eiland en er groeit niks. Al je boodschappen die je in de Supermarkt koopt, komen dan ook uit het buitenland. In het appartement hadden we geen wifi maar bij de receptie wel. Misschien was dit ook maar beter. Zo kun je toch wat beter relaxen zonder dat je de hele tijd op je telefoon zit. Op het complex zelf had je een supermarktje, een pizzeria waar ik de meest smerige pizza ooit at, een kantoortje welke excursies verkocht en de beste ijssalon van Sal. Elke dag aten we hier wel een ijsje.

Het hele eiland heb je in 1 dag gezien, je kan hier dan ook het beste een eilandtour voor boeken. Binnen 1 dag zie je dan in een jeep het hele eiland. Sal is iets groter dan Texel, niet zo heel groot dus. Dilan en Ola tours is zeker een aanrader om dit tripje te maken.

Zorg wel dat je je goed blijft insmeren. Kaapverdië licht dichtbij de evenaar en je verbrand je snel. Ik was zelfs verbrand, jeetje wat deed dat pijn. Dit was overigens de eerste keer in mijn leven dat ik verbrand was en ja ik had me ingesmeerd :(. Tijdens de eilandtour bezoek je o.a. the blue ei, een natuurverschijnsel waarbij je door een gat het blauwe water kon zien. Iedereen had het over deze plek, maar ik vond het eerlijk gezegd een beetje tegen vallen. Ik had er denk ik meer van verwacht. Ook ga je citroenhaaien spotten. Een ware belevenis.

Op de terugweg gingen we langs de zoutmijnen, hier kon je zwemmen en bleef je dan ook drijven in het zoute water. Letterlijk vertaald betekend Sal, zout en dat was het water zeker.

Tijdens de eilandtour ga je langs Palmeira, dit is een prachtig en authentiek dorpje welke stukken minder toeristisch is dan Santa Maria. Je ziet er prachtige vrouwen rondlopen in kleurrijke kleding en ook de gebouwen waren zeer mooi.

Tip: Neem voldoende cash mee, de pinautomaten doen het bijna nooit. Je kan in Santa Maria gewoon geld wisselen en op veel plekken kun je gewoon met euro’s betalen.

Waar ik erg van schrok is de armoede in Kaapverdië, je ziet veel sloppenwijken en vervallen huisjes. Rijk en arm licht hier erg dicht bij elkaar. De meeste mensen leven dan ook van de toerisme, veel meer heb je niet te doen in Sal.

Pas op met de Senegalezen in Kaapverdië, waar de Kaapverdianen hun motto No Stress is, geven deze Senegalezen wel stress met hun opdringerige gedrag. Je wordt op straat vaak aangesproken omdat ze iets willen verkopen, heb je geen interesse zeg dan gewoon: “No thank you” en loop door. Ga niet in discussie want dan kom je niet meer van ze af. Ook als een vriendelijke Senegalees je de weg wilt wijzen naar de markt, ga hier dan niet op in. Ze brengen je vaak naar een winkeltje van een familie lid en zijn dan erg agressief. Wij zijn er wel een keer ingetrapt en hebben geen markt gezien 😉

Taxi’s hebben geen taximeters en je betaald een vast tarief. Overdag betaal je 2 euro om naar het centrum van Santa Maria te gaan en in de avond 3 euro. Niet te vergelijken met de tarieven in Nederland dus. Er is altijd wel een taxichauffeur die probeert er meer uit te halen, maar dat heb je overal. Geef gewoon aan dat je weet dat er vaste prijzen gehanteerd worden en dan is er niks aan de hand.

Al met al hebben wij een geweldige vakantie gehad. We zijn lekker tot rust gekomen en hebben volop weten te relaxen. Ben je geen zon, zee, strand type? Dan raad ik je aan om een andere bestemming te kiezen. Heel veel meer heeft het eiland niet. In 1 dag heb je alles wel gezien. De stranden zijn wel 1 van de mooiste die ik heb gezien. Met kinderen naar Kaapverdië met kinderen is wel ontzettend leuk, lekker strandschepjes mee en zandkastelen bouwen.

Heb jij wel eens 1 van de Kaapverdische eilanden bezocht?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *