Het belang van no-claimkorting en hoe je deze kunt behouden
Iedereen die een auto op zijn of haar naam heeft staan, is wettelijk verplicht om deze te verzekeren. Bij het afsluiten van een autoverzekering krijg je te maken met een aantal zaken, waaronder no-claimkorting. De meeste Nederlanders hebben hier weleens van gehoord, maar lang niet iedereen weet precies wat het is. Daarom staat deze tekst volledig in het teken van no-claimkorting. We vertellen je eerst wat het belang hiervan is en leggen je vervolgens uit hoe je deze kunt behouden.
Korting op de premie
Rijd je schade met je auto en valt dit binnen de dekking van je autoverzekering? Dan is de kans groot dat je een claim indient. Logisch, want de schade wordt dan vergoed door je verzekeraar. Toch is het niet altijd verstandig om schade te claimen, want dit gaat ten koste van je no-claimkorting. Je raakt namelijk schadevrije jaren kwijt als je een claim indient bij je verzekeraar. Je daalt op de zogeheten bonus-malusladder, waardoor je minder korting krijgt op de basisdekking van je autoverzekering. No-claimkorting zorgt er dus voor dat een autoverzekering goedkoper wordt.
Bonus-malusladder
Hierboven kwam de bonus-malusladder al kort ter sprake. Deze ladder wordt door veel verzekeraars gebruikt om te bepalen hoeveel bonus (korting) of malus (toeslag) je krijgt op de basispremie van je autoverzekering. Ieder jaar dat je geen schade claimt, ga je een trede omhoog op deze ladder. Hoe hoger je op de bonus-malusladder komt, des te meer korting je krijgt op de basisdekking van je autoverzekering. De hoogte van de korting kan per verzekeraar verschillen, maar vaak kun je tot wel 75 procent no-claimkorting krijgen op je autoverzekering. Claim je wel schade? Dan daal je op de ladder. De no-claimkorting daalt in dat geval en dat zorgt voor een duurdere autoverzekering.
Overweeg (kleine) schades zelf te vergoeden
Veel mensen hebben de neiging om een claim in te dienen bij hun verzekeraar als zij schade (veroorzaakt) hebben en hiervoor verzekerd zijn. Hier valt wat voor te zeggen, want je betaalt premie voor je autoverzekering. Daarom zie je misschien niet direct in waarom het zinvol is om de schade zelf te vergoeden, want je maakt dubbele kosten. Dit is inderdaad het geval, maar onderaan de streep kan het soms voordeliger zijn om (kleine) schades zelf te vergoeden. Door zelf schade te vergoeden, voorkom je dat je schadevrije jaren verliest en blijft de no-claimkorting intact.
Dien je wel schade in? Dan daal je op de bonus-malusladder en dat zorgt ervoor dat je minder korting krijgt op je autoverzekering. De extra kosten die hier maandelijks aan verbonden zijn, kunnen ervoor zorgen dat je uiteindelijk meer kwijt bent dan wanneer je de schade zelf vergoedt. Reden genoeg om eerst te berekenen wat in jouw situatie het voordeligst is voordat je een claim indient.
No-claimkorting en overstappen
Wil je overstappen van autoverzekering? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd wat de gevolgen hiervan zijn voor de no-claimkorting die je hebt opgebouwd. Dit kan per verzekeraar verschillen, maar vaak mag jij je opgebouwde schadevrije jaren gewoon meenemen. Hierdoor profiteer je ook bij een andere verzekeraar vaak van korting op de basisdekking van je autoverzekering. Heb je een nieuwe verzekeraar op het oog? Check dan altijd eerst even of jij je schadevrije jaren mee mag nemen. Als dit niet het geval is, is het waarschijnlijk een stuk minder interessant om over te stappen.
Leuk artikel om te lezen met zeer handige informatie, dank je wel.