Naar Texel met kinderen, 8 tips voor je bezoek

Naar Texel met kinderen, 8 tips voor je bezoek

Wat te doen met kinderen op Texel

Wat zijn er toch veel mooie plekken in Nederland! Texel staat beslist in het rijtje met mooiste plekken in Nederland. En het leuke is: er is veel te doen op Texel voor kinderen!

Wanneer ik met een auto vol spullen (en twee fietsen achterop) op de boot naar Texel stap, is mijn dochter twee jaar. Ze is te klein om te karten op Texel en ook het parachutespringen moet nog een paar jaar wachten. In deze blog lees je wat je wél allemaal kunt doen op het kindvriendelijke Texel.

Deze mooie plekken op Texel moet je zeker bezoeken.

naar texel met kinderen

Samen met de boot

Een weekendje Texel met kinderen begint al op de boot. Mijn peuter vertelt al dagen trots dat ze met de boot naar Texel gaat. Het is haar vergeven dat ze soms praat over de ‘stoomboot’, blijkbaar heeft Sinterklaas zijn sporen achtergelaten.

Eenmaal bij de boot vindt ze het toch een beetje spannend. Moet de auto daar in? En kan die bus ook op de boot? Dat is gek!

Samen rijden we de boot op. Langzaam wordt de haven van den Helder kleiner. Binnen een half uur staan we al op Texel, de vakantie kan beginnen.

Doen met kinderen: Ecomare Texel

Ecomare is een natuurcentrum op Texel. Het natuurcentrum ligt midden in de duinen van Texel vlak bij het gezellige dorp de Koog. Bij Ecomare kom je meer te weten over het lezen in de Noordzee, het werelderfgoed van de Waddenzee en de natuur op Texel.

Bij Ecomare kun je niet alleen excursies boeken met kinderen, maar je kunt er ook lekker spelen of een kijkje nemen bij de opvang van vogels of zeehonden.

bezienswaardigheden op 1 van de waddeneilanden

Wandelen op het strand

Wandelen op het strand is een goed idee voor jong en oud! De peuter loopt vol enthousiasme door de vloedlijn en kijkt hoe het water langs haar laarsjes stroomt. Het strand op Texel gaat heel langzaam de diepte in, de meeste stranden zijn veilig voor kleine kinderen. (Al moet je natuurlijk altijd een oogje in het zeil houden.)

De peuter zoekt tijdens het wandelen de mooiste schelpjes uit. Wat zijn het er veel! Na het wandelen gaan we samen een mooi zandkasteel bouwen en versieren met schelpjes. Het resultaat mag er zijn – al zeg ik het zelf.

Schapen knuffelen

Texel is het eiland van de schapen. Op Texel wonen net zo veel schapen als mensen! In de lente komen er duizenden lammetje bij. In de lente dartelen de lammetje vrolijk door de wei – misschien is dit wel de beste tijd van het jaar om Texel met kinderen te bezoeken. Hoe leuk is het om samen naar de schapen te kijken en lammetjes te knuffelen?

met kinderen naar texel

Lekker eten op Texel

Ik weet het – er zijn peuters die moeilijk eten. Ik ben gezegend met een peuter die alles wil proeven en meestal goed eet.

“Kaas.” De peuter strekt haar handje uit en wijst naar het uithangbord bij de boer. Veel boeren (maar ook het speciale hoekje in de supermarkt) verkopen eerlijke streekproducten. Op een eilanden met heel veel schapen mag de schapenkaas niet ontbreken.

Met een fietstas vol kaasjes rijd ik verder met mijn kleine kaaskop.

O ja, natuurlijk kun je tijdens je weekendje Texel met kinderen ook gewoon de drie P’s eten: pizza, patat en pannenkoeken.

Dit zijn de leukste hotels met familiekamers op Texel.

Fietsen op Texel

Texel heeft een uitgebreid netwerk van fietspaden. Er zijn veel verschillende fietsroutes mogelijk, zowel lange als korte routes. Er rijden geen auto’s op de fietspaden, iets oudere kindjes kunnen al veilig zelf fietsen. De peuter zit voorop bij mama op de fiets en kijkt om zich heen. De natuur op Texel is erg mooi: ze zien konijntjes in de duinen, veel schapen in de wei en in de verte zien we zelfs een kudde konikpaarden.

De uitzichtoren beklimmen

Tijdens je bezoek aan Texel met kinderen wil je vast en zeker genieten van het uitzicht over de zee en de glooiende duinen van Texel. Een van de meest populaire plekken om het uitzicht te zien is een klim naar de vuurtoren van Texel. Deze toren kijkt aan drie kanten uit over zee. De stalen trap is echter niet zo geschikt voor kleine kinderen. (De kinderwagen kan sowieso niet mee.)

Gelukkig zijn er een paar kindvriendelijke alternatieven! Uitzichtpunt de Slufter is makkelijk te bereiken. Vanuit dit uitzichtpunt kijk je uit over het bijzondere brakke kwelderlandschap van de Noordzee. Bij het Landalpark in de Sluftervallei is ook een uitzichttoren waar peuters met een beetje hulp naar boven kunnen klimmen.

Op vakantie in Nederland

Sommeltjes zoeken

Op Texel wonen de Sommeltjes, dit zijn kleine aardmannetjes die wat weg hebben van kabouters. Elke nacht dansen de Sommetljes in het gras. Dat is zo leuk dat ze soms de tijd vergeten: Sommeltjes die niet op tijd weg zijn verstenen door het licht van de zon.

Op Texel loopt het Sommeltjespad, een natuurbelevingspad speciaal voor kinderen. Het pad is ongeveer anderhalve kilometer lang. Kan je kindje nog niet zelf lopen? Deze wandelroute op Texel is ook geschikt voor buggies en kinderwagens.

Langs het Sommeltjespad zijn niet alleen Sommeltjes te zien, maar ook dieren gesneden uit hout, kabouters bij hun huisje en échte paddenstoelen en zwammen in de bomen. Onderweg zijn er veel leuke plekken om te picknicken. Oudere kinderen kunnen aan het eind van het Sommetjespad een toffe hut bouwen.

tips voor kinderen op texel

Je hebt ook erg leuke kringloopwinkels op Texel. Ook altijd leuk om even door heen te struinen. Soms vind je er speelgoed wat er nog super goed uitziet, maar waar je uiteindelijk maar een prikkie voor betaald.

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik heb meer dan 70 landen in vier continenten bezocht. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal. 

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Je vindt hier sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips.

Dit waren mijn leukste tips voor mijn bezoek aan Texel met kinderen. Heb jij al zin om je tassen te pakken voor een weekendje weg?

We hebben op de blog ook nog leuke uitjes in Nederland en de leukste pretparken staan als je geen vrije dagen meer hebt en gewoon een dagje weg wilt.11 gedachten over “Naar Texel met kinderen, 8 tips voor je bezoek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *