Moeders voor Moeders, doe jij al mee?

Moeders voor Moeders, doe jij al mee?

Zoals jullie weten is zwanger worden en blijven bij ons niet heel erg vanzelfsprekend. Omdat wij zelf te maken hebben met vruchtbaarheidsproblemen, vind ik het extra belangrijk om een blogartikel te wijden aan de organisatie Moeders voor Moeders. Op deze manier wil ik deze organisatie onder de aandacht brengen en er meer bekendheid voor creëren. In dit artikel vind je dan ook meer informatie over deze organisatie en lees je ook hoe je er zelf aan kunt deelnemen.

Wat is Moeders voor Moeders?

Moeders voor Moeders is een organisatie dat urine inzamelt van vrouwen die nog in de prille fase van hun zwangerschap zitten. Met deze urine kunnen zij stellen met vruchtbaarheidsproblemen helpen. In de urine van vrouwen die tot 16 weken zwanger zijn, zit namelijk het hCG-hormoon. Met dit hormoon kunnen farmaceutische bedrijven geneesmiddelen maken die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Door als toekomstige moeder jouw urine te doneren, help je dus andere vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden.

Hoe is de organisatie ontstaan?

Het klinkt misschien een beetje vreemd dat zwangere vrouwen hun urine verzamelen voor andere vrouwen, maar toch gebeurt het al sinds 1931. In 1927 werd namelijk door wetenschapper Organon ontdekt dat in de urine van zwangere vrouwen hormonen zitten. Later werd ontdekt dat het hormoon hCG dat in de urine van zwangere vrouwen zit, de ovulatie stimuleert. Na enige voorbereiding, ging 4 jaar later een groepje mannen in Oss en omgeving de urine van zwangere vrouwen ophalen. Dit deden zij onder de naam ‘Urine inzameling Organon’, wat later veranderde in ‘Pregnyl acquisitie’.

Pismannekes en ambassadrices

Deze mannen werden ook wel ‘Pismannekes’ genoemd. Zij haalden eerst per bakfiets en later met paard en wagen de urine van zwangere vrouwen op. Organon ontdekte trouwens ook het preparaat dat tegenwoordig nog steeds wordt gebruikt bij IVF behandelingen. De mannen kwamen via onder andere bakers, verpleegsters en kraamverzorgsters bij de zwangere vrouwen terecht. Al snel hielpen ook vrouwen, destijds ambassadrices genoemd, mee om urine in te zamelen. Die vrouwen noemen we nu informatrices. In 1966 veranderde de naam van de organisatie naar Moeders voor Moeders.

Het ontstaan van de naam Moeders voor Moeders

De naam Moeders voor Moeders schijnt in een kantoor te zijn ontstaan, waar mannen maar wat riepen in de hoop op een goede naam te komen. De dassen van de heren waren al los, omdat het zolang duurde om een goede naam te verzinnen. Eén man vond het zo lang duren, dat hij op stond en riep: ‘Ik ga naar moeders!’. Dit hielp een ander blijkbaar om op deze erg goed passende naam te komen.

De bekendheid van de organisatie

Tegenwoordig kennen nog steeds veel mensen wel de naam Moeders voor Moeders, maar weten ze niet zo goed wat het precies is. Hierdoor melden veel vrouwen zich te laat aan en dat vind ik zonde. Vandaar dat ik het zo belangrijk vindt om deze organisatie bij jullie onder de aandacht te brengen. Door als zwangere vrouw jouw urine af te staan aan deze organisatie, kun je andere vrouwen ook de kans geven om moeder te worden. Het is zo’n eenvoudige maar ook mooie manier om anderen te helpen. Dus ben je nog geen 16 weken zwanger? Dan raad ik je echt aan om mee te doen.

moeders voor moeders

Hoe werkt Moeders voor Moeders?

Je kunt je heel eenvoudig via de website van de organisatie aanmelden. Dit kun je doen zodra je weet dat je zwanger bent, tot en met de 11e week van je zwangerschap. Binnen enkele dagen wordt er vanuit de organisatie contact met je opgenomen om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek komt een informatrice langs die samen met jou een vragenlijst doorneemt en die je precies zal vertellen hoe het in z’n werk gaat. De informatrice checkt ook gelijk even of jouw urine inderdaad het hCG-hormoon bevat.

Urine inzamelen

Eigenlijk komt het erop neer dat je vanaf het moment van deelname tot en met de 16e week van je zwangerschap elke week urine verzameld. Je krijgt van de organisatie een opvangkan waarin je de urine kunt opvangen. De urine die je via het kannetje hebt opgevangen, doe je in een flesje.  Voor elke dag heb je een apart flesje, zodat je de urine altijd in een schoon flesje kunt opvangen. Ook deze flesjes krijg je van de organisatie. Die flesjes doe je in een krat, die je overal kunt neerzetten waar je wilt. Een chauffeur van de organisatie haalt de flesjes op met een onopvallend bestelbusje. Het zal dus niemand in jouw omgeving opvallen dat je urine doneert, wat sommigen vrouwen zeer prettig vinden.

Wanneer kun je meedoen?

Helaas kan ik dus niet meedoen met dit initiatief, omdat ik diabetes type 1 heb. Ook als je diabetes type 2 hebt, kun je niet meedoen. Daarnaast kun je onder andere ook niet meer doen als je ooit een bloedtransfusie hebt gehad of wanneer er in jouw familie de ziekte van Creutzfeldt-Jacob voorkomt.  Ben je trouwens door bijvoorbeeld een hormoonbehandeling zwanger geworden? Dan kun je gewoon meedoen! De complete lijst met deelnamevoorwaarden vind je trouwens hier. En aanmelden kan hier.

Vruchtbaarheidsproblemen komen vaker voor dan je denkt!

1 op de 6 stellen kampt met vruchtbaarheidsproblemen. Helaas behoren wij tot die groep. Juist omdat wij bij die groep horen, wilde ik ook urine doneren en zo mijn steentje bijdragen. Helaas kan ik dat niet doen, omdat ik diabetes type 1 hebt. Daarom wil ik met dit blogartikel toch deze prachtige organisatie helpen. Heb je trouwens zwangerschapsdiabetes? Dan kun je wel met dit initiatief meedoen.

Taboe over vruchtbaarheidsproblemen

Binnen de Hindoestaanse gemeenschap, maar ook in veel andere culturen, heerst er een taboe op vruchtbaarheidsproblemen. Er wordt niet veel over fertiliteitsproblemen gepraat. Zelfs mensen die een fertiliteitstraject doorlopen, praten er liever niet over. Dit komt vaak doordat stellen zich er toch voor schamen, ook al komt het best wel veel voor. Ikzelf ben altijd al erg openhartig geweest over mijn fertiliteitsproblemen. Ik vind het belangrijk om over dit onderwerp te praten en heb er dan ook al meerdere keren over geblogd. Zo lees je in dit blogartikel mijn verlangen naar een tweede kindje. Het is lastig als je niet makkelijk zwanger kunt raken en hiervoor een fertiliteitstraject ingaat.

Meld je aan voor Moeders voor Moeders!

Ben jij wel zwanger? Dan wil ik je vragen om mee te doen met dit prachtige initiatief. Dan help je namelijk andere vrouwen die ook graag zwanger willen worden, maar waarbij het niet zo gemakkelijk lukt. En het is toch ontzettend mooi dat andere stellen dankzij jouw bijdrage hun langgekoesterde kinderwens in vervulling zien gaan?! Meld je hier aan!

Doe jij al mee?

Doe jij al mee met Moeders voor Moeders? Of ben je juist geholpen dankzij deze organisatie? Vertel het vooral in de reacties, zodat we er samen over kunnen praten en het taboe doorbreken.



9 gedachten over “Moeders voor Moeders, doe jij al mee?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *