Moedermelk, 13 tips wat je er nog meer mee kan doen

Moedermelk, 13 tips wat je er nog meer mee kan doen

Moedermelk alleen bedoeld om als melk te gebruiken? Hoe kom je daar nou bij? Je kan er heel veel meer mee! Ik voel me gezegend dat ik borstvoeding heb kunnen geven aan mijn kleine meid, maar het doet soms ook wel pijn dat ik er eerder mee moest stoppen dan we beide wilden. Maar soms laten gezondheidsredenen het gewoon niet meer toe. Nooit verwacht dat ik dit overigens ooit zou zeggen, want ik vergeet de pijn in het begin echt niet hoor. Borstvoeding geven is niet altijd even makkelijk hoor, vooral in het begin niet. De eerste dag bloedden m’n tepels al en het deed zo een pijn, dat ik me afzette met mijn voeten tegen het ziekenhuis bed aan om toch maar mijn kind te kunnen voeden.

Moedermelk bevat veel meer voedingsstoffen dan welke flesvoeding dan ook. Daarnaast is moedermelk een soort vaccin om het immuunsysteem te versterken, hierdoor heeft een baby veel minder kans op allerlei ziekten en allergieën. Tevens is er uit onderzoeken gebleven dat kinderen die kunstvoeding kregen, vaker maagproblemen hebben.  Ook is er uit onderzoeken gebleken dat mensen die moedermelk hebben gehad als baby, beter scoren op intelligentietests. Nu snap ik waarom mijn kleine monster soms nu al een kleine Einstein denkt te zijn, haha. Begrijp me niet verkeerd, ik geloof ook best dat kinderen wel groot worden van kunstvoeding, maar indien borstvoeding geven mogelijk is, raad ik iedereen aan het te geven. Ik denk persoonlijk dat het het mooiste geschenk is wat je je kind (en ook een beetje jezelf) kan geven.

Binnen de Islam is borstvoeding erg belangrijk. Het is het geboorterecht van je kindje.  Baby’s hebben in principe tot twee jaar recht op moedermelk als de moeder in staat is om dit aan haar babytje te geven. Helaas is het mij vanwege gezondheidsproblemen niet gelukt om 2 jaar borstvoeding te geven. Ik vond het ook best lastig om er mee te stoppen, moet ik bekennen. Toen ik rond 14 maanden stopte, waren Farah en ik daar beide nog helemaal niet aan toe. Het brak mijn hart toen ze zo boos werd omdat ik het haar niet meer gaf, ze sloeg me zelfs uit frustratie en huilde oorverdovend. Autch! Maar wat moet, dat moet. Gelukkig heeft ze nog wel wat langer 1 beker per dag gehad uit de vriezer. Ondanks dat verse melk natuurlijk het allerbeste is, is dit een goed alternatief. Maar wat kun je nog meer met moeder melk?

Pap maken

Is je kleintje ouder dan 6 maanden en heeft hij/zij niet meer voldoende aan alleen je melk, of wil je iets dikker. Verwarm het in je flessenwarmer en meng met een beetje brinta of havermout. Farah wilde een tijdje geen moedermelk uit een flesje, maar als ik er een papje van maakte en het haar met de lepel gaf, smulde ze er van.

moedermelk pap

Groentehapjes

Begin je met groente hapjes en maak je ze fijn? Voeg dan i.p.v. of kookvocht, gewoon moeder melk toe. Je hapje wordt super romig en nog voedzamer. Farah vond de baby guacamole erg lekker, simpel te maken door een avocado te blenden met de melk.

Aardappelpuree

Dit is super makkelijk te maken en een lekker bijgerecht als je kindje al echt stukjes groente eet. Kook of stoom een aardappeltje en voeg 15 ml moedermelk toe en je hebt een lekkere aardappelpuree, als het prakt.

Scrambled eggs

Dit receptje is net als de aardappelpuree wel echt heel erg super simpel. Bak een eitje met ongeveer 15 ml moedermelk en bak het in een koekenpan. Roer het met een houten lepel en maak het niet helemaal droog (wel gaar natuurlijk).

Pannenkoeken

Pannenkoeken vind iedereen lekker, jou baby vast ook. Je maakt dit natuurlijk wel pas als je babytje toe is aan vaster voedsel en goed kan slikken.

Wat heb je nodig?

 • 100 ml moedermelk
 • 50 gram bloem
 • ½ banaan
 • 1 ei
 • Een beetje kokosolie om te bakken

Hoe maak je het?

 1. Prak als eerste de banaan helemaal fijn.
 2. Daarna meng je alle ingrediënten in een kom en mix je het met een garde. Wil je een luchtere pannenkoek, dan mix je het een paar minuutjes met een handmixer. Bak de pannenkoekjes vervolgens in een klein beetje kokosolie om en om.
 3. Heb je teveel pannenkoekjes en krijgt je baby het allemaal niet op? Je kan ze natuurlijk altijd invriezen!
zo maak je moedermelk pannnkoeken

Ijsjes

Vooral als de tandjes doorkomen, zijn de ijsjes van moedermelk super fijn voor je baby.  Je kan de melk in van die siliconen ijsblokvormpjes doen en een paar uur in de diepvries leggen. Indien je kindje al iets groter is en al echt een ijsje eet, kun je het natuurlijk gewoon in een van die bakjes met stokjes doen zodat je echte ijsjes hebt. Wil je er een smaakje aan toevoegen? Dan kun je gewoon wat fruit pureren of een drupje suikervrije roosvicee toevoegen. Als je baby nog erg klein is, zorg er voor dat je de ijsjes wel eerst een heel klein beetje laat ontdooien, zodat ze niet vastvriezen aan het tongetje. Super zielig een baby met vrieswonden. Het sabbelen op de ijsblokjes zorgt er voor dat de pijn van de doorkomende tandjes wordt verzacht en tegelijk een beetje wordt verdoofd.

Milkshakes

Mijn kleine monstertje wilde een tijd lang geen moedermelk uit een flesje, ze wilde alleen live gevoed worden. Toen ik stopte met borstvoeding, had ik wel een voorraadje in de diepvries. Een tijd lang wilde ze dit ook niet drinken. Ik deed het vaak in de blender met een banaantje of aardbeien, en dan wilde ze het ineens wel. Bijzonder kind heb ik he? Maar ach, heel eerlijk…een gezonde milkshake is ook super lekker.

moedermelk milkshake

In het badje

Er is geen lekkerdere badschuim voor je baby dan je moedermelk, oke wel zonder schuim dan…haha! Dit zorgt ook voor een heerlijk zacht huidje. Heb je je moedermelk iets te lang laten staan buiten de koeling, of te lang in de vriezer bewaard? Gooi het niet weg! Lekker in het badje gooien dus. Ik vond in de vriezer nog een hele zak met moedermelk, die eigenlijk te oud was om nog op te drinken. Farah krijgt dus elke dag een zakje in haar badje.

Zeep maken

Behalve de moedermelk gewoon in het badje te doen, kun je er ook een zeepblokje van maken. Vooral ideaal voor grotere kindjes. Bij de action heb je van die siliconen cupcake vormpjes en daar kun je het perfect mee maken. Ideaal voor een droog huidje of tegen eczeem.

Wat heb je nodig?

 • 100 ml moedermelk
 • 100 g Marseille zeepvlokken
 • 3 eetlepels pure kokosolie zonder toevoegingen
 • 2 eetlepels natuurlijke honing van de imker (dus geen glucosesiroop, of iets dergelijke)
 • Siliconen cupcake vormpjes.

Hoe maak je het?

 1. Als eerste laat je de kokosolie au bain- marie smelten. Dit doe je door een pan met heet water te koken en hier een kleiner pannetje of vuurvaste schaal met de kokosolie in te verwarmen. Zorg er voor dat de olie niet met het water in aanraking komt.
 2. Vervolgens voeg je de Marseille zeepvlokken toe, maar ook de moedermelk en de honing.
 3. Roer het mengsel daarna door totdat je een homogene mengsel hebt.
 4. Daarna voeg je je mengsel in de siliconen cupcake vormpjes.
 5. Doe je vormpjes vervolgens in de diepvries en laat deze er 24 uur inzitten, totdat alles goed bevroren is.
 6. Haal je zeepjes uit de vormpjes en laat ze ongeveer een maandje drogen op een droge en donkere plek.

Neusdruppels

Farah was het eerste jaar non stop verkouden. De zoutoplossingen waren niet aan te slepen. Moedermelk werkte echter het allerbeste. Gewoon met een pipetje een paar druppeltjes in het neusje druppelen en ze komen er zo weer boven op.

Oogdruppels

Naast het verkouden zijn, hebben die kleintjes ook heel vaak prutoogjes. Ook hier werkt moedermelk ontzettend goed. Moedermelk werkt namelijk ontstekingsremmend.

Creme

Omdat er in moedermelk Immunoglobuline A zit, werkt het goed tegen ontstekingen. Perfect als je een brandjewondje hebt, maar ook goed tegen bijvoorbeeld luieruitslag, eczeem of waterpokken.

Wat heb je nodig?

 • 50 gram pure kokosolie, zonder parfum etc.
 • 50 ml moedermelk (hoe verser, hoe beter) op kamertemperatuur
 • 1 dessertlepel bijenwas
 • 2 druppels vitamine E olie
 • Een leuk potje om het in te doen

Hoe maak je het?

 1. Als eerste laat je de kokosolie au bain- marie smelten. Dit doe je door een pan met heet water te koken en hier een kleiner pannetje of vuurvaste schaal met de kokosolie in te verwarmen. Zorg er voor dat de olie niet met het water in aanraking komt.
 2. Indien de kokosolie gesmolten is, voeg je de bijenwas toe. Roer het geheel goed.
 3. Voeg de vitamine E olie toe en blijf het roeren.
 4. Laat je mengsel een beetje afkoelen.
 5. Als laatste doe je de moedermelk erbij, gooi dit niet in 1 x in de pan maar doe het beetje bij beetje en blijf het roeren. Je krijgt dan een soort papje.
 6. Blijf het mengsel roeren, totdat er geen klontjes meer in zitten.
 7. Giet het vervolgens in een leuk potje en laat het afkoelen.
 8. Als je crème is afgekoeld, bewaar je het in de koelkast zodat het goed houdbaar blijft.
 9. In de koelkast wordt het wel hard, als je het wilt gebruiken moet je de crème tussen je handen smeren zodat het smelt.

Sieraad

Wil je een blijvende herinnering aan je borstvoedingsperiode? Dan kun je tegenwoordig een sieraad laten maken van je moedermelk. Een leuke bedel, of een hangertje voor aan je ketting, er is van alles mogelijk. Ik heb zelf nog wat melk in de vriezer liggen en overweeg zelf ook om hier een sieraad van te maken. Het is toch weer een mijlpaal die ik voor mezelf behaald heb en een sieraad is natuurlijk ook een blijvende herinnering voor later. Een mooie beloning om een prachtige borstvoedingsperiode af te sluiten.

In het begin heb ik veel gekolfd. OP deze manier kon mijn man ook een flesje geven en ik denk dat dat heel goed is geweest voor de band die hij met Farah heeft. Ik kookte mijn flesjes alleen 100 x per dag uit, maar wist je dat flesjes uitkoken helemaal niet nodig is?

Heb jij zelf borstvoeding mogen geven? Heb je hier ook andere dingen meegedaan dan het alleen als melk te gebruiken?15 gedachten over “Moedermelk, 13 tips wat je er nog meer mee kan doen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *