Moedermelk creme, waarvoor te gebruiken?

Moedermelk creme, waarvoor te gebruiken?

De kans is groot dat je al wist dat moedermelk heel erg goed is voor je kindje. Moedermelk zit namelijk vol met goede stofjes. Deze stofjes zorgen ervoor dat je kindje zich optimaal kan ontplooien. Kortom, moedermelk als voeding is super goed voor je kindje. Maar wist je ook dat je moedermelk voor andere doeleinden kunt gebruiken dan alleen voeding? Wat dacht je bijvoorbeeld van het maken van moedermelk creme of het gebruiken van moedermelk als medicijn? Zoals je ziet is moedermelk veelzijdiger dan je denkt. Hieronder lees je meer hoe je moedermelk en moedermelk creme kunt gebruiken.

Hoe kun je moedermelk gebruiken als medicijn?

Behalve voeding, kun je moedermelk dus ook gebruiken als medicijn. Hoe werkt dit precies? Moedermelk is antibacterieel. Hierdoor is moedermelk in staat om ontstekingen te helen. Dit werkt bij verschillende ontstekingen. Als je kindje bijvoorbeeld last heeft van ontstoken oogjes, dan kun je er een paar druppels moedermelk op laten vallen. Probeer dit regelmatig te doen en je zult merken dat het oogje na een tijdje weer rustiger wordt. Daarnaast is het ook zo dat veel borstvoedende moeders in het begin last hebben van kloofjes. Als je deze pijn wilt verlichten en de tepels wilt helpen helen dan kun je hier ook moedermelk voor gebruiken.

Moedermelk creme helpt niet alleen tegen ontstekingen, maar ook om pijn te verzachten. Meestal wanneer je kindje net zijn eerste tandjes krijgt, krijgt hij of zij ook last van luieruitslag. Om de pijn te verzachten voor je kindje kun je de billetjes insmeren met moedermelk.

Daarnaast kun je moedermelk als medicijn inzetten ook inzetten bij een verstopte neus. Als je kindje erg verkouden is, kun je ook wat druppels moedermelk in zijn of haar neusje doen. In dat geval zal de moedermelk de verstopping van de neus oplossen.

Moedermelk creme gebruiken als schoonheidsproduct

Nu duidelijk is dat je moedermelk kunt gebruiken als medicijn, is het tijd om te kijken wat er nog meer mogelijk is met moedermelk. Je kunt moedermelk creme maken en dit inzetten als schoonheidsproduct.  Het is af te raden om je baby te wassen met zeep. Je kunt daarentegen wel prima een badje vol laten lopen met moedermelk voor je kindje. Dit is niet alleen heerlijk voor hem of haar, maar de huid zal na het bad ook heerlijk zacht aanvoelen.

Je kunt moedermelk zelf ook gebruiken als schoonheidsproduct. Dit komt door de antibacteriële stofjes die in moedermelk zitten, zoals al eerder besproken. Door deze stofjes helpt moedermelk ook prima tegen puistjes. Het draagt bij aan herstel van je huid.

Je kunt van moedermelk creme maken. Deze crème is veelzijdig in te zetten. Zo kun je het zelfs inzetten voor anti-rimpelcrème als je dat zou willen. Hieronder beschrijf ik waarvoor je de moedermelk creme zou kunnen gebruiken.

Moeder melk creme

Waar kun je de moedermelk creme voor gebruiken?

Hieronder staat een opsomming waar je de moedermelk creme voor zou kunnen gebruiken:

 • Als anti-rimpel creme
 • Als crème voor luieruitslag
 • Als crème voor droge plekjes
 • Als crème tegen tepelkloofjes
 • Als bestrijding van huidschimmels
 • Als verzachting voor insectenbeten

Waar moet je rekening mee houden bij het gebruik van moedermelk creme?

Veel moeders zeggen dat moedermelk inderdaad werkt bij verschillende kwaaltjes en dat de moedermelk creme is in te zetten als effectief veelzijdig product. Waar je wel rekening mee dient te houden is dat de werking van moedermelk nooit wetenschappelijk is bewezen. Ondanks dat deze werking nog niet wetenschappelijk is bewezen, zijn veel moeders heel erg positief over de werking van moedermelk creme. Het is zelfs zo dat moedermelk al generaties lang wordt ingezet als medicijn. Wat verder nog belangrijk is om te weten als het gaat om het gebruik van moedermelk creme, is dat het sowieso niet schadelijk is om te gebruiken. Hoewel er dus geen wetenschappelijk bewijs is dat moedermelk daadwerkelijk zo effectief is, is het wel bewezen dat moedermelk niet schadelijk is. Je kunt het dus altijd proberen. Vele moeders zweren erbij dat het een wonderbaarlijk middel is.

Wat is belangrijk om te weten bij het maken van moedermelk creme?

Het is helemaal niet lastig om zelf moedermelk creme te maken. Dit kun je eenvoudig zelf doen. Je zult er wel op moeten letten dat je deze créme zo schoon mogelijk maakt. Wat wordt hiermee bedoeld? Zorg ervoor dat je niet aan de drugs, medicatie of alcohol zit op het moment van kolven. Vergeet daarnaast niet om een steriele kolf te gebruiken en om je tepels schoon te maken voor het gebruik.

Hoe maak je zelf moedermelk creme?

In het geval dat je zelf moedermelk creme wilt inzetten, kun je dit makkelijk zelf maken. Uiteraard heb je hier moedermelk voor nodig. De andere producten die je nodig hebt om moedermelk crème te maken kun je gewoon halen bij de dichtstbijzijnde supermarkt. Een ander bijkomend voordeel is dat het maken van moedermelk crème echt geen hogere wiskunde is. Hieronder deel ik het recept met je en vertel ik je uiteraard hoe je het maakt.

 • 75 gram kokosolie
 • 1 eetlepel bijenwas
 • 100 milliliter moedermelk op kamertemperatuur
 • 3 eetlepels olijfolie
 • Optioneel: drie druppels vitamine-E olie.

Pak een pan en doe hier een klein beetje water in. Leg hierin een vuurvast schaaltje of bakje. Doe de kokosolie hierin, zodat de olie au-bain-marie kan smelten. Vervolgens doe je in hetzelfde bakje ook de olijfolie en de bijenwas. Roer dit goed totdat de bijenwas volledig is gesmolten. Mocht je vitamine-E willen toevoegen, dan is dit het moment om er ook wat druppels vitamine-E toe te voegen. Al roerend zet je het kommetje in een bak met koud water. Hierdoor kan het mengsel afkoelen.Zodra het mengsel voldoende is afgekoeld kun je de moedermelk al roerend toevoegen. Nu is het belangrijk om te blijven roeren totdat het een egale crème is. Let erop dat alle klontjes uit de moedermelk creme verdwenen moeten zijn. Nu kun je de créme in een potje doen. Let erop dat je de moedermelk creme in een potje doet die goed afsluitbaar is. Klaar is kees!

Het is jammer dat ik dit niet eerder wist. Ik heb een hoop zakjes moedermelk weggegooid (autch) nadat de houdbaarheidsdatum was verstreken. Ontzettend zonde, want je borstvoeding bevat niet alleen heel veel gezonde stoffen, maar ook veel bloed, zweet en tranen. Ook niet letterlijk, maar ik vond borstvoeding en met name het kolven soms best zwaar.

Ik heb overigens wel een moedermelk sieraad laten maken als cadeautje en beloning voor mezelf. Omdat ik zo trots was op mezelf dat ik ondanks de tegenslagen toch 14 maanden heb doorgezet.3 gedachten over “Moedermelk creme, waarvoor te gebruiken?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *