Zet je moeder in het zonnetje met een moederdagtaart

Zet je moeder in het zonnetje met een moederdagtaart

Op 8 mei is het weer de tweede zondag van mei en voor Nederlanders betekent dat: moederdag. Wereldwijd wordt er rond mei gevierd wat voor fantastische moeders er zijn. Het vereren van moeders is een traditie die nog veel verder teruggaat dan de Moederdag zoals wij deze kennen. In het oude Griekenland werden op de 15e dag van maart al ceremonies gehouden voor Rhea, de Grote Moeder der goden. Ook in de katholieke kerk wordt moeder Maria al eeuwenlang vereerd. De eerste Moederdag zonder kerkelijke achtergrond vond in 1644 in Engeland plaats. Moederdagtaart hadden ze toen overigens nog nooit van gehoord.

De Moederdag zoals wij deze vandaag de dag kennen, waarbij we onze moeders verrassen met een ontbijtje op bed of een moederdagtaart, stamt uit het begin van de 19e eeuw. Moederdag was toen een dag die in het teken moest staan van ontwapening en pacifisme door vrouwen. Het succes van Moederdag groeide pas toen het vanaf 1907 werd gepromoot als een dag van waardering voor moeders. Nu schrijf ik deze blog niet als geschiedenisles, maar het is toch leuk om te weten waarom jij straks een moederdagtaart staat te bakken!

Voor mij is het elke dag moederdag en ik heb daar niet een speciale dag voor nodig. Ik houd er van om mijn moeder in het zonnetje te zetten, ook al is dat niet altijd met taart. Toch ga ik stiekem wel altijd op zoek naar leuke moederdag ideeën.

Een huisgemaakte moederdagtaart

Weet je nog dat je op de basisschool vlak voor Moederdag of Vaderdag altijd een knutselwerkje ging maken voor je ouders? Als je jouw ‘cadeau’ aan je ouders gaf werd deze altijd met een grote glimlach in ontvangst genomen. En ik durf te wedden dat er zelfs een aantal van deze werkjes zijn bewaard in een berghok of kast op zolder.

Moeders vinden het ontzettend leuk om zelfgemaakte dingen te krijgen van hun kinderen. Maar als je wat ouder bent is het natuurlijk leuk om ook eens iets te maken waar je moeder echt wat aan heeft. En welke moeder wordt er nu niet blij van een overheerlijke taart? Ik deel graag wat ideeën met je om een leuke moederdagtaart te maken. Zie je het niet zitten om zelf een taart te bakken? Kijk dan nog even onderaan deze blog! Daar deel ik wat tips voor de leukste taarten voor mensen met andere talenten dan bakken.

Een moederdagtaart in hartjesvorm

Met een moederdagtaart wil je natuurlijk zeggen dat je veel van je moeder houdt. Met Moederdag vieren we de waardering voor onze eigen moeders en moeders wereldwijd. Wat vertaalt deze liefde en waardering beter dan een hart? Je kunt heel makkelijk een taartvorm in de vorm van een hart kopen bij diverse winkels. Vervolgens kun je de favoriete taart van je moeder in deze bakvorm maken. En voilà: een overheerlijke moederdagtaart! Zeker als je vaker taarten bakt maakt deze bakvorm jouw moederdagtaart een extra grote verrassing.

Moeders favoriete taart

Als je een moederdagtaart gaat bakken is het natuurlijk leuk om de favoriete taart van je moeder te bakken. Als je moeder heel veel van appeltaart houdt of een andere wat makkelijkere taart dan is dat makkelijk te doen. Heeft je moeder een wat ingewikkeldere smaak? Dan is het verstandig om eerst even wat recepten van die taart op te zoeken om te kijken of jij met jouw bakvaardigheden zo’n taart kunt maken. Mocht het toch wat te moeilijk worden zou ik voor een andere makkelijkere (en ook lekkere) taart kiezen. Het is toch leuker om een goed gelukte moederdagtaart te geven in plaats van een b-versie van moeders favoriete taart.

De mooiste moederdagtaart

Er bestaan onwijs veel lekkere taarten en dus heb je veel opties voor jouw moederdagtaart. Toch zijn er zelfs nog meer opties dan alleen smaken. Je kunt een taart namelijk ook visueel heel aantrekkelijk maken. Met rolfondant of marsepein kun je de mooiste taarten maken. Voor de echte creatieveling kun je dan zelfs een taart maken in een thema wat bij je moeder past. Als ze heel veel van bloemen houdt (welke moeder niet?) kun je met een paar simpele technieken al hele mooie bloemen op je taart verwerken.

Maar ook als je nog nooit met fondant hebt gewerkt kun je een taart prachtig versieren. Heb je al wel eens naar eetbare bloemen gekeken? Daarmee hoef je de bloemen niet zelf te maken, maar ziet je moederdagtaart er wel extra bijzonder uit. Ook kun je met fruit, chocolade en slagroom een moederdagtaart al prachtig versieren. Genoeg mogelijkheden dus om jouw moederdagtaart extra mooi te maken!

Andere Moederdag lekkernijen

Nu kan het natuurlijk gebeuren dat jouw moeder niet zo van taart houdt. Tja, dan is een moederdagtaart niet het ideale cadeau. Gelukkig bestaan er nog veel andere lekkere baksels waarmee je jouw moeder wellicht wel blij maakt! Heb je bijvoorbeeld wel eens van cakepops gehoord? Met deze kleine cakeballetjes maak je ongetwijfeld indruk op je moeder. Cakepops kun je in veel verschillende smaken en kleuren maken en zijn niet zo moeilijk om te maken. Je kunt natuurlijk ook gewoon een klassieker uit de kast halen: zelfgebakken koekjes! En als jouw moeder ook niet van koekjes en cakepops houdt, dan kun je altijd nog kijken naar een cake, muffins of wellicht bananenbrood!

Een echte moederdagtaart van een echte bakker

Zoals ik eerder al zei is niet iedereen een banketbakker van nature. En dat geeft natuurlijk helemaal niks, want er bestaan niet voor niets mensen die van bakken hun beroep hebben gemaakt. Bij een banketbakker kun je vaak ook de allermooiste moederdagtaarten halen. Vaak hebben ze in de vitrine al wel wat verschillende moederdagtaarten liggen, maar je kunt ook je persoonlijke moederdagtaart laten maken. Wil jij bijvoorbeeld een moederdagtaart met een foto of persoonlijke tekst? Dan kan een taartenwinkel dat vaak wel voor je regelen. Zorg dan wel dat je genoeg tijd van tevoren je moederdagtaart besteld, want de winkel moet natuurlijk nog wel tijd hebben om jouw moederdagtaart te maken.

Je kunt ook nog een stapje verder gaan en een persoonlijke moederdagtaart bestellen bij een banketbakker. Bakkers kunnen vaak de meest prachtige taarten maken met fondant of andere eetbare materialen. Dus als je zelf niet zo goed bent in bakken, maar je wel graag indruk op je moeder wil maken met een prachtige moederdagtaart, dan kan een bakker je uit de brand helpen. Vertel je bakker wat je in je hoofd hebt of welk thema je zou willen en de bakker maakt een prachtige (en heerlijke) moederdagtaart voor jouw moeder!

Houdt jou moeder niet zo van taart? Moederdagbloemen zijn ook altijd een goed idee.

Heb jij je moeder ook wel eens verrast met een moederdagtaart?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *