Moederdag, liefde voor alle moeders

Moederdag, liefde voor alle moeders

Moederdag, dit jaar is het allemaal zo anders dan de jaren hiervoor. Dit jaar ben ik vanwege de Corona crisis voor het eerst niet op Moederdag bij mijn moeder. Ook al is het eigenlijk elke dag Moederdag voor mij, en houd ik niet ineens meer van mijn moeder op Moederdag. We vieren dan ook niet echt Moederdag, maar we zijn wel altijd samen. Ik had allemaal ideeën in mijn hoofd voor leuke Moederdag DIY blogs, maar moet bekennen dat er niks van terecht is gekomen. Het is een gekke tijd en het is soms echt een chaos in mijn hoofd. Zelfs een verzamelblog over de leukste Moederdag cadeaus is me dit keer niet gelukt. Schaam, schaam! Volgend jaar ga ik voor de herkansing, dat beloof ik.

Mijn moeder

Deze Moederdag denk ik aan mijn eigen moeder. Mijn moeder is mijn voorbeeld en ik ken niemand die zo sterk is als zij. Ze zorgt 24/7 voor mijn vader, is ineens een timmervrouw, legt straatjes, schildert het huis en dat allemaal terwijl ze ook aan het vasten is en een nieuwe knie nodig heeft. Hoe ze het doet? Ik heb geen idee! Ik ben al moe van het huishouden doen of te koken. Maar mijn moeder niet. Zij gaat door, en dat is iets wat ze eigenlijk altijd heeft gedaan. Niet klagen, gewoon dragen. Mijn moeder weet niet wat het betekend om voor zichzelf te kiezen, en staat altijd voor een ander klaar.

Toen ik een puber was, konden we niet samen door 1 deur. We maakten het elkaar soms erg moeilijk. Maar naar mate ik ouder word, zie ik mijn moeder heel anders. We hebben beide ook geaccepteerd dat we het niet altijd met elkaar eens zijn. We denken nou eenmaal niet altijd het zelfde, en dat is prima. Onze band is hecht en ik weet dat ze er altijd voor ons zal zijn. Er staat niemand voor mijn zusje en mij klaar, zoals mijn moeder dat doet. En niet alleen voor ons, maar ook voor mijn gezin, voor familie en eigenlijk voor de rest van de wereld. Mijn moeder kan niet aan zichzelf denken, en vergeet zichzelf regelmatig. Zoals mijn moeder is er maar 1, zij is onvervangbaar. Zij is de fundering van ons huis en zonder haar stort alles in. Het doet pijn dat we bijna niet samen kunnen zijn, ook al videobellen we meerder keren per dag. De liefde die ik voor mijn moeder voel, is met geen pen te beschrijven.

Moeders in de hemel

Ook denk ik deze Moederdag aan de mensen die hun moeder moeten missen, omdat ze deze hebben verloren. Zo ook mijn man. 20 jaar geleden overleed zijn moeder, en er gaat geen dag voorbij dat hij haar niet mist. Een moeder in een gezin is toch vaak de pilaar, degene die alles bij elkaar houdt. 20 jaar geleden was ik nog niet in het leven van mijn man, dus ik heb zijn moeder nooit gekend. Gelukkig ken ik haar wel van de verhalen, en die zijn alleen maar positief. Je moeder moeten missen op Moederdag, blijft altijd lastig. Maar goed, buiten Moederdag om is dat net zo moeilijk. Je wilt iemand van wie je houdt helemaal niet missen. Ook al leer je loslaten, vergeten doe je haar niet. Dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet. Er zijn zoveel mensen die op een dag als Moederdag, kun moeder nog erger missen dan op alle andere dagen. In gedachte ben ik bij hen.

Moeders met een lege buik

Jarenlang was ik ook een moeder met een lege buik. Ik had geen kindje maar het moedergevoel zat zo diep van binnen. Ik denk dus op deze Moederdag aan al die mama’s met hun (nog) lege buik, maar een hart vol moederliefde. Het gemis van een kind was bij mij zo pijnlijk, helemaal op Moederdag. De angst om nooit moeder te worden, zat zo diep. Niet wetend wat voor moois mij te wachten stond. Alhamdullilah ben ik 2 jaar geleden moeder geworden van het allermooiste meisje die ik ooit heb gezien. Maar jarenlang heb ik me verdrietig en eenzaam gevoelt met Moederdag, ook al deelde ik dat gevoel met niemand. Vaak zijn dit al mama’s in hun hart, maar wordt er op Moederdag helemaal niet stil gestaan bij deze mama’s en het verdriet die zij dragen. Op Moederdag is de pijn vaak helemaal ondraagbaar.

Bonusmoeders

Ook de bonusmoeders worden niet altijd meegeteld. Want zij zijn natuurlijk helemaal geen moeder van het kind, ook al stroomt hun hart over van liefde. Ik heb beide kanten gezien, een boze stiefmoeder nog erger was dan in het sprookje van Sneeuwitje. Maar ook bonusmoeders die alles voor de kindjes van hun partner over hadden, maar toch vaak werden vergeten. Ondanks dat ook zij grotendeels de zorg voor hun bonuskindjes droegen.

Je kan moeder zijn op verschillende manieren, ook als je geen bloedverwant bent.  Vandaag op Moederdag denk ik aan alle moeders, ook de moeders die geen kindjes hebben of de moeders in de hemel.

Voor iedereen die wel een moeder heeft, koester haar elke dag en niet alleen op Moederdag.11 gedachten over “Moederdag, liefde voor alle moeders”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *