Moederdag ideeën, zet je mama in het zonnetje

Moederdag ideeën, zet je mama in het zonnetje

Het is weer zover. Moederdag! Elk jaar op de tweede zondag in mei vieren we het. We zetten moeders in het zonnetje door ze wat extra aandacht en een lief cadeautje te geven. Het is hun dag! Sinds ik zelf moeder ben, vind ik mijn dochter haar geknutsel toch het allerleukste. Zelf heb ik weinig moederdag ideeën hoor, want in de islam ken je niet echt moederdag. Tuurlijk zetten we mijn moeder wel in het zonnetje, maar dat proberen we eigenlijk niet alleen te beperken tot moederdag.

Hoe is Moederdag nu eigenlijk tot stand gekomen?

De oorsprong van Moederdag

Moederdag wordt al jaren gevierd, maar weten we eigenlijk nog wel hoe dat Moederdag precies ontstaan is? Op de tweede zondag in mei wordt het traditiegetrouw gevierd. Moeder krijgt een lekker ontbijtje en een cadeautje want het is Moederdag, maar waar komt het nu eigenlijk vandaan? Er zijn hier over verschillende verhalen te vinden. In Griekenland vereren ze bijvoorbeeld de grote Moeder der Goden. De katholieke kerk vereert Maria, de moeder van Jezus. In Amerika startte Julia Ward How in 1870 een campagne. Deze publiciteitscampagne stond in het teken van pacifisme en ontwapening voor vrouwen. Maar echt populair werd Moederdag pas in 1907 toen Anna Marie Jarvis begon met het eren van haar eigen moeder omdat zij ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog ervoor zorgde dat andere moeders en vrouwen medicijnen en andere goederen hadden. De Amerikaanse president Woodrow Wilson besloot in 1914 dat elke tweede zondag in mei voortaan en nationale feestdag moest worden genaamd Mother’s Day. Iedereen heeft dus andere moederdag ideeën, zoals je hierboven kunt lezen.

Wat geef je jouw moeder?

Elk jaar is het weer moeilijk om te verzinnen wat jij jouw moeder op deze bijzondere dag kan geven. Inmiddels is het ook wel een beetje een commercieel dingetje geworden en weten we van gekkigheid niet meer wat we moeten doen om te laten blijken dat je je moeder eert en zij belangrijk voor je is, maar weet je dat ze eigenlijk net zo blij is met iets kleins? Het gaat tenslotte om het gebaar! Toen je nog klein was en naar school ging maakte je op school wat leuks voor haar en maakte je een gedichtje wat je dan bij het ontbijt voor las aan haar. Zelf wordt ik super blij als ik Farah met haar zelf geknutselde cadeau aan mijn bed zie staan. Een lekker ontbijtje met een gekookt eitje, een glaasje jus d’orange en een croissantje met jam maakte het geheel helemaal af. Of maak je liever een cupcake boeket voor bij de thee? Er zijn ontzettend veel leuke moederdag ideeën te verzinnen om te doen met moederdag.

Een cadeautje

Moederdag ideeën zijn niet zo moeilijk te vinden als dat je denkt. Denk aan een leuk persoonlijk cadeau met een eigen tekst erop, bijvoorbeeld een mok, een T-shirt, een tas of toilettas. Een mooie foto van jou met eventueel je gezin, een abonnement op een leuk tijdschrift, haar favoriete parfum, een mooie bos bloemen of haar favoriete spelletje. Ze heeft vast ook wel een hobby waar je het een en ander voor kunt kopen en waar zijn dan heel blij mee is. Eigenlijk zijn er zoveel dingen te noemen dat het niet eens moeilijk hoeft te zijn om wat te verzinnen voor de liefste en meest zorgzame vrouw uit jouw leven.

Een dagje weg

Wil je geen cadeautje geven maar een keer wat anders? Dat kan natuurlijk ook! Zeker wanneer het mooi weer is zijn er tal van leuke dingen om te doen. Denk aan een picknick in een park bijvoorbeeld. Neem een grote mand met allemaal lekkere dingen mee en trek er op uit. Een dagje naar een dierenpark met het gezin of stippel een puzzeltocht uit langs oude memorabele plekken waar jouw moeder mooie herinneringen aan heeft.

Een dagje weg

Ook wanneer je ouder bent vind je moeder het nog steeds erg leuk om iets te krijgen wat zelfgemaakt is. Iets knutselen is voor jong en oud dus echt niet leeftijd gebonden. Voor haar zit daar een extra emotionele waarde aan en vertelt het haar dat er de tijd voor is genomen om het te maken. Doe je er dan ook nog een gedicht bij, dan betekent het dat je nog meer aandacht hebt voor haar en wie vindt wat extra aandacht nu niet fijn?

Koop een canvas en wat verf, schilder het canvas in de lievelingskleuren van jouw moeder. Plak er een foto op en je hebt weer wat moois gemaakt wat je moeder weet te waarderen. Je kunt bijvoorbeeld de foto ook expres ondersteboven plakken en er de tekst bij zetten “ik ben ondersteboven van jou!”. Zoek schelpen op het strand en maak er een mooie ketting van. Neem een lege pot, plak er een hartje op, verf de pot en als die droog is trek je het hartje er weer af. Doe er een theelichtje in en je ziet door het hartje het kaarsje branden. Er zijn echt talloze dingen te bedenken als je er maar even de tijd voor neemt.  Genoeg moederdag ideeën te vinden dus.

Afsluiting moederdag

Om Moederdag op een mooie en goede manier af te sluiten zorg je er natuurlijk voor dat haar lievelingsgerecht gegeten gaat worden. Of dat nu thuis is of ergens anders dat maakt niet zoveel uit, al geld hiervoor ook wel weer, het zelf klaar maken is extra aandacht, iets waar moeders “gek” op zijn. Verras je moeder met een heerlijk diner en een nog lekkerder toetje. Bij de meeste moeders doet chocolade het wel goed. Een mouse gemaakt van witte en bruine chocolade met verse aardbeien zal zij zeer zeker niet afslaan. Even een dagje niet denken aan lijnen, maar alleen maar lekkers en liefde voor jouw moeder.

Zorg dat het met elkaar een mooie dag wordt. Een waar je met een lach op terug kunt kijken. Hoe klein of groot jouw cadeau voor jouw moeder ook is, het grootste cadeau is jouw aanwezigheid en de aandacht die jij hebt voor jouw moeder!

Wat doe jij met moederdag?9 gedachten over “Moederdag ideeën, zet je mama in het zonnetje”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *