Indiase Mithai recept : 3 zoete lekkernijen
Nederland is een land met heel veel verschillende nationaliteiten en culturen. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee, waarvan een het eten is. Je hoeft niet meer perse op vakantie naar Turkije, Spanje of India om hun eten te kunnen proeven. Voornamelijk in de grote steden kan je gemakkelijk elk gerecht vinden van elk land. India bijvoorbeeld, heeft een grote nationale eetcultuur met heel veel verschillende gerechten. Als je aan Indiaas eten denkt, denk je misschien ook gelijk aan de garam masala of de verschillende curries die ze hebben. India heeft echter veel meer dan dat, waaronder zoetigheid, ook wel mithai genoemd. In deze blog heb ik niet 1 mithai recept voor je, maar 3! Ik wil namelijk graag mijn favorieten met je delen.
Je kan deze recepten thuis uitproberen om zo de Indiase keuken thuis te brengen. Mijn voorouders kwamen overigens ook uit India en zijn als gastarbeiders naar Suriname gegaan. Ik kon niet wachten om een mithai recept uit te proberen. Helaas kan ik hier vanwege mijn diabetes type 1 niet teveel van eten, anders word ik echt goed ziek.
Indiase Mithai recepten
Barfi
Barfi is een op melk gebaseerd zoetigheid. Je kan het ook wel vergelijken met een fudge. Deze zoetigheid wordt voornamelijk gegeten bij speciale gelegenheden zoals een bruiloft, verjaardag maar ook bij festivals als Diwali of Holi. Wij moslims eten het ook vaak bij een Koran recitatie en ik had het ook op een leuke etagère staan tijdens mijn hennafeest. Zoals bij veel gerechten in de Indiase keuken, duurt het lang voordat het klaar is. Het voordeel van dit recept is dat je het al binnen 50 minuten op tafel kan hebben. Dat is te doen toch?
Wat heb je nodig?
- 300 ml gecondenseerde melk
- 2 1/2 kop melkpoeder
- 2 eetlepels ghee/boter olie
- 1 kopje water
- 1 theelepel groene kardemom poeder
- een handvol pistachenoten
Hoe maak je het?
Stap 1 Maak als eerste het melkpoeder deeg.
Neem een grote kom en mix de melkpoeder samen met het melk. Kneed alles bij elkaar totdat het een stevig deeg is. Als je klaar bent, bewaar je het deeg in de vriezer en vries je het minimaal 20 minuten in.
Stap 2 Rasp het deeg en verwarm wat ghee
Neem het deeg en rasp het in een kom. Bewaar dit geraspte deeg opzij voor later. Neem een pan met een diepe bodem, zet deze op laag vuur en verhit de ghee erin.
Stap 3 Kook het geraspte deeg met kardemom
Voeg het geraspte deeg toe aan de pan. Meng goed en roer het kardemompoeder erdoor. Kook dit mengsel totdat het water uitdroogt en het ophoopt in het midden van de pan.
Stap 4 Garneer voor het serveren met zilveren vark en amandelen
Giet het voorbereide mengsel in een ingevette schaal en garneer het met amandelen en pistachenoten. Laat het mengsel afkoelen en snijd de barfi in de gewenste vormen. Garneer het met zilveren vark en serveer!
Jellebi
Een geliefde zoetigheid in India is de Jellebi. Dit gefrituurde lekkernij met stroop is misschien niet het meest gezonde recept, maar zeker het proberen waard. Het wordt voornamelijk als nagerecht gegeten en dit kan zowel koud, als warm geserveerd worden. Jellebi is ook mijn man zijn favoriete Mithai recept. Barfi en alle andere zoetigheid mag je zelf opeten, maar hij eet jou op als je hem overslaat met Jellebi.
Wat heb je nodig?
- 1 kopje bloem (maida)
- 1 eetlepel kikkererwtenmeel
- 1/4 theelepel kardemompoeder
- 1/4 theelepel bakpoeder
- snufje baking soda
- 3 eetlepels yoghurt
- oranje kleurstof (optioneel)
- water indien nodig – ongeveer 1/2 kop + 2-3 eetlepels
- olie of ghee om jalebi te bakken
Wat heb je nodig voor de suiker siroop
- 1 kop suiker
- 1/2 kopje water
- 1/4 theelepel kardemompoeder
- paar saffraan strengen
- 1/2 theelepel citroensap
Hoe maak je het?
Stap 1 Meng in een grote kom de bloem, kikkererwten meel, bakpoeder en baking soda. Voeg daarna de yoghurt en kardemompoeder toe en mix dit. Als je gebruik maakt van de kleurstof kan je die ook toevoegen samen met wat water. Het beslag mag niet te dik of te dun zijn.
Stap 2 Denk het beslag af om te gisten. Dit duurt ongeveer 12 uur.
Stap 3 Nadat het beslag is gaan gisten mag je het weer door elkaar kneden. Als het beslag te dik is geworden kan je wat water toevoegen.
Stap 4 Mix de suiker met de water en laat dit koken. Nadat het aan het koken is, kan je ook de kardemompoeder, saffraan strengen en citroensap toevoegen. Laat de mix koken totdat het plakkerig wordt en je er één draad mee kan vormen. Dit controleer je door je vingers een klein beetje nat te maken en daarna een klein stukje van het suikersiroop vast te houden. Als je daarna een lange draad krijgt is het goed.
Stap 5 Verhit de olie in een pan op medium laag vuur. Hierna kan je het beslag in een spiraalvorm in de olie leggen. Nadat je dit hebt gedaan mag je het vuur wat hoger zetten. Bak de Jellebi aan beiden kanten goudbruin.
Stap 6 Als beiden kanten goudbruin zijn mag je ze gelijk in het suikersiroop onderdompelen en daarna serveren.
Gulab Jamun
En dan komen we aan bij het door mij zo geliefde mithai recept: Gulab Jamun. Dit van origineel Perzisch zoetigheid is voornamelijk bekend in India. Het is te vergelijken met een kleine oliebol wat voornamelijk uit melk bestaat. Natuurlijk wordt ook bij dit recept weer gebruik gemaakt van suikersiroop maar deze keer in combinatie met rozenwater. Dit geeft een speciale smaak aan de Gulab Jamun. Je kan de lekkernij warm, koud of op kamertemperatuur serveren. Ik kan er geen genoeg van krijgen en moet altijd goed oppassen dat ik er niet teveel van naar binnen werk. Er zit namelijk erg veel suiker in. Stiekem is dit wel mijn favoriete mithai recept.
Wat heb je nodig?
- 6 kopjes water
- 3 kopjes kristalsuiker
- 1 eetlepel kardemompoeder
- 2 eetlepels rozenwater
- 1 kop zware room, of dubbele room, verdikt
- 3 kopjes melkpoeder
- 1 1/2 kopjes bloem voor alle doeleinden
- 1 1/2 theelepels bakpoeder
- zonnebloemolie, om in te frituren
Hoe maak je het?
Stap 1 Het suikersiroop
Mix het water met de suiker en breng het aan de kook totdat alle suiker weg is. Zet het vuur uit en voeg de gemalen kardemom en rozenwater toe. Meng goed en zet opzij.
Stap 2 Het deeg.
Meng in een grote kom de melkpoeder, bloem en bakpoeder goed. Voeg beetje bij beetje wat van de zware room toe terwijl je kneedt. Je wilt een deeg maken dat middelzacht maar niet plakkerig is. Je hoeft niet alle room te gebruiken, net genoeg om de gewenste consistentie te bereiken; hoe gladder het is, hoe beter en hoe kleiner de kans dat het deeg hard wordt als het wordt gebakken.
Stap 3 het rollen van het deeg.
Maak je handen een klein beetje vet en verdeel het in balletjes ter grootte van een walnoot en rol het tussen je handpalmen tot het mooi glad is.
Stap 4 De olie.
Terwijl je bezig bent met de balletjes kan je alvast de olie opzetten op laag vuur. Gebruik genoeg olie.
Stap 5 Frituren. Zodra de olie warm genoeg is, kan je de balletjes toevoegen. Frituur ze aan beiden kanten goudbruin. Zodra ze klaar zijn kan je ze er uit halen en het vet eraf laten druppen door een schuimspaan te gebruiken. Hierna mag je ze gelijk in het suikersiroop leggen voor minimaal 2 uur.
Indiaas nagerecht
Hierboven heb je 3 verschillende zoetigheid recepten gezien van de Indiase keuken. Over het algemeen eten ze deze zoetigheden niet elke dag natuurlijk. Een nagerecht is iets speciaals wat dus ook voor speciale gelegenheden wordt gebruikt. Gelukkig houden ze wel van een feestje en zijn die er ook genoeg. Ze hebben dus altijd wel een excuus om een lekkere nagerecht te eten.
Mithai online bestellen
Niet iedereen wilt of kan deze lekkere Indiase zoetigheden maken. Je staat namelijk toch nog wel een tijdje in de keuken en met een drukke baan, kinderen en huishouden is dat misschien niet waar je op zit te wachten. Gelukkig zijn er genoeg plekken in Nederland waar je Mithai online kan bestellen. Vaak kan je op deze plekken ook voor- en hoofdgerechten bestellen. Perfect dus als je nog eventueel een catering nodig hebt of gewoon trek hebt in Indiaas eten. Ik zou zeggen, begin maar te googlen als je geen zin hebt om het zelf te maken en je vind vast iets lekkers.
Wat is jou favoriete Mithai recept?
Ben je op zoek naar nog meer lekkere Indiase recepten, deze website van Maunika Gowardhan is mijn favoriet. De recepten zijn echter wel in het engels.
OMG! Wat ziet dat er heerlijk uit! Ik heb er nog nooit van gehoord, laat staan gegeten. Ik ben echt een zoetekauw! Ze lijken me allemaal lekker eigenlijk hihi
Dat ziet er allemaal erg lekker uit, ik heb nog nooit een Mithai recept geprobeerd volgens mij.
Wat ziet het er lekker uit vooral die blokjes. Ik ben alleen niet zo handig in de keuken, om het na te maken.
Wat een leuke blog zeg!! Van alle 3 had ik nog nooit gehoord maar wat lijken ze me lekker zeg!
leuk, dat is weer eens wat anders dan anders: het ziet er overheelijk uit allemaal, beslist de moeite van het proberen waard
Dat ziet er allemaal erg lekker uit. Ik had nog nooit van deze zoettenij gehoord
Hij staat er niet tussen als recept, maar ik ben juist benieuwd naar dat roze hapje. Hoe maak je dat?
van allemaal had ik nog nooit gehoord maar het ziet er wel heerlijk uit 😀