Minimalistisch leven

Minimalistisch leven

Steeds meer mensen maken goede voornemens. Ook steeds meer mensen realiseren zich dat het nooit te laat is om nieuwe doelen te stellen. Elke dag is een goede dag om iets nieuws uit te proberen. Bekende voornemens zijn: afvallen, gezonder eten, meer sporten, meer kwalitatieve tijd. Iets wat ook vaker voor komt is minimalistisch leven. Hierdoor zul je alle spullen die je in huis hebt nog beter gaan waarderen en je hebt alleen zaken in huis die er echt toe doen. Geen troep meer, geen eindeloze zoektochten naar je autosleutels en alles daadwerkelijk gebruiken dat je hebt. In deze blog lees je alles over minimalistisch leven. Wat houdt het in? Waarom zou je het doen? En nog belangrijker: hoe begin je?

Wat houdt minimalisme in

Laat ik bij het begin beginnen. Wat houdt minimalisme in? Eigenlijk kun je het al herleiden uit het woord ‘minimalisme’ zelf, namelijk: minimaal. Je gaat dus zo minimaal mogelijk leven. Of nou ja: je hebt het minimale in huis. Geen lege doosjes meer, geen oude brieven waar je nooit meer naar om kijkt, geen twintig verschillende plastic tasjes. Nee, je hebt alleen in huis wat je echt nodig hebt. Dit betekent dus niet dat je helemaal niks meer in huis hebt. Sterker nog: je hebt best veel in huis. Niet slechts drie meubels. Minimalisme heeft overigens ook niet met perfectie te maken. Het is niet erg als je geen afstand kan doen van een aantal zaken, ook al gebruik je die niet zo vaak.

Je hoeft niet ineens alles weg te doen, maar minimalisme zal jou wel gegarandeerd aan het denken zetten. Het laat je nadenken over wat nou echt belangrijk voor jou is en wat je alleen maar in huis hebt voor gemak. Of zaken die je in huis hebt waarvan je niet eens weet dat je ze hebt. Bij minimalistisch leven weet je wat je in huis hebt en je weet ook wat je er aan hebt en wat de waarde ervan is voor jou. Het hoeft allemaal niet perfect: houd je van lezen? Bewaar de boeken. Je hoeft niet maar twee of drie boeken te houden. Verzamel je stenen? Geef ze een mooi plekje. Kijk vooral naar wat je wel weg kunt doen en waar je redelijk makkelijk afstand van kunt nemen. Het is belangrijk om kleine stapjes te zetten.

Leven met weinig spullen

Bij minimalisme gaat het om met zo eenvoudig mogelijke middelen, een doel te bereiken. Je kunt hierbij denken aan less is more. Wat is dat? Eigenlijk precies zoals het er staat. ‘Minder is meer’. Als je minder spullen in huis hebt, ga je de spullen die je hebt meer waarderen. Je komt hierdoor terug bij de essentie. Je weet welke spullen er voor jou écht toe doen en wat voor jou heel erg belangrijk is. En zoals ik eerder al noemde, dit is uiteraard per persoon verschillend.

Waarom minimalistisch leven?

Leven met minder spullen… Maar waarom zou je dat überhaupt willen? Het is niet gek dat je je dat afvraagt. Minimalistisch leven biedt enkele voordelen. Hieronder zet ik ze voor je op een rijtje met natuurlijk een toelichting.

Rust

Veel spullen in huis gaat vaak gepaard met stress, zonder dat je het doorhebt. Daarentegen gaat het hebben van minder spullen samen met rust. Ik leg het je uit: als je veel spullen hebt, is de kans groot dat je regelmatig zaken kwijt raakt. Denk aan je autosleutels, telefoon of dingen die je niet meer terug kunt vinden wanneer je ze plotseling nodig hebt. Ook oogt je huis sneller rommelig als je veel spullen hebt. Misschien staat je aanrecht in de keuken vol met keukenspullen, waar je nauwelijks gebruik van maakt.

Wellicht heb je spullen staan in elk hoekje van de kamer. Echt rust, nee. Daarbij zul je het huis ook vaker schoon moeten maken, aangezien er sneller stof op de spullen komt. Echt blij word je daar waarschijnlijk niet van. Bij minimalisme is dit precies het tegenovergestelde. Kortom, je vindt je spullen sneller terug, je maakt optimaal gebruik van de spullen die je hebt, er is minder schoonmaken vereist, je woning oogt ruimer, rust.

Vrijheid

Vrijheid is blijheid, nietwaar? Doordat je minder hoeft op te ruimen en minder vaak naar spullen aan het zoeken bent, heb jij meer vrije tijd. Een nieuwe hobby of afspreken met vrienden? Je hebt meer tijd en vrijheid.

Geluk en dankbaarheid

Je weet dankzij minimalistisch leven precies welke spullen en wat je aan je spullen hebt. Hierdoor ben je tevreden met minder. En ben je extra dankbaar voor datgene wat je hebt.

Duurzaamheid

Minder consumeren, minder grondstofverbruik, geen vervoer dat overbodig is en geen vervuiling. Kortom, minimalistisch leven is duurzaam.

Wat is het tegenovergestelde van minimalisme

Wat is dan het tegenovergestelde van minimalisme? Wellicht raad je het al: het tegenovergestelde van minimalisme is de consumptiemaatschappij als geheel. Hierbij consumeert men zoveel mogelijk materiële bezittingen.

Hoe kan je minimalistisch leven

Nu je meer hebt gelezen over minimalisme, is de kans groot dat je wilt weten hoe kun je dan beginnen met het minimalistisch leven? Het zal even wennen zijn en je hoeft het niet direct drastisch aan te pakken. Hieronder zet ik een aantal tips voor je op een rijtje, zodat jij een begin kunt maken met minimalistisch leven.

Minimalistisch leven tips

Minimalistisch leven draait niet alleen maar om het hebben van zo min mogelijk spullen. Het gaat ook om andere zaken. Hieronder lees je er een aantal

  1. Doe werk en activiteiten die belangrijk voor jou zijn en waar je blij van wordt.
  2. Probeer vaker zaken te huren in plaats van te kopen. Denk hierbij aan een caravan. Is het noodzakelijk om een caravan aan te schaffen, waarbij je direct ook geld kwijt bent aan onderhoud- en stallingskosten of zou je ook een aantal keer per jaar een caravan kunnen huren?
  3. Koop niet vanuit impulsen, maar vraag jezelf af of je de spullen die je wilt kopen wel echt nodig hebt. Dit sluit aan op het hiervoor genoemde punt.
  4. Heb meer contact met de mensen die je liefhebt en doe afstand van de mensen die jou niet verder helpen in het leven.
  5. Geef kleding die je niet langer draagt weg. Doneer deze kleding bijvoorbeeld of geef ze aan een familielid die deze kledij wel draagt.

Minimaliseren met Moyu

Mensen die me kennen weten dat ik gek ben op de boekjes en werkbladen van Moyu omdat ze duurzaam zijn. Je kunt namelijk je teksten uitwissen en het meerdere malen opnieuw gebruiken. Ik schreef eerder een uitgebreide review over deze uitwisbare notitieboekjes.

Minimaliseren met Dennis Storm

minimalistisch leven

Samen met Dennis Storm heeft Moyu een bundel uitgebracht met 3 boekjes die je helpen met minimaliseren.

  • 12 Maanden Minimalisme: in 12 maanden leer je doormiddel van verschillende opdrachten te minimaliseren. In Januari begin je met de 30/30 regel en heeft te maken met ontspullen. Zelf heb ik echt veel te veel zooi en er moet echt veel weg. Voor mij is dit dan ook een goede opdracht om mee te beginnen. Op dag 1 doe je 1 item weg, op dag 2 doe je 2 items weg en zo komt er elke dag een item bij. December sluit je af door meteen aan je doelen te beginnen en deze niet meer uit te stellen. Door NU te beginnen in plaats van (n) ooit, wordt het een stuk makkelijker om je doelen te bereiken. Tussenliggende maanden, krijg je elke maand een nieuwe opdracht.
  • The Notebook: Ik heb natuurlijk allang een Moyu notitieboek en ik moet je eerlijk zeggen dat ik niet meer zonder kan. Het notitieboek bevat to do lijstjes, genoeg bladzijden voor je notitie’s, een agenda/planner etc. Je kunt het boekje maar liefst 500 x uitwissen. Super fijn en duurzaam dus.
  • The Week Planner: een soort agenda gok ik. Ik gok het omdat ik dit boekje niet zelf in mijn bezit heb.

In een jaar leer je

  • Wat wel en niet belangrijk is
  • Hoe je je werk en privé leven het beste kunt- en wilt inrichten
  • Hoe je langer van nieuwe items kunt genieten
  • Dat geld besparen mogelijk is

Wat ik wel een nadeel vond van het werkboek is dat hij precies in Januari begint. Het is inmiddels Maart en ik ben niet van plan te wachten met mijn nieuwe uitdaging, dus ik begin gewoon NU. Verder zijn de boekjes prachtig en van goede kwaliteit, maar goed dat ben ik gewend van Moyu.

Met korting kopen

Ben jij ook enthousiast geworden en wil je ook het uitwisbaar notitieboek van Dennis Storm of 1 van de andere boekjes? Met de code Jasmina10 krijg je 10% korting op je bestelling op de website van Moyu.

Per verkocht boekje plant Moyu we een boom in samenwerking met hun partner Trees For Kenya. Daarnaast zijn de Dennis Storm x MOYU boekjes verbonden aan de non-profit organisatie Club Kakatua. Club Kakatua lanceert en ondersteunt projecten waarmee we onze planeet groener en gezonder maken.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *