Je mindset veranderen, positieve energie inademen.

Je mindset veranderen, positieve energie inademen.

Je hoort er steeds meer over: het is onze ‘mindset’ dat het belangrijkst is. Mindset veranderen, dat is iets waar steeds meer mensen naar streven. Het is een belangrijker onderwerp dan ooit: alles is mindset. Steeds vaker zie je op sociale media mensen met een grote villa die achter hun laptop miljoenen beweren te verdienen en veel op reis gaan. Mensen die keihard werken en zeggen ‘alles is mindset’. Oké, het is dus een belangrijk iets. Waar je focust ligt, zal groeien en wat je wilt kun je krijgen… Of is dat toch niet helemaal hoe het werkt? In dit artikel lees je alles over mindset en hoe je je mindset in kunt zetten om je doelen te werken. Laat ik beginnen bij de basics: wat is mindset nou eigenlijk?

Wat is je mindset

Veel mensen hebben het erover en waarschijnlijk heb je al een beeld gevormd van wat het begrip ‘mindset’ concreet inhoudt. Hier nog even de definitie van mindset: een mindset is een denkstijl ook wel geesteshouding genoemd, die bepaalt hoe je naar jezelf kijkt. Dit bevat ook je kwaliteiten en vaardigheden.

Alles is mindset

‘Alles is mindset’, komt het je bekend voor? Deze woorden heb je ook een aantal keer gelezen in de inleiding. Nu je ongeveer een beeld hebt van wat er met mindset wordt bedoeld, is het tijd om iets meer de verdieping in te gaan. Je mindset gaat over de manier van denken over bepaalde dingen en situaties. Ter illustratie: er botst iemand tegen je aan. Ben jij degene die ‘sorry’ zegt of raak je geïrriteerd. In werkelijkheid gebeurd er dezelfde situatie: je botst tegen iemand op of iemand botst tegen jou op, het is maar hoe je het bekijkt. Ben jij degene die zich schuldig voelt of degene die geïrriteerd of zelfs boos wordt?

Zelfs al de kleine situaties zoals deze, zijn te herleiden uit je mindset. De gedachtes die in je opkomen of gedachtes die ontstaan door zaken die je meemaakt, zorgen ervoor dat je bepaalde keuzes maakt. Deze keuzes beïnvloeden uiteindelijk je acties en acties zorgen ervoor dat je resultaat behaalt (of dat het resultaat juist uitblijft natuurlijk). Kortom, je mindset is eigenlijk het centrale punt in je leven waar alles uit voort komt. Dat maakt mindset zo ontzettend belangrijk. En nee, een positieve mindset is niet alleen belangrijk voor succesvolle ondernemers. Letterlijk iedereen heeft baat bij een positieve mindset. Waarom dat zo is lees je hieronder.

Een negatieve mindset belemmert je

Alhoewel de woorden positief en negatief ons bekend zijn, is het interessant om kort te benoemen waarom een negatieve mindset je precies belemmert. Iedereen heeft wel een keer een slechte dag, week of maand. Wanneer dit echter te lang aanhoudt, wordt het problematisch. Je gaat direct uit van het negatieve in elke situatie. Een negatieve mindset kan verder langzaam insluipen bij een slechte dag en het gaat een gewoonte vormen bij elke keuze die je maakt. Denk aan het opstaan: is het te koud en te vroeg of ben je er klaar voor om de dag aan te gaan? Maak je direct af wat je af moet hebben of stel je alles uit totdat er afstel van komt? Ben je degene die veel klaagt of de dag van een ander een stukje beter maakt?

Wat is een positieve mindset

Behalve een negatieve mindset is er gelukkig ook een positieve mindset. Mensen die een positieve mindset gecreëerd hebben, kunnen op een positievere manier kijken naar allerlei zaken. Mensen met een positieve mindset letten op mogelijkheden en denken in oplossingen. Geen wonder dat er vaak een koppeling wordt gemaakt naar succesvolle ondernemers: alles is mogelijk.

Je doelen bereiken

Doelen bereiken is iets wat iedereen wel wil, maar bij wie het niet altijd lukt. Dit heeft weer alles te maken met mindset. Je begrijpt dat doelen bereiken makkelijker gaat met een positieve mindset dan met een negatieve mindset. Maar, hoe ontwikkel je een positieve mindset? Dat begint met het veranderen van je negatieve mindset. 1 van mijn doelen is afvallen, en ook al gaat het niet snel, ik weet dat ik er kom. Met kleine stapjes probeer ik mijn doelen te bereiken en ik laat me niet van mijn pad afbrengen als het even niet gaat.

Negatieve mindset veranderen

Voordat ik je meer vertel over hoe jij een positieve mindset kunt ontwikkelen, is het eerst van belang hoe je überhaupt je negatieve mindset kunt veranderen. En nee, begrijp me niet verkeerd. Het is niet zo dat je nooit meer een slechte dag zult hebben met een positieve mindset. Tuurlijk zullen deze dagen er ook bij zitten. Toch kun je wel sneller het positieve aspect in een negatieve situatie zien en kun je jezelf sneller uit een negatieve spiraal halen. Hieronder enkele tips om een begin te maken met het veranderen van je negatieve mindset:

 • Gezonde voeding
 • Voldoende beweging
 • Voldoende slaap
 • Werk met je gedachten, in plaats van er tegen te vechten
 • Voed je brein met de juiste voeding (wat je luistert, kijkt etc.).

Hoe ontwikkel je een positieve mindset

Helaas, om maar bij de feiten te blijven: er is niet een magisch middel, waardoor je een positieve mindset krijgt. Toch kun je er veel aan doen om een positieve mindset te creëren. Het is zeker niet onmogelijk. Hieronder volgen enkele tips en tricks die zullen bijdragen aan het ontwikkelen van een positieve mindset:

 1. Realiseer je dat gedachten slechts gedachten zijn.

Wil je net beginnen met positief denken, komt er wéér een negatieve gedachte voorbij vliegen. Sla niet in paniek. Nee, je hebt niet gefaald. Gedachten zijn slechts gedachten en deze zullen er altijd zijn. Je hoeft er niks mee te doen. De gedachten waar aandacht aan wordt gegeven, groeit. En op welke soort gedachten jij je richt, dat is aan jou.

 • Het is wat het is.

Een positieve mindset waar je overal een etiket op plakt, bestaat niet. Dingen zijn niet altijd uitsluitend óf goed óf fout. Nee, sommige dingen zijn gewoon zoals ze zijn. Laat het voor wat het is.

 • Minder negativiteit en meer aandacht voor wenselijke zaken.

Roddelen en mensen afkraken. We hebben het vast wel eens gedaan, maar erg goed is het niet. Het is niet goed voor anderen, maar ook niet voor onszelf. Hierdoor gaan we uit van het negatieve in anderen, wat slechts een onzekerheid van onszelf laat zien. Schenk in plaats daarvan meer aandacht aan wenselijke zaken: wat gaat er goed? Waar wordt je blij van?

Hoe krijg je een growth mindset

Een growth mindset is gericht op groei en gaat ervan uit dat je je intelligentie, vaardigheden en kwaliteiten kunt ontwikkelen. Dat hangt uiteraard samen met een positieve mindset.

Positieve mindset oefeningen

Hieronder volgen nog een aantal oefeningen die je kunt doen, die bijdragen aan het ontwikkelen van een positieve én growth mindset:

 • Alles wat je nog moet doen opschrijven
 • Je gedachten opschrijven
 • Dankbaarheid beoefenen
 • Mensen en jezelf oprechte complimenten geven
 • Benoemen wat al wél goed gaat
 • Vooruitgang bijhouden

Wat doe jij voor een positieve mindset?1 gedachte over “Je mindset veranderen, positieve energie inademen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *