Miljonair shortbread recept met met dulce de leche
Deze maand deed ik alweer mee aan mijn 3e foodblogswap, super leuk! Ik werd gekoppeld aan de blog van Koekies! enzo, een blog vol met recepten van allerlei zoete recepten, maar tegelijk ook wel een beetje een mommy lifestyle blog. Maar jeetje wat is het lastig om iets uit te kiezen, als er zoveel lekkers op staat. Er stond een Miljonair shortbread recept op de blog en die zag er wel heel lekker uit. Niet heel handig als je diabetes type 1 hebt, maar wel fingerlicking good! Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik een heel klein beetje heb vals gespeeld. Ik heb dit Miljonair shortbread recept door mijn zusje laten maken en dus niet helemaal zelf gemaakt.
Wat heb je nodig voor dit Miljonair shortbread recept?
- 2 blikjes gecondenseerde melk
- 125 gram fijne suiker (Ik heb gewone suiker eerst fijngemalen in een hakmolen)
- 250 gram boter
- 375 gram bloem
- snufje zout
- 100 gram pure chocolade
- 100 gram melkchocolade
- 50 gram witte chocolade
Wat heb je verder nodig?
- Oven
- Mixer en mengkom
- Springvorm (ik heb een grote rechthoekige van 39×28 cm gebruikt)
- Snelkookpan of gewone pan
- Vel bakpapier
- Hakmolen of mes
- Vork
- Optioneel: Kleine deegroller om het deeg in de springvorm uit te rollen, maar het lukt ook met je vingers en een lepel
- Optioneel: Spatel
Het Miljonair shortbread recept
Zoals ik al eerder schreef, heb ik dit Miljonair shortbread recept zelf niet gemaakt. Het is een beetje een mix van het recept van Koekies! enzo, met een eigen twist er aan van mijn zusje. Nadat mijn vader overleed, hebben we veel koran lezingen voor hem gehouden. Hier is eigenlijk altijd zoetigheid bij aanwezig. Koken was voornamelijk mijn taak en de zoetigheid werd door mijn zusje gemaakt. Bij Surinamers is altijd eten, het maakt niet uit of er een baby geboren wordt, er een bruiloft is of iemand overlijdt. Samen eten is dus erg belangrijk bij ons in de cultuur. Mijn hoofd zit zelf een beetje vol de laatste tijd, dus ik was ontzettend blij dat mijn zusje het Miljonair shortbread recept wilde uitproberen en met jullie wilde delen.
Hoe maak je de Dulce de leche?
De gemakkelijkste manier om dulce de leche te maken is in een snelkookpan. Ontdoe de blikjes gecondenseerde melk van het etiket. Leg de ongeopende blikken in een snelkookpan en vul aan met water tot de blikjes ruim onder water staan.
Sluit vervolgens de snelkookpan af en zorg dat de stoomuitlaat van de pan gesloten is, want de blikjes moeten onder druk verwarmd worden. Vanaf het moment dat de pan onder druk staat duurt het ongeveer 40 minuten.
Heb je geen snelkookpan? Dan kunnen de blikjes uiteraard ook in een gewone pan met water gekookt worden. Dit duurt wel wat langer, namelijk 3,5 tot 4 uur.
Zorg er wel voor dat de blikjes altijd onder water staan, anders kunnen ze ontploffen. Blijf erbij en vul regelmatig het water aan, want in een gewone pan kan het water dus ook verdampen.
Hoe maak je de shortbread?
Oven (hetelucht) voorverwarmen op 150 graden. De onderkant van de springvorm bekleden met bakpapier.
Vervolgens ga je de boter op kamertemperatuur loskloppen met de mixer.
De suiker en het snufje zout kun je hier daarna aan toevoegen en de mixer een tijdje laten draaien tot de suiker grotendeels is opgenomen en het mengsel er wat lichter en luchtiger uit gaat zien.
Daarna voeg je de bloem toe en laat je het even draaien tot een kruimelig deeg ontstaat.
Vervolgens haal je de deeg uit de mengkom en ga je deze intussen samen kneden tot een bal.
Daarna verdeel je het deeg over de bodem van de springvorm. Dit gaat het gemakkelijkste door stukken van de bal deeg te plukken, deze stukken vervolgens te verdelen over de bodem van de springvorm en het samen te duwen tot het deeg gelijkmatig verdeeld is over de hele bodem.
Eventueel kun je een kleine deegroller gebruiken die in de springvorm past, of het verder aandrukken met de bolle kant van een lepel.
Indien het deeg goed verdeeld is prik je met een vork gaatjes in het deeg. Het deeg bak je vervolgens in een voorverwarmde oven op 150 graden goudbruin in 35 minuten.
Na 35 minuten haal je de shortbread uit de oven laat je het afkoelen.
Als de koek is afgekoeld verdeel je de dulce de leche erover.
Terwijl de miljonair shortbread in de oven staat kun je alvast de chocola fijnhakken. Dit kan met een mes of met een hakmolen.
Doe bij de hakmolen wel even een ‘ snifftest’, want als je deze ook gebruik hebt om voedsel met een sterke geur en smaak fijn te hakken, kan deze smaak ook overgebracht worden op je chocolade en dat is niet lekker.
De fijngehakte pure en melkchocolade meng je vervolgens goed door elkaar heen voordat je het smelt.
Als je een glanzende en krokante chocolade laag wilt, dan moet je ervoor zorgen dat je de chocolade tempert, of dat je het temper van de chocolade niet verbreekt.
Ik heb ervoor dus gezorgd dat ik het temper van de chocolade niet verbroken heb door het te smelten in de magnetron waarbij ik de chocolade met korte tussenpozen in de magnetron heb gestopt en steeds tussendoor heb geroerd tot de chocolade echt net vloeibaar genoeg was om te kunnen verdelen over de laag dulce de leche.
Vervolgens heb ik op dezelfde manier de witte chocolade gesmolten en deze met een lepel over de donkere chocolade heen gezwiept. Laat het geheel vervolgens afkoelen in de koelkast.
Vlak voordat je de Miljonair shortbread gaat opdienen, kun je deze in stukken snijden. Snijd de stukken niet te groot, want het kan door de dulche de leche best machtig zijn.
Bewaar je Miljonair shortbread in de koelkast, zodat deze niet smelt.
Heb je nog dulche de leche over? Eerder kon je op de blog al een recept voor een toetje vinden die wel heel erg lekker is: Banoffee tiramisu.
Dankjewel voor dit duidelijke recept! Ideaal zo met die foto’s. Dat maakt het heel uitnodigend om het ook eens te maken.
Oooh dat ziet er heerlijk uit zeg. Ik wil het wel komen proeven, haha.
Wat aardig dat je zus het voor je wilde klaarmaken. Het ziet er heerlijk uit.
Toen ik in Engeland woonde, at ik deze vrijwel dagelijks! Echt zo lekker
Het ziet er wel erg lekker uit zeg! Ik ben zelf niet zo van het bakken, maar misschien dat ik een collega lief aan ga kijken, hij is namelijk nogal van het uitproberen van allerlei bakrecepten dus wie weet.
Ik ken dit van mijn vakanties in Engeland. Echt te lekker! Leuk zo’n foodswap! Dat zou ik ook wel willen doen. Lijkt me inspirerend!
Dit lijkt me heerlijk. Ik hou ontzettend van bakken dus ga dit recept meteen even opslaan!
Oh my wat ziet dat er heerlijk uit zeg. Ik ben niet zo geweldig met bakken moet ik eerlijk zeggen maar ik eet het wel graag altijd haha
Ik ben geen bak prinses maar als ik het zo zie dan wil ik graag met mijn dochtertje gaan bakken!
ik ben dol op zoetigeheid waarbij je gecomdenseerde melk gebruikt, dat spul is niet te drinken, maar het geeft lekkere koekjes en taarten!!