Milaan, levendig? of kapot door Corona?

Milaan, levendig? of kapot door Corona?

Milaan stond al een hele tijd op mijn bucketlist, geen idee waarom. Ik wilde er op 2 andere roadtrips ook al naar toe, maar toen is het er niet van gekomen. Dit keer dus wel. Om heel eerlijk te zijn, vond ik Milaan een klein beetje tegen vallen. Het is niet zo dat ik me niet heb vermaakt, maar het was gewoon anders…. Waren mijn verwachten te hoog? Kwam het door Corona?

Corona en Milaan

Toen een aantal mensen uit mijn omgeving hoorden dat ik naar Milaan ging, kreeg ik een hoop commentaar over mij heen. Ik zou onverantwoord bezig zijn en onnodig het Corona virus verspreiden. Milaan was namelijk de Corona haard. Ik ontken ook niet dat Milaan het heel zwaar heeft gehad, begin dit jaar. De beelden op televisie van de overvolle ziekenhuizen en huilende verpleegsters staan ook nog op mijn netvlies gebrand. Maar ik moet je eerlijk zeggen, ik heb me nergens zo veilig gevoeld als in Italië. Ik ben sinds de coronacrisis erg voorzichtig en denk ook altijd 10 x na bij alles wat ik doe, dus het was absoluut geen impulsief besluit hoor, maar eentje die weloverwogen was. In Italië lijken ze het Corona virus beter onder controle te hebben dan in Nederland.

Druk in Milaan

Drukte in Milaan

Ik heb dus genoten in Milaan, een hoop mooie dingen gezien en kunnen ontspannen na een gekke tijd. Wel vond ik het erg rustig, de foto’s  die ik eerder zag waren heel anders dan de werkelijkheid op dit moment. Want ook in Italië hebben ze geleden onder het Coronavirus. Ik heb het idee dat de economie daar helemaal kapot was. Nu was ik er wel door de week, dus ik heb geen idee hoe het zit met de drukte in het weekend. 3 dagen zijn meer dan genoeg voor Milaan, veel meer had ik er zelf niet nodig. Het was niet zo dat er helemaal niemand op straat was, maar het was absoluut niet druk, druk als je begrijpt wat ik bedoel.

Het verkeer is overigens wel heel chaotisch hier. Het is hier nog erger dan in Parijs, niemand kijkt uit en iedereen heeft haast. Na 3 dagen vond ik het wel weer tijd om verder te trekken en te gaan genieten van nog meer moois dat Italië ons had te bieden. Ik heb mijn tips dan ook voor je verzamelt.

Mijn 15 tips voor je Citytrip naar Milaan

De Dom

Als je de stad binnenloopt, zie je de prachtige kathedraal al eigenlijk meteen. Jeetje wat was deze nog mooi in tact en goed onderhouden. Voor €3,- kan je de kathedraal bezichtigen. Wel dien je je armen/ schouders te bedekken en je lichaam tot aan je knieën. De kathedraal wordt nog steeds gebruikt en een korte broek met een hemdje met spaghetti is ook niet toegestaan. Overigens ook een beetje respectloos, maar goed dat is een andere discussie. Voor €10,- kun je met de trap of lift naar boven en genieten van een prachtig uitzicht.

De dom in Milaan

Palaezo Reale

Palaeozo Reale was in 1350 het centrum van de overheid. Het is dan ook jammer dat een groot deel is vernietigd door een Britse bombardement in de tweede wereld oorlog. Je vind het paleis aan de rechterkant van de Dom en is dan ook even prachtig. Binnen kun je verschillende tentoonstellingen zien, zowel betaald als onbetaald. Aan de achterkant heb je een mooie binnentuin met bankjes waar je even kunt uitrusten. Houd je van kunst? Dan mag een bezoekje aan Palaezo Reale niet ontbreken.

La Galleria Vittorio Emanuele II

Naast de Dom, vind je La Galleria Vittorio Emanuele II, een shopwalhalla voor iedereen die van designer kleding houdt. Je vind er grote merken zoals Prada, Gucci, Armani etc, dus zorg er wel voor dat je goed gespaard hebt als je dit gaat bezoeken. De passage in Den Haag deed me een beetje aan deze passage denken, ook al ziet het er heel anders uit en is het veel kleiner. De architectuur is wederom prachtig, dus ook al ben je niet van plan iets te kopen, dan is het nog leuk om hier doorheen te wandelen.

La Galleria Vittorio Emanuele II

Santa Maria delle Grazie kerk

De Santa Maria delle Grazie kerk is een prachtige kerk met een nog mooiere binnentuin. De toegang tot de kerk zelf is gratis, maar als je “Het Laatste Avondmaal” of “de Kruiziging” van Leonardo da Vinci wilt bezichtigen in het museum gedeelte, dan moet je wel een kaartje kopen. Je moet de kaartjes overigens van te voren online kopen want als je dat aan de deur wilt doen, heb je grote kans dat het al vol zit. Ik vond de kaartjes best prijzig: €15,- per persoon, kinderen waren gratis. Vanwege Corona zijn ze erg voorzichtig. Je mag overigens ook niet langer dan 15 minuten blijven plakken, want dan is de volgende groep weer aan de beurt.

Chiesa di San Bernardino alle Ossa

Ik heb nog nooit eerder een creepy kerk als deze gezien. Als je de kerk binnenkomt, zie je aan de rechterkant allerlei botten en schedels. Dit zijn echte botten en komen van de begraafplaats die er eerder was. De schedels die je boven de deur ziet, zijn van geëxecuteerde gevangenen.  Ik moet er toch niet aan denken dat ik kom te overlijden, ik word opgegraven en mijn botten als een soort decoratie ergens in worden verwerkt. Deze kerk ligt overigens op loopafstand van de Dom en een bezoek aan de kerk kost je €1,-.  Verder is de kerk niet heel erg bijzonder, het doet me denken aan een klein spookhuisje. Je moet dus wel een sterke geest hebben en tegen griezeligheid kunnen.

Torre Branca

Heb je geen hoogtevrees? Dan moet je zeker de Torre Branca bezoeken. Een kaartje kost €6,- en je kan dan met de lift 108 meter naar boven. Alles is omringd door glas. Van boven heb je echt een prachtig uitzicht over Milaan. Heel veel meer is het niet en je hoeft hier ook echt niet langer dan 10 minuutjes voor uit te trekken, maar het is zeker de moeite waard. We konden alleen niet echt goede foto’s maken omdat de zon scheen en weerkaatste op het glas. Best jammer.

tips voor milaan

Milaan met kinderen

Parco Sempione

Achter de stadspoort vind je een geweldig groot park: Parco Sempione. In dit park kun je lekker wandelen, picknicken, maar er is ook een grote speeltuin en wat attracties. Kinderen kunnen zich hier dus wel enkele uurtjes vermaken. Een muntje voor een attractie kost €1,50. Ik denk dat de attracties leuk zijn voor kinderen tot een jaar of 8. In het midden van het park heb je een mooie grote vijver met verschillende vissen en schilpadjes. Er wandelen hier wel veel Afrikaanse mannen rond die je iets willen verkopen. Mij spraken ze niet aan, maar mijn man hoorde heel vaak: Rolex? Rolex? Rayban? Rayban. Maar als je vriendelijk zegt dat je geen interesse hebt, vallen ze je verder ook niet lastig.

Parco della Preistoria di Rivolta d’Adda

Het eerste Dinopark die wij bezochten, was in Banja Luka. Laatst bezochten we ook een dinopark in Wedde en we blijven enthousiast in de Dino sfeer. Net buiten Milaan, vind je Parco della Preistoria di Rivolta d’Adda, ook een ontzettend leuk Dinopark. Stiekem is dit park toch de leukste die we tot nu toe bezocht hebben, want het is veel groter. Je vind hier ongeveer 50 levensechte Dino’s. Ook is er een soort dierenpark met echte dieren zoals hertjes, pony’s, konijntjes, geitjes etc. te vinden. Er zijn 2 restaurantjes in dit park, maar je kunt natuurlijk ook net als wij zelf iets lekkers meenemen om te picknicken. Een kaartje kost €14,- voor volwassenen en voor kinderen vanaf 3 jaar betaal je €10,-. Farah was dus nog gratis.

Parco della Preistoria di Rivolta d’Adda

Minitalia Leolandia Park

Wil je echt naar een pretpark, dan moet je naar Minitalia Leolandia Park gaan. Dit park is ook net buiten Milaan en we moesten er ongeveer 40 minuten voor rijden. Je kan dit park een beetje vergelijken met de Efteling of met Movieworld in Duitsland. Je hebt verschillende thema’s zoals Bing, Peppa Pig, Thomas de Trein etc. Ik denk dat dit pretpark leuk is voor kinderen tot een jaar of 12. Ook voor kleintjes zijn hier voldoende attracties en Farah keek haar ogen uit. Ik vond het park wel prijzig, aan de kassa betaal je €40,50 per volwassenen, voor kinderen van 90 tot 119cm betaal je €35,50 en kinderen die kleiner dan 90 cm zijn, zijn gratis.

Nog meer tips voor kinderen in Milaan

Acquaticapark

Ben je in de zomer in Milaan? Dan kun je vast wel wat verkoeling gebruiken. Een bezoekje aan Acquaticapark mag dan ook niet ontbreken. Wij konden het park zelf niet bezoeken omdat het seizoen vanaf 30 augustus is gesloten en wij er eind september waren.  Jammer , want in september was het nog erg warm in Milaan. Maar we hebben er alleen maar goede verhalen over gehoord, dus we komen hier graag nog een keer voor terug.

Lekker eten in Milaan

Chinatown

Wil je lekker lowbudget uit eten, dan moet je een kijkje nemen in Chinatown. Je hebt hier genoeg Chineze restaurantjes waar je voor weinig geld, lekker kunt eten. Je hebt voldoende keuze tussen vis en vegetarische gerechten. Helaas geen halal tentjes. Ik vond de Chinatown in Milaan trouwens wel een stuk ongezelliger dan ik gewend ben in andere landen.

Kashmir

Het eten bij Kashmir is super smaakvol. Het is een Indiaas/Pakistaans restaurantje met zowel vlees als vegetarische en veganistische opties. Dit restaurant is halal en ze schenken ook geen alcohol. He restaurantje is niet erg groot en ook niet super sfeervol, maar dat is vaker zo bij Indiase restaurants. Ook totaal niet belangrijk als het eten maar lekker is.
Adres: Via Domenico Scarlatti, 11, Milaan

Halal eten in Milaan

Nima Sushi & Uramakeria

Ben je gek op sushi? Dan moet je dat zeker eten bij Nima Sushi en Uramakeria. Je hebt hier heel andere soorten sushi dan we in Nederland gewend zijn, super lekker dus om een keer te proberen. In Nederland heb je bijvoorbeeld 2 soorten zalm sushi, 2 soorten tonijn etc., bij Nima Sushi & Uramakeria is dat veel uitgebreiden. Zo heb je een hele kaart met zalm sushi, een hele kaart met tonijn sushi, etc etc. Ze hadden alleen niet heel veel vegan opties, dus dat is wel iets waar je rekening mee dient te houden als je helemaal geen dierlijke producten eet. Ben je niet zo van een all inclusive concept? In de middag kun je ook gewoon kiezen voor een lekkere pokebowl, maar deze kun je natuurlijk ook kiezen bij het all inclusive concept. Voor de exclusieve sushi’s betaal je extra bij.
Adres: Corso Sempione 11, 20145 Milaan

Parkeren in Milaan

Milaan heeft voldoende parkeergarages, we hebben er in verschillende geparkeerd. We waren wel een heel klein beetje in shock toen we er 1 binnen reden en zagen hoe klein het er was. Je moest je sleutels achterlaten en de auto werd continu verplaatst als er weer iemand wegging, om zo elke ruimte goed te benutten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat wel een beetje spannend vond hoor. Ik zag al allerlei horrorscenario’s voor me waarbij onze hele auto beschadigd zou zijn. Niks was minder waar en er was niks aan de hand. Parkeren in Milaan vond ik wel duur, je kon het vergelijken met Amsterdam. Je betaalde al snel €5,- tot €6,- per uur. Dat tikt dus snel aan.

Parkeren in Milaan

Op de fiets door Milaan

Op diverse plekken in Milaan kun je een fiets pakken. Je moet je wel eerst registreren via Bike Mi. Je kiest hierbij voor een abonnement voor een dag (giornaliero, € 4,50), een week (settimanale, € 9,-) of een jaar (annuale, € 36,-). Je hebt door de hele stad bike sharing station’s waar je je fiets weer kan achterlaten en een nieuwe kan pakken. Je hebt ook hetzelfde idee maar dan met een step, die zag ik ook echt overal in de stad staan. Echter weet ik niet helemaal hoe dat concept werkt, helaas.

milaan

Zoals je hebt kunnen lezen, heb ik me wel vermaakt in Milaan. Achteraf vond ik het wel jammer dat ik langer in Milaan ben gebleven dan in Como. Mocht ik nog een keer terug gaan naar deze regio, dan wil ik een paar dagen naar Como stad en sla ik Milaan dit keer over.10 gedachten over “Milaan, levendig? of kapot door Corona?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *