Mijn tips voor Macedonië

Mijn tips voor Macedonië

Mijn tips voor Macedonië, nou hier komen ze hoor. In mijn vorige blog kon je al lezen dat ik lowbudget naar Macedonië ben geweest. Je hebt in Macedonië heel veel mooie plekken die je echt moet bezoeken. Dit kan door middel van excursies, met een huurauto of met een privé chauffeur. Wij hebben een combinatie van de laatste twee gedaan.

St. Jovan Kaneo

Deze orthodoxe kerk is gelegen aan de rand waar het Kaneo strand. De kerk is geweid aan John de Theoloog. Je kan deze kerk vanwege haar ligging vanaf veel plekken in Ohrid zien. Dit kerkje ligt op een heuvel aan het meer, je moet dus wel een goede conditie hebben om deze te beklimmen. Je kan hier makkelijk vanuit het centrum naar toe wandelen en het is niet ver bij het Fort vandaan. De reden dat ik niet speciaal aandacht aan het fort besteed, is omdat deze niet heel bijzonder is. Je hebt de hoge muren die je kunt beklimmen, maar thats it.

De entree was 2 euro p.p. Wanneer deze kerk exact gebouwd is, is onbekend maar er wordt vermoed dat dit voor het Ottomaanse rijk was. Je kan met een trap omhoog lopen en je hebt dan een prachtig uitzicht. Voor een euro krijgen we een rondleiding van een vrolijke man die ons van alles vertelde over de geschiedenis. Echter sprak de man zo snel, dat ik de helft van de informatie al kwijt ben. Maar het is zeker wel leuk om te horen wat zijn tips voor Macedonië zijn. Je hebt bij de kerk een oude basiliek en de resten van een soort badhuis waar je gedoopt werd. In het kerkje heb je prachtige muurschilderingen.

Deze plek is vooral leuk om te bezoeken om mooie foto’s te schieten. De kerk zelf is niet super bijzonder, maar de omgeving maakt het meer dan de moeite waard om heen te gaan. De kerk is dan ook het meest gefotografeerde kerkje van Europa, heb ik me laten vertellen. Hier een foto van maken hoort dus wel echt bij de tips voor Macedonië.

Bay of bones museum

Ik zou hier denk ik niet speciaal naar toe gaan, maar mocht het op de route liggen is een kijkje nemen zeker de moeite waard. Leuk om te zien hoe de mensen vroeger leefden, maar binnen een half uurtje heb je het wel gezien. Er zijn huizen op palen gemaakt, wat prachtig is om te zien. Het museum zelf is in principe maar 1 ruimte. Het was niet ver van ons hotel vandaan en op de route naar Sveti Naum.

Sveti Naum

Sveti Naum, of in het Nederlands St Naum ligt vlakbij de grens van Albanië. Wij bezochten het op de terugweg vanuit Griekenland. Ik moet zeggen dat het wel heel erg toeristisch was hoor, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Je hebt een grote parkeerplaats en je kan er voor een prikkie parkeren.  Als je vanaf de parkeerplaats aan komt lopen heb je allerlei stalletjes met souvenirtjes.

Je hebt prachtige tuinen en de pauwen lopen los rond.  Het graf van St Naum is hier ook te vinden, ik ben niet naar binnen gegaan om te kijken. Vond dat ook een beetje een gek idee met de baby. Er wordt beweerd dat je het hart van St Naum hoort kloppen als je je hoofd op de tombe legt. Hmm!! Je kan met een klein bootje een rondje over het meer om de bronnen te bekijken, maar dit hebben wij niet gedaan. Ik vond de prijzen bij de restaurantjes op zich meevallen, ook al is het een toeristische trekpleister.

Ali Pasha moskee

Suleyman Pasha bouwde deze moskee in de 16e eeuw, vandaar de naam: Ali Pasha Mosque . De moskee is op vrijdag open om het gebed te verrichten maar de rest van onze vakantie was hij gesloten omdat het momenteel gerestaureerd wordt. De moskee is een Otomaanse moskee en bevindt zich op de grens van de oude stad. Ondanks dit niet echt een toeristische trekpleister is, valt het voor de moslims wel onder mijn tips voor Macedonië.

Krusevo

Op weg naar Bitola, maakten we een Krusevo. Krusevo speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Macedonië.  Je hebt er een monument: Makedonium monument, welke een beetje lijkt op een ruimteschip. Dit is een monument ter herdenking van de opstand tegen het Ottomaanse rijk. Je kan het ook van binnen bezoeken. In het park rondom het Bear’s Stone Monument kun je lekker picknicken. Maar wat vooral indruk gemaakt heeft in Krusevo is restaurant  Shape. We hebben hier het lekkerste vegetarische eten ever gegeten. De porties waren mega, niet normaal. Voor vleeseters is er natuurlijk nog veel meer keuze. Het adres is Ilindenska Bb, Krusevo 7550, dus ben je in de buurt, dan moet je hier zeker naar toe. Ik denk dat jij je vingers ook wel af begint te likken na het zien van onderstaande foto.

Bitola

In Bitola heb je Shirok Sokak, dit is een kleurrijke winkelstraat met gezellige terrasjes en leuke winkeltjes. In de grote gebouwen zie je oude architectuur terug. Aan het einde van de winkelstraat heb je de Yeni Moskee, waar je eventueel kan bidden. Ook is er een oude moskee: Haydar Kadi, deze is enigszins vervallen en alleen open tijdens gebedstijden.  Omdat we eerst Heraclea bezocht hadden, waren we best moe en hadden we geen zin meer om het museum te bezoeken. De Ruïnes uit Romeinse tijd : Heraclea mogen trouwens ook niet missen tijdens je bezoek aan Macedonië. Je vind hier een mooi uitgegraven dorp zoals het vroeger was met o.a. een theater, badhuis en basiliek. Ook de mozaïeken waren heel mooi en vaak nog geheel intact, prachtig. Wij mochten trouwens gratis naar binnen en hoefden geen kaartje te kopen.

Struga

Door Struga stroomt de rivier de Drim. Aan beide zijden van de rivier is er een gezellige “ boulevard “ met restaurantjes en cafeetjes. In de zomer wordt de rivier in de stad als openbaar zwembad gebruikt. We zijn niet heel lang in Struga geweest maar hebben hier een tussenstop gemaakt op onze terugweg vanuit Vevcani om een hapje te eten en op een terrasje te zitten. Mocht ik nog een keer terug gaan naar Macedonië, dan kijk ik wel uit naar een hotelletje in Struga.

Vevcani

Je hebt hier prachtige bronnen en kleine watervalletjes. Ze zijn 1 van de bekendste en best bezochte bronnen in Macedonië. We wisten niet goed waar we moesten parkeren en hadden aan het begin van het dorpje geparkeerd, je hebt dan nog een beste klim naar boven. Je hoorde het water al van ver, en we volgden het geluid om de ingang te vinden. Het water is super helder en het is een prachtig bosrijk gebied. De entree was volgens mij iets van 1,50 ofzo, stelde dus niks voor.

Aan een paar uurtjes wandelen heb je echter genoeg, want het is niet heel groot. Wij hadden Farah in de draagzak, en dat is wel echt een aanrader. Het was niet echt kinderwagen/buggyproof. Er staan genoeg bankjes in dit natuurgebied, dus je kan prima zelf boterhammen meenemen om te picknicken. Je kan je bezoekje aan Vevcani prima combineren met Struga want het ligt niet ver bij elkaar vandaan. Deze combinatie valt dus zeker wel onder mijn tips voor Macedonië.

Mavrovo

Het Nationaal park Mavrova is een prachtig natuurgebied in het noordwestelijk deel van Macedonië. De route naar de Duf waterval is prachtig. We kwamen prachtige bloemen tegen, er wandelden schapen midden op de weg en we kwamen een kerkje tegen welke onder water stond. Heel bijzonder! De Duf waterval bevindt zich op 30 minuten van het dorp Rostusa. Je moet goed te been zijn wat het is een beste klim naar boven. Mijn man ging met Farah in de draagzak wel helemaal naar boven, maar achteraf vond ik het toch best gevaarlijk. Het had geregend, was glad en best eng.

Met mijn instabiele bekken kon ik op een gegeven moment helemaal niet meer en ben ik net voor de finish gestopt. Het ging niet meer. Achteraf was dit niet de slimste plek om te bezoeken, want de dag er na kon ik niet lopen van de pijn. Alhamdullilah is het allemaal goed gegaan. Als je de watervallen in Kroatië hebt gezien, is deze waterval waar iedereen het over heeft wel een beetje een tegenvaller. Wij zijn denk ik een beetje teveel verwend.

St Johan Bigorski

Wat ontzettend prachtig was, was het klooster van Sint Johan Bigorski. Als vrouw zijnde moest je een lange rok over je spijkerbroek aantrekken en een sjaaltje om je hoofd. Ook al was je bedekt en had je geen blote armen of benen. Bij de entree lag een grote kist met kleding, waar je uit kon kiezen. Op het terrein heb je een prachtige kerk. Er wonen hier nog steeds monniken en we zagen ook een aantal nonnen rond wandelen. We hebben heerlijk vegetarisch gegeten bij een restaurant in de buurt waarvan ik niet weet hoe je de naam schrijft, haha. Het personeel was er traditioneel gekleed, wat de sfeer alleen maar ten goede kwam. Farah vond de champignons zo heerlijk, dat ze die van mij allemaal op heeft gegeten. Het adres die ik gevonden heb is: R1202, 1 Rostusa

Rasjka dolina

Lastbut not least, wat mij betreft het beste visrestaurant waar ik ooit heb gegeten: Rajska dolina. Niet alleen de omgeving is prachtig, ook het eten is geweldig. Ze vragen je van te voren of je een small, medium of big portie wilt. Toen we vroegen wat we bij deze porties moesten voorstellen, kwamen ze met de “kleinste” vissen aan om deze te laten zien. Nou ik kan je zeggen, ze waren huge!

Ik moet je wel eerlijk zeggen dat ik een beetje in shock was toen ze met de vissen aankwamen zetten en we konden aangeven welke maat we wilden. Ik ben zo een mietje als het op dat soort dingen aankomt, laat mij m’n eten maar zien als het al bereid is, niet daarvoor. Thuis koop ik ook nooit vis met kop en al. Dit was trouwens voor Farah ook de eerste kennismaking met vis, en wat smulde ze er van!

Het eten was hier wel iets prijziger dan op de andere plekken waar we vegetarisch hadden gegeten maar het was elke euro waard. Overigens aten we in Struga dan weer vis die veel prijziger was en niet half zo lekker. De vis wordt vers gevangen en bereid en je kan er hier oprekenen dat je de echte Ohrid forel krijgt. Het restaurantje is meer dan een restaurant alleen, je hebt er een prachtig stukje natuur omheen inclusief eendjes en konijntjes. Ook is er een speeltuin aanwezig voor de kids. Toeristen zag ik hier trouwens amper, maar dat kan liggen aan de periode dat wij er waren. Ik kon het adres niet terug vinden, maar je kan ze op facebook vinden. Dit restaurant staat zeker op de eerste plaatst als het gaat om mijn tips voor Macedonië.

Ik denk dat het tijd wordt dat ik een einde aan mijn Macedonië blog ga breien, anders krijgen jullie wel een hele overload aan informatie. Ik was graag nog naar Skopje en Albanië geweest, maar doordat Farah ziek werd hebben we dit helaas moeten cancellen. Misschien een
reden om nog een keer terug te gaan!

Zijn jullie wel eens in Macedonië geweest? Ik hoop dat je met mijn tips voor Macedonië een leuke vakantie zal hebben. Esmee schreef de blog, “Hoteltip Noord-Macedonië“. Dus ben je nog op zoek naar een accommodatie, dan staat hier nog wel iets leuks tussen.4 gedachten over “Mijn tips voor Macedonië”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *