Een Mexicaanse nacho taart maken in een handomdraai
De laatste tijd zag je weinig recepten online komen. Toen mijn vader op sterven lag, stond ik volop in de keuken om lekkere dingen te maken. Familie die afscheid kwam nemen van mijn vader, keek nogal raar op toen ik met een Ferrero rocher taart aan kwam zetten. Ik weet niet wat het was, maar het was denk ik een soort afleiding. Of misschien was het ook wel vluchten in iets. Nadat mijn vader overleed, was het plezier in koken en bakken ook ineens weg. Ik kon me er niet meer toe zetten, laat staan dat ik recepten kon uitwerken. Maar ik moet verder, ik wil mezelf terug vinden en weer plezier krijgen in de keuken. Dat was immers altijd mijn passie. Toen ik laatst een doos avocado’s kreeg, wist ik niet zo goed wat ik er mee moest. Avocado’s zijn ontzettend gezond, maar niet helemaal mijn ding. Tenzij ik er quacemole van maken, dan is het wel ineens lekker. Daarom besloot ik een Mexicaanse nacho taart te maken en de quacemole als topping, samen met wat creme fraiche en tomaten salsa. Jummie jummie!
Hartige taarten
Bij taart denk je meteen aan iets zoetigs, maar ook hartige taarten zijn ontzettend lekker en net even iets anders dan anders. Probeer bijvoorbeeld ook een spinazietaart met feta of een sushi taart. Ik weet zeker dat je de show steelt op je feestje.
Verschil nacho’s en tortilla’s
Eigenlijk speel ik een beetje vals, want dit gerecht is geen Mexicaanse nacho taart maar een tortilla taart. Tortilla chips zijn namelijk driehoekig en nacho chips zijn rond. Toch noem ik de tortilla chips altijd nacho’s. Tortilla chips en nacho chips hebben niet alleen een andere vorm, ze hebben ook beide een hele andere bereidingswijze. Nacho chips wordt gemaakt van genixtamaliseerd maïsmeel, en tortilla chips van gewoon maïsmeel. Door het maïsmeel te nixtamaliseren, krijgt het een sterkere maïssmaak en is het steviger van vorm. De bekende dorito’s zijn dus eigenlijk geen nacho’s maar tortilla chips.
Tortilla taart met nacho’s
Taart hoort altijd zoet te zijn. Toch? Nee, joh! Al eerder plaatste ik een blog met een recept voor een sushitaart, en is een loempiataart ook wel heel erg lekker . Deze lekkere Mexicaanse nacho taart past ook wel een beetje in dezelfde categorie en ik kan je vertellen dat hij echt heel erg lekker is. Dit is dus weer het bewijs dat een taart heus niet altijd zoet hoeft te zijn.
Tortillataart lekker en simpel
Wil je iets lekkers maar toch simpels op tafel zetten? Dan is deze Mexicaanse nacho taart echt een aanrader. Hij ziet er ontzettend leuk uit maar is echt in een handomdraai gemaakt. In tijden waar iedereen het druk heeft, is dat natuurlijk alleen maar een pluspunt. Tevens heb je meteen een eyecatcher op je feestje want iedereen zal er van onder de indruk zijn. Uiteraard hoef je dit niet perse tijdens een verjaardag te maken, maar is het ook gezellig gewoon bij de borrel of tijdens een filmavondje. Ik had hem zelf als onderdeel van de avond maaltijd gemaakt, dat kan natuurlijk ook gewoon.
Mexicaanse nacho taart
Wat maakt een nacho taart nou een Mexicaanse nacho taart? Eerlijk! I dunnu! Ik denk de bonen. Ik was van plan kidneybonen te gebruiken, maar ik heb de bonenmix van Hak gebruikt. Hier zitten niet alleen kidneybonen in maar ook bruine en witte bonen. Deze variatie maakte het voor mij net iets lekkerder ofzo. Houd je hier niet zo van? Dan kun je je uiteraard beperken tot de kidneybonen. Wist je trouwens dat er verschillende soorten avocado’s zijn?
Verrassende tortillataart
Terwijl we de Mexicaanse nacho taart aten, viel me het meteen op dat het echt een smaakexplosie was. Een echt feestje in mijn mond, haha. De kaas hield de tortilla taart bij elkaar, dus daar hoef je helemaal niet zuinig mee te zijn. De lente uitjes boven op, gaven de nacho taart zo een lekkere smaak. Dat terwijl ik de uitjes normaal eerst bak in olie. Maar in de oven gaat dus ook prima
Wat heb je nodig voor je Mexicaanse nacho taart
- 1 zak nacho’s of tortilla chips
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 pakje vegetarisch rulgehakt
- 3 eetlepels sojasaus
- 1/2 theelepel zout
- bonenmix van Hak
- 1/2 blikje mais
- geraspte kaas
- 2 lenteuitjes
- zonnebloem olie
Hoe maak je je Mexicaanse nacho taart?
Eigenlijk is het heel makkelijk om de Mexicaanse nacho taart te maken. Als eerste snijd je je ui en knoflook in kleine stukjes. Je kunt er ook voor kiezen om deze fijn te maken met een staafmixer.
Bak de helft van de uien en knoflook mengsel bruin in een beetje zonnebloemolie. Voeg vervolgens de vega rulgehakt toe en bak deze op. Indien je niet van vega gehakt houdt, kun je deze natuurlijk ook vervangen door runder of kipgehakt.
Voeg de zout en sojasaus toe.
Vervolgens bak je in een andere pan de rest van de uien en knoflook goudbruin. Bak de bonenmix samen met de mais op. Voeg eventueel wat zout en peper naar smaak toe, maar dit is optioneel.
We gaan nu echt beginnen met de Mexicaanse nacho taart. Maak een bodem met de tortillachips in een springvorm, doe hier een laagje kaasop, vervolgens een laagje vega gehakt en daaroverheen de bonenmix. Maak zo steeds dunne laagjes, zodat je echt een taart idee krijgt. Zorg er voor dat je voldoende kaas gebruikt, zodat je nacho’s of tortillachips aan elkaar blijven plakken en je taart niet helemaal uit elkaar valt.
Maak niet al het vega gehakt op, want het oog wilt ook wat en het lijkt mooier als er ook nog een laagje boven op ligt.
Als je spring vorm vol is, doe je eerst nog een laagje geraspte kaas er overheen, daarna de vega gehakt en daarna nog wat geraspte kaas. Strooi wat mais boven op, nog wat geraspte kaas en als laatste de gesneden lente uitjes. Doe je springvorm ongeveer 5 minuutjes in de oven op 180 graden. Als de kaas gesmolten is, kun je het uit de oven halen en opdienen.
Let op: doe je Mexicaanse nacho taart pas in de oven, vlak voordat je gaat eten. Als hij afkoelt, worden de chippies namelijk een beetje slof/slap.
Wat heb je nodig voor de toppings?
- 1 beker creme fraiche
- 1 blikje tomaten blokjes
- 2 avocado’s
- 1 theelepel chilivlokken
- 1 limoen
- 12 theelepels Italiaanse kruiden
- 1knoflookteentje
- 1 rode ui
- zout naar smaak
Hoe maak je de toppings
De toppings op je tortilla taart maken je taart af. Heerlijk deze verschillende smaken door elkaar!
Plet als eerste een knoflookteentje en meng deze met de creme fraiche. Voeg een snufje zout toe en je eerste topping is alweer klaar.
Vervolgens snijd je de avocado’s doormidden en verwijder je de pit. Snijd 1/2 van je rode ui fijn en voeg deze samen met je uitgeperste limoen toe aan je avocado’s. Maak er met een staafmixer een smeuïge massa van en voeg als laatste wat chilivlokken en zout naar smaak aan toe. Voila, ook je quacemole is alweer ready steady. Lekker makkelijk toch?
De tomaten salsa is net zo makkelijk als de toppings hierboven. Meng de tomatenblokjes met de Italiaanse kruiden en de overgebleven ui (deze heb je in kleine blokjes gesneden)
Je toppings mogen niet ontbreken bij je tortilla taart, want het maakt het net even af ofzo. Schep de tortilla’s op je bord, gooi er een dikke klodder cremefraice, quacemole en tomatensalsa op en eet smakelijk!
Houd je wel van een beetje spicy? Strooi dan nog wat plakjes jalapeno’s toe. Ik heb ze weggelaten omdat Jerry niet zo pittig eet en ik het Farah ook wilde besparen.
Ik maak van overgebleven avocado’s eigenlijk altijd quacemole, heb jij nou ook nog wat avocado’s over en weet je niet goed wat je er mee moet. Op de blog van Linda Schrijft, vind je nog 6 heerlijke recepten met avocado.
1 gedachte over “Een Mexicaanse nacho taart maken in een handomdraai”