Ook mama heeft Me time nodig

Ook mama heeft Me time nodig

We zien de term ‘me time’ steeds vaker terugkomen. Er wordt vaker over gesproken op het internet, maar je kunt er ook over lezen in allerlei tijdschriften of in blogs. Iedereen heeft het erover, maar wat is het nou precies en waarom is mama me time zo belangrijk? Dat en nog veel meer, lees je in dit artikel.

Maar eerst, het feit dat je al de tijd hebt genomen om dit artikel te lezen, is al een goed begin voor me-time. Hier zullen de meeste moeders namelijk helemaal geen tijd aan (kunnen) besteden, volgens hen zelf. Moeder zijn, zoals je vast zelf hebt ervaren, reuze druk. Het is niet makkelijk om moeder te zijn. Je hebt namelijk kinderen, maar er spelen meer factoren mee. Denk bijvoorbeeld aan het wegbrengen van de kinderen naar school, het gaan naar ouderavonden, huistaken, maar ook werk, het op tijd komen voor andere afspraken, e-mails, sociale media… Het is niet niks! Doordat je als moeder constant druk bezig bent, met allerlei verschillende dingen, kan het op een gegeven moment even helemaal genoeg zijn. Dat is wanneer je dus merkt dat de behoefte aan me-time er is. Toch lukt het niet alle moeders om hier aan toe te geven, omdat ze volgens henzelf moeten voldoen aan allemaal verschillende soorten taken, dat ze zichzelf als laatste op hun prioriteitenlijstje zetten. Dat moet anders!

Me time betekenis

Oké, dus me-time is belangrijk, maar staat vaak ook onderaan een moeders prioriteitenlijstje. Dat moet anders! Want tijd voor jezelf hoort zeker wel in je top 10 te staan als het gaat om prioriteiten stellen, maar eerst, wat is me time? De betekenis van me time luidt als volgt: tijd voor jezelf. Het is kort, maar krachtig. En juist omdat het zo kort is, en voordehand lijkt te liggen, vergeten we het vaak. Het is heel makkelijk om zo druk te zijn met alles en nog wat dat om je heen gebeurt, dat je ineens 4 dagen verder bent en denkt: shit, ik moet nog douchen, ik heb al dagen niet gesport, dat ene mooie boek dat ik wou lezen, daar ben ik nog niet eens aan begonnen etc. Voordat je het weet, vergeet je jezelf.

Me-time synoniem

Me-time betekent dus letterlijk: tijd voor jezelf, maar wat zijn synoniemen van deze term? Nou, het komt erop neer dat je voor jezelf gaat zorgen, jezelf eens bovenaan je prioriteitenlijstje zet. Je gaat dus tijd voor jezelf vrijmaken. En nee, niet per se ter beloning van je harde werk, maar gewoon omdat je er recht op hebt. Het maakt niet uit hoe productief of onproductief je was die dag, je hebt er altijd het recht op om me-time in te plannen. Alleen al omdat je de moeite waard bent om even naar stilte te zoeken in de chaos.

Hoe belangrijk is Me-time

Meestal is het probleem echter niet dat moeders niet weten wat me-time inhoudt. Dat weten ze maar al te goed, maar ja.. Het is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. We denken al snel dat het toch niet zo belangrijk is en dat de andere zaken veel belangrijker zijn. Dan denken moeders: ach ja, dit heeft nu even voorrang, ik zal later vandaag even wat tijd voor mezelf nemen. Maar, dat is vaak ook slechts schijn, want ‘vandaag’ wordt al snel morgen, wat vervolgens verdwijnt in volgende week en al snel genoeg in ‘niet’. Me-time is ontzettend belangrijk, belangrijker dan dat je zelf denkt. Me-time zorgt ervoor dat je even helemaal tot jezelf kunt komen. Je kunt diep ademhalen, ontspannen, het allemaal even laten gaan, al is het maar voor heel even. Het helpt je mentaal enorm. Het belang wordt vaak onderschat. Maar denk eens aan het volgende: je hebt het super druk, bent de hele dag bezig, maar komt niet tot jezelf toe, je slaapt slecht, je hebt geen tijd meer voor datgene wat je leuk vindt, je eet ongezonder, beweegt minder etc. Het is een vicieuze cirkel, maar ook zullen anderen dit merken. Je zit minder goed in je vel, waardoor je automatisch minder fijn overkomt op anderen mensen. Herinner je dat gevoel nog dat je zo lekker in je vel zat, dat je voelde alsof je de hele wereld aan kon? Nou, dat is het resultaat van het inplannen van voldoende me-time.

me time

Loslaten

Een belangrijk aspect van me-time is loslaten. Het maakt niet uit voor hoe lang of kort het is, het gaat om dat moment. Laat even alles los, laat het voor wat het is, het is oké. Je mag nu tot jezelf komen en laat jezelf even verdwijnen uit de chaos. Laat het los. Stap voor een moment uit de drukke wereld, laat je gedachten los die je vertellen dat je moet werken en dit en dat moet doen.

Hoe vul je me-time in

Oké, oké, je begrijpt het nu denk ik wel. Maar, waar kun je aan denken als het gaat om me-time? Nou ja, me-time is voor iedereen wat anders. Juist omdat iedereen anders is, zullen ook onze behoeftes verschillen en zal voor de een wat werken, wat voor de ander niet werkt enzovoort. Daarom gaat het vooral om verschillende dingen uitproberen, maar probeer vooral iets op te pakken of te doen waar jij blij van wordt en waar je van tot rust komt. Hieronder volgen enkele ideeën.

Me time massage

Ten eerste, een massage. Heerlijk toch? Je kunt voor een massage gaan puur ter ontspanning of voor een massage die de boel losmaakt. Waar je behoefte aan hebt is helemaal aan jou. Zelf kijk ik wel eens op groupon op social deal naar betaalbare aanbiedingen.

Me time boek

Dat ene boek dat je eigenlijk al heel lang wilt lezen. Pak het boek eindelijk erbij en begin met lezen. Je mag er nu echt aan gaan beginnen. Zelf deed ik dat voordat ik Farah had, veel vaker. De laatste tijd schiet het er nogal vaak in, maar ik moet er echt wel even tijd voor maken.

Me time moment

Je kunt er thuis natuurlijk ook een me-time moment van maken. Koop bijvoorbeeld een maskertje en kijk een film. Laat wat eten thuis bezorgen of dans op je favoriete muziek! Het hoeft allemaal niet eens zo uitgebreid, als er maar een momentje voor jezelf is, waarbij het even niet om de kinderen draait.

Een nachtje weg

Ook kun je een nachtje weg gaan. helemaal alleen, spannend? Ja, dat kan ik me voorstellen. Maar het is wel een goede manier om even helemaal tot jezelf te komen. Even niemand om je heen, geen verplichtingen, heerlijk… Zelf staat dit nog op mijn bucketlist, haha. Ik wilde allang een nachtje weg boeken alleen maar vind het toch een beetje spannend. Hopelijk komt het er dit jaar wel echt van. Op hotels.nl kun je speciale bubbelbad deals vinden, super chill!

Naar de schoonheidsspecialiste

Wat dacht je van de schoonheidsspecialiste? Laat je wenkbrauwen doen of je nagels verzorgen. Ik wil binnenkort zelf even een afspraak maken bij de pedicure. Eerder schreef ik in mijn blog over afvallen dat ik dit zou doen als ik 5 kilo was afgevallen. Die 5 kilo is er wel af maar ik ben nooit naar de pedicure geweest. Ik heb altijd pijnlijke voeten dus een voetmassage en mooie nageltjes lijkt me heerlijk.

Ga shoppen voor jezelf ipv voor je kind

Wanneer is de laatste keer dat je voor jezelf hebt geshopt in plaats van voor je kind? Precies. Hup! Naar de winkel ;). Ik denk dat veel moeders zich hier wel in herkennen. Ik ben namelijk ook zo eentje. Shoppen voor Farah doe ik altijd, maar voor mezelf? Eigenlijk nooit! Misschien kan ik dit combineren met een nachtje weg.

Me time ideeën

Overige ideetjes:

  • Foute nummers heel hard meezingen.
  • Foto’s van vroeger bekijken.
  • Yoga, sporten, een wandeling maken.

Weg met dat schuldgevoel

In ieder geval, weg met dat schuldgevoel! Mama me time is zo ontzettend belangrijk. Je bent het waard om tijd voor jezelf te nemen. Het is niet erg. Moeders zijn ook maar mensen, en mensen zijn geen machines die dag en nacht kunnen werken! Ik voel me soms net een robot…niet klagen maar dragen… gewoon doorgaan.. maar in 2022 ga ik nog harder aan mezelf werken en liever voor mezelf zijn 🙂

Op welke manier plan jij tijd voor jezelf in?2 gedachten over “Ook mama heeft Me time nodig”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *