Marrakech, waar een sprookje werkelijkheid wordt

Marrakech,  waar een sprookje werkelijkheid wordt

Marrakech, een stad waar een sprookje de werkelijkheid wordt. Ben je op zoek naar een zonvakantie in de winter, maar heb je niet een heel groot budget. Ga dan naar Marrakech, de plek waar een sprookje werkelijkheid wordt. Wij verbleven in het hotel Morrocan house, in het nieuwe gedeelte van Marrakesh. Dit hotel is zeer betaalbaar en lijkt een beetje op een traditionele Riad. Super romantisch inclusief een hemelbed in je hotelkamer. Het hotel is niet erg luxe, maar ben je op zoek naar een simpel en betaalbaar hotel dan raad ik deze zeker aan. Helaas was ik de laatste 3 dagen van de vakantie ziek.  Zo ziek dat ik amper mn bed uitkwam.  Ik had overigens niet eens zin meer om de hotelkamer uit te komen. Reden genoeg om nog een keer terug te gaan.

Elke dag gingen we verse jus drinken op Djemaa El Fna plein, voor maar 1 euro. Wil je iets anders dan sinaasappelsap dan is dit mogelijk tegen een meerprijs. Overdag en ’s avonds ziet dit plein er zo verschillend uit. Zodra de avond valt, veranderd het plein in een marktplaats met muzikanten. Ook zie je overal slagenbezweerders, mensen met aapjes, straatverkopers, waarzeggers, buikdanseressen en henna tatoeëerders. Zo proberen ze wat centjes te verdien en de locals en toeristen te vermaken.

Let trouwens op dat je geen zwarte henna laat zetten. Dit kan voor vreselijke uitslag zorgen (google maar eens). Het Djemaa el Fna zou ‘het plein van de doden’ betekenen. Niemand kan echt vertellen waar deze betekenis vandaan komt. Ik vind het zelf maar een beetje een freaky gedachte. Gelukkig zie je deze betekenis nergens letterlijk terug. De naam zou er wel mee te maken kunnen hebben dat er in 1050 publieke executies plaatsvonden, gelukkig is hier niks terug van te zien.

Via het marktplein kun je naar de grote souk van de stad, pas wel op dat je niet verdwaald. Er zijn talrijke oplichters die je dan zogenaamd de weg willen wijzen en je naar een afgelegen steegje lokken om je veel geld afhandig te maken. Gelukkig hebben we deze ervaring niet zelf gehad omdat we politie tegen kwamen in onze zoektocht naar de uitgang. Draag ook geen dure sieraden of horloges, want je bent dan een makkelijker prooi. Wil je gaan shoppen, zorg er dan voor dat je met afdingen minimaal 25% van de prijs afkrijgt.

Ben je gek op de Marokkaanse keuken en hou je van zelf koken? Volg dan een kookworkshop. Eerst gingen we naar de markt om boodschappen te doen en daar begon onze eerste schok. We kwamen op een plek aan waar ze allerlei kleine dieren hadden, konijnen, duiven, kippen, eenden etc. We zochten een kip uit, welke gewogen werd en vers geslacht en schoongemaakt werd. Toen ik vroeg of we niet gewoon een kip bij de slager konden kopen werden we een beetje uitgelachen. Vervolgens gingen we groente kopen.

We konden vooraf zelf aangeven welke gerechten we wilden leren maken. Omdat mijn man een echte vleeseter was, ging hij voor de kip tajine en ik voor de harira en een aubergine salade. In het Riad aangekomen werden we verwend met lekkere thee en zoetigheid voordat we in de schone keuken aan de slag gingen. We deden de kookworkshop bij een super lieve dame, helaas ben ik vergeten waar dit was. Als je googled op kookworkshop Marrakesh, zal je zeker wat vinden. Deze kookworkshop was toch wel 1 van de hoogtepunten tijdens onze vakantie.

Op ongeveer 45 minuten vanaf Marrakech ligt de Ourika vallei. Een vallei waarin de rivier Ourika stroomt en bevindt zich aan te rand van de hoge Atlas. Een bezoekje aan deze plaats mag niet ontbreken tijdens je vakantie. Wij hadden een georganiseerde reis geboekt bij een plaatselijk reisbureautje. Op de route stopten we nog op een plek waar ze argan olie maakten en tegen een veel te hoge prijs verkochten, maar wel leuk was om een keer te zien. De omgeving in Ourika was prachtig, mooie natuur met prachtige watervallen. Ook kan je hier heerlijk eten tegen een betaalbare prijs, wel iets duurder dan in de stad maar dit komt door het toerisme.

De tuin van Yves Saint Laurent mag je ook niet mag missen tijdens je bezoek in Marrakech. De tuin wordt ook wel de Majorelle tuin genoemd. In 1924 kocht Majorelle een stuk grond aan de rand van de Palmeraie en bouwde hij hier zijn eigen grote vila“Bou-Saf-Saf”. Rond het huis legde hij een prachtige botanische tuin aan met zeldzame planten. In 1947 werd deze prachtige tuin geopend voor publiek.

Nadat Majorelle overleed aan een verkeersongeval in 1962, is de tuin sinds 1980 eigendom geweest van Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Berge. Yves Saint Laurent voelde zich zo op zijn gemak in deze tuin, dat zijn as hier ook is uitgestrooid en er een gedenkplek aanwezig is. Je ziet hier prachtige blauwe kleuren, en planten en cactussen in allerlei soorten en maten. Wat ik wel bijzonder vond is dat de prijzen voor de toeristen een stuk hoger lag dan voor de lokale bevolking. Desondanks denk ik dat de tuin echt een plek is waar je geweest moet zijn.

De Koutoubia moskee is de grootste en bekendste moskee van Marrakech en je ziet deze al ver boven de stad uitsteken als je richting de Djemaa el Fna wandelt. De minaret van de Koutoubia moskee door veel toeristen als oriëntatiepunt gebruikt omdat deze centraal gelegen is. Omdat er meerdere keren per dag vanuit de minaret tot gebed wordt opgeroepen en de moskee dus nog gewoon gebruikt wordt is de Koutoubia moskee alleen voor moslims toegankelijk.

Vlakbij de moskee bevinden zich de Saadian tombes oftewel de Saadische graven, je betaald hier een euro als entree en binnen een kwartier heb je het wel gezien. De Saadische graven dateren uit de 16de eeuw maar zijn pas in 1917 ontdekt. Je kan de tombes zien, maar niet echt dichtbij komen iets wat mij ook vrij logisch lijkt. De architectuur en de details zijn echt prachtig met veel mozaïeken en houtbewerkingen.

Het Bahia Palace is prachtig, ook hier heb je prachtige architectuur. Wel vond ik het slecht onderhouden en vervallen om sommige plekken. Aan het water kun je even tot rust komen en er zijn diverse straatverkopers die van alles proberen te verkopen. Ik kocht een zakje versgebakken chips voor de hoofdprijs, want ik had geen idee of je hier ook moest afdingen.

Omdat ik ziek werd konden we de laatste dagen weinig doen, terwijl ik nog naar het Marrakech museum wilde en wilde ontspannen in de hamam. Ook wilde ik nog naar het Oasiria waterpark, La plage rouge of Nikki beach, maar dat staat nog op mijn lijstje voor een volgende keer.1 gedachte over “Marrakech, waar een sprookje werkelijkheid wordt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *