Wat is een mama blog eigenlijk?

Wat is een mama blog eigenlijk?

Een blogger is iemand die regelmatig posts schrijft .Een blogger hoeft zich niet per se aan slechts één onderwerp te houden en hoe een blogger eruit ziet is ook weer verschillend. Zo houdt de een een persoonlijk online dagboek bij, terwijl de andere blogger zich bezighoudt met informatieve teksten. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer mama bloggers op het internet te vinden. Ik omschrijf mijn blog ook altijd als een Lifestyle Mommyblog. Waar begin je als je mama blogger wil worden en waar kun je allemaal over schrijven? Wat is een mamablog eigenlijk?

Wat is een mama blog?

Voordat ik je vertel hoe je aan de slag gaat als mama blogger, is het natuurlijk eerst van belang om te weten wat een mama blog precies inhoudt. Een mama blog wordt, zoals je aan de naam al ziet, wordt vaak beheerd door een mama. Moeder bloggers worden steeds populairder en zijn niet meer weg te denken uit de blogwereld. Moeders kunnen hun tips en tricks delen wat betreft het opvoeden, maar ook waar ze juist tegenaan lopen. Zij kunnen leuke en minder leuke verhalen delen op hun blog. De gebeurtenissen die worden geplaatst op een mamablog gaan voornamelijk over de kinderen. Mijn blog heeft niet alleen onderwerpen omtrent het ouderschap. Om heel eerlijk te zijn, kwam dit onderwerp ook pas veel later aan bod.

Mama blogger worden

Als je het leuk vindt om te schrijven, jouw ervaringen of persoonlijke verhalen/vraagstukken te delen, is het wellicht voor jou interessant om een mama blog te starten. Schaam je niet en wees niet bang voor de mening van anderen als je begint met je eigen blog. Elke moeder kan een mama blogger worden en dat is hartstikke speciaal. Maar oké, stel je bent eruit: je wilt mama blogger worden. Hoe begin je dan eigenlijk? Het is uiteraard belangrijk om een idee te hebben voor je blog, maar je zult ook een blog nodig hebben om daar te kunnen schrijven. Een blog kun je zien als jouw eigen plek op het internet. Mensen kunnen hier van alles over jou lezen, afhankelijk van wat je besluit te delen op jouw mama blog.

Hoe begin je?

Hoe je begint als mama blogger is afhankelijk van jouw eigen ideeën en persoonlijke voorkeuren. Wil je jezelf direct in het diepe gooien, weet je zeker of dit wilt of is het slechts bedoeld om het blogger-zijn uit te proberen? Dat zijn allerlei zaken waar je goed over na moet denken voordat je een mama blog begint.

Eigen domeinnaam of niet?

Na de hiervoor genoemde vragen beantwoord te hebben, is het belangrijk om na te denken wat jij met je blog wilt: wil je een eigen domeinnaam of niet? Als je een eigen domeinnaam niet belangrijk vindt, dan kun je ervoor kiezen om een gratis blog te beginnen bij Blogger. Hier beginnen veel startende bloggers; het is immers gratis en hier kun je lekker uitproberen. Maar tegen een tijdje kun je ook toe zijn aan meer, bijvoorbeeld wanneer je blog heel erg persoonlijk wordt en je toch wat meer wilt. Misschien vind je het dan (of nu al) belangrijk om wél een eigen domeinnaam te hebben. Wellicht vindt je het heel erg belangrijk dat je blog professioneel oogt. In dat geval zul je er iets meer tijd in moeten steken en onderzoek moeten doen, maar no worries.

WordPress

In het geval dat je meer wilt, zou je er goed aan doen om te kiezen voor WordPress. Dit is een Content Management Systeem (CMS), wat vergelijkbaar is met een tekstverwerkingsprogramma. WordPress helpt jou bij het maken van content. Dit gaat snel en efficiënt. Onder content valt de tekst en het beeld. Dit kun je gelijk publiceren.

WordPress is gebruiksvriendelijk én je kunt er je eigen domeinnaam aan koppelen. Tevens kun je zelf bepalen wat voor soort lay-out je wilt. Kortom, meer vrijheid. De blogs die je schrijft kun je door middel van WordPress gemakkelijk koppelen aan je accounts op sociale media.

Ik heb mijn blog ook meteen in WordPress gemaakt. Omdat ik niet echt een digibeet ben, was het in het begin wel lastig. Maar als je je er meer in verdiept, wordt het steeds makkelijker.

Je hosting regelen

Super, je bent al een stap verder. Maar, helaas.. Je bent er nog niet helemaal. Je zult namelijk ook nog je hosting moeten regelen. Dit kun je zelf doen. Als je een domeinnaam hebt bedacht, is het tijd om na te denken over hosting. Wat is hosting? Hosting kun je zien als de nodige huisvesting voor je domein. Je huurt als het ware een opslagruimte of rekenkracht van een server. Een ‘server’ is te zien als een krachtige computer waarmee bestanden vliegensvlug worden verzonden en opgehaald. Samenvattend: jouw domeinnaam zal gehost moeten worden op een server. Hierdoor kan jouw domeinnaam worden opgehaald en vervolgens verzonden worden naar andere mensen. Hierdoor kunnen potentiële bezoekers jouw blog bezoeken.

Waar schrijf je dan over?

Nu je jouw eerste blog kunt beginnen, is het natuurlijk ook fijn om een idee te hebben waar je over kunt schrijven op een mama blog. Eigenlijk zijn de onderwerpen heel erg breed en kun je schrijven over situaties die jou aanspreken met je kinderen. Bijvoorbeeld:

 • Hoe verliep jouw zwangerschap? Viel het mee, viel het tegen? Hoe heb jij het hoofd koel gehouden?
 • Waar geniet jij het meest van met je kindje?
 • Wat is een grappige situatie die jij en je kind hebben meegemaakt?
 • Wat vind je lastig in de opvoeding en/of wat gaat juist goed?
 • Tips, tricks & vraagstukken ten opzichte van de opvoeding of het ouderschap is zijn geheel.

Soms heb je ineens inspiratie maar niet meteen tijd om te gaan schrijven. Schrijf het dan op in je notitieboekje en werk het later uit . Zelf heb ik een boekje van Moyu. Ideaal omdat je de onderwerpen weer kunt uitwissen als je ze uitgewerkt hebt.

Kun je ook over andere onderwerpen dan ouderschap schrijven?

Het is super leuk om over ouderschap te schrijven, maar wat als je even wat anders wilt. Is dat ook mogelijk op een mama blog? Jazeker, dat kan. Hieronder enkele ideeën ter inspiratie:

 • Must-have spullen.
 • Kinderkleding.
 • De leukste hotspots.
 • Gezondheid/leefstijl.
 • Beauty.
 • Fotodagboeken.
 • Reizen
 • Recepten
 • DIY
 • noem maar op

Mamaplaats influencer + blogs plaatsen

Nu ben je er helemaal klaar voor! Je gaat van start maar vind je eigen blog toch net een stapje te ver. ZO nu en dan schrijf ik op mamaplaats, je kunt hier niet alleen je ei kwijt maar je kunt ook leuke samenwerkingen scoren voor op je socials. Met jouw blogs kun je allerlei vrouwen, moeders en mama-to-be’s inspireren.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *