Zelf een koud en warm buffet maken

Zelf een koud en warm buffet maken

Heb jij binnenkort iets te vieren, of ben je op zoek naar iets lekkers voor de feestdagen? Dan is een koud en warm buffet eigenlijk altijd wel een goed idee. Een koud en warm buffet is een super idee wanneer je eens met een grote groep heerlijk wilt genieten. Een koud en warm buffet omvat warme en koude gerechten, zoals de naam al doet vermoeden. Hiermee bied je van alles aan en zo creëer je een leuke dag voor iedereen. Een koud en warm buffet zelf maken kost echter een hoop moeite. Want wat moet je eigenlijk allemaal maken en hoe krijg je dat allemaal op tijd klaar? Om je daarbij te helpen zetten wij alles voor je op een rijtje. Zodat jij een super lekker koud en warm buffet op tafel kan zetten.

Wat is een warm en koud buffet eigenlijk

Maar wat is dat eigenlijk een koud en warm buffet? Een koud en warm buffet bestaat uit heel veel lekkere gerechten. Het bestaat veelal uit (kleine) koude voorgerechtjes en warme hoofdgerechten waar iedereen zelf uit kan kiezen. Hier hoort dus alles bij van broodjes tot salades en van fruit tot koude snacks. Daarnaast is er vaak een warme maaltijden aanbod van bijvoorbeeld rijst, aardappels, vlees, vis en meer. Een koud en warm buffet is dus een groot aanbod aan eten voor een groep, waarbij iedereen lekker zelf kan pakken waar ze zin aan hebben.

Wat zit er allemaal bij een koud en warm buffet

Wat er allemaal bij een koud en warm buffet zit hangt natuurlijk af van wat je allemaal maakt. Maar over het algemeen bestaat het dus uit koude hapjes. Zoals salades, groenten, fruit, brood, kazen en meer. En uit een warme maaltijden aanbod waarbij vaak dingen zitten zoals verschillende soorten vlees en vis, rijst aardappels in verschillende vormen, schotels, kip, pasta’s en meer. Zo is er voor iedereen wat lekkers te vinden bij een koud en warm buffet. Maar het aanbod hangt dus af van wat jij lekker vindt en wat jij maakt.

Waarom een buffet zelf maken?

Je kunt een koud en warm buffet ook laten maken en brengen door een cateraar, dit scheelt tijd. Maar veel leuker en lekkerder is het natuurlijk om dit zelf te maken. Dit is leuker als organisator. Zo kun je laten zien wat je allemaal wel niet kan koken, en kun je alles met liefde preparen. Tevens is het een stuk goedkoper. Vind je het net iets te veel moeite? Dan kun je ook afspreken dat iedereen iets maakt. Zo heb je bij elkaar toch een hoop eten, maar verdeel je de taken. Dat scheelt iedereen een hoop tijd en zo kan iedereen datgeen maken wat ze goed kunnen.

Begin tijdig met een koud en warm buffet

Een koud en warm buffet maken kost een hoop tijd. En als je tijdens het feest niet constant in de keuken aan de weer wilt zijn is het aan te raden tijdig te beginnen met het maken van het koud en warm buffet. Veel gerechten kun je namelijk al één of meerdere dagen van te voren maken. Dit scheelt je een hoop tijd op de dag zelf. Bekijk welke gerechten je al eerder kunt maken en zet deze alvast klaar. De andere, veelal warme gerechten kun je dan op de dag zelf klaarmaken. Maar begin hier ook op tijd mee, en houdt deze hierna warm. Zo hoef je tijdens het feest niet meer uitgebreid te koken.

De voorbereiding van het buffet

Wanneer je begint met het koud en warm buffet is het belangrijk te bedenken wat je allemaal op tafel wilt zetten. Hiervoor is het handig dat je weet wat iedereen graag eet, en vooral wat ze eventueel niet willen eten. In verband met overtuigingen, vegetariërs of allergieën. Zo voorkom je dat je verkeerde dingen op tafel zet. Bedenk tevens voor hoeveel mensen je gaat koken en wat je dan gaat koken. Maak bijvoorbeeld niet 2 pannen met soep klaar als je slechts voor 5 mensen een koud en warm buffet klaar maakt. Kijk ook naar eventuele thema’s en naar de ruimte die je ter beschikking hebt. Soms is het beter meerdere grote gerechten te maken dan heel veel kleine.

Wat heb je allemaal nodig

Dan wat je allemaal nodig hebt. Dit is lastig te bepalen, want dit hangt geheel af van de gerechten die jij wilt gaan maken. Zorg er wel voor dat je genoeg in huis hebt. Dus dat je niet op de dag zelf erachter komt dat je te weinig boter hebt om een bepaald gerecht klaar te maken bijvoorbeeld. Belangrijk is het dus om eerst te bepalen hoeveel gerechten je gaat maken, en hoeveel daarvan. Zo kun je daarna duidelijk krijgen welke ingrediënten je nodig hebt en hoeveel je daarvan gaat gebruiken.

Wat maak je voor een gerechten

De keuze welke gerechten je maakt is het belangrijkst van allemaal. Bepaal je dit helemaal zelf, of denken anderen ook mee? Houd ook rekening met eventuele thema’s. Wel kun je jezelf voorhouden dat iedereen altijd graag wat brood wil, wat rijst of aardappels wil, wat vlees en vis en dat iedereen graaf wat lekkere extraatjes erbij wil. Zo kun je ongeveer al bepalen wat je allemaal gaat maken. Vraag eventueel ook gewoon om hulp als je niet weet wat je allemaal kunt maken, of raadpleeg het internet.

Wat zet je op de tafel

Waarschijnlijk heb je geen ongelimiteerde ruimte op tafel. Zorg dus dat je hier verstandig mee omgaat. Ook kun je nadenken over de presentatie. Soms zie je hele luxe buffets voorbij komen waarbij zelfs de boter mooi opgemaakt is. Dit hoeft natuurlijk niet altijd, maar het is wel leuk om je best te doen om de tafel zo mooi mogelijk neer te zetten.

Genieten voor iedereen

Je wilt natuurlijk dat iedereen geniet van het lopend buffet. Zorg er daarom goed voor dat je van alles wat hebt. En houdt, zoals gezegd, rekening met de voorkeuren van iedereen. Zorg eventueel ook voor alternatieven mocht dit nodig zijn. Zo kun je garanderen dat iedereen van het buffet kan genieten. Zorg als laatste ook dat er genoeg te drinken is. Want je wil natuurlijk niet dan mensen droog komen te staan.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *