Low budget naar Macedonië

Low budget naar Macedonië

We waren zelf op zoek naar een low budget vakantie om even bij te tanken en zo belandden we in Macedonië. Binnen 2,5 uur landden we op het vliegveld in Ohrid en kon het genieten beginnen. Noord Macedonië, zoals het nu heet, een land in Oost Europa waar je prima vakantie kan vieren. In de volksmond wordt het nog gewoon Macedonië genoemd. Omdat Griekenland een regio heeft die ook Macedonië heet, waren beide jarenlang in conflict. Op 12 juni 2018 bereikten de regeringen van Macedonië en Griekenland een voorlopig compromis waarin besloten werd dat het Noord Macedonië zou worden. De lokale bevolking heeft ook erg weinig met Griekenland. Toen wij vertelden dat we met een huurauto naar Griekenland toe wilden, werd dit van alle kanten afgeraden. Grieken zouden geen fijne mensen zijn, gelukkig hebben wij een heel andere ervaring.

Hotel

Wij verbleven in hotel Basoski in Pestani. Dit is een klein hotel met een super vriendelijke eigenaar: Darko. Verwacht niet al teveel luxe als je hier verblijft, maar daar betaal je niet voor. De prijs/kwaliteit verhouding is echt perfect! Op internet las ik een aantal negatieve reviews, naar mijn mening geheel onterecht. Dit hotel is recent gerenoveerd en wij waren de eerste gasten in onze prachtige kamer.

Darko doet er alles aan om je verblijf naar wens te maken. Onze dochter werd ziek tijdens de vakantie, en hij gaf ons meteen zijn privé nummer zodat we hem konden bellen als er wat was. Het hotel heeft geen receptie, maar de eigenaar loopt altijd wel ergens om het hotel heen. Doordat dit hotel niet zo groot is, heerst er een zeer huiselijke sfeer. Darko zijn gezin en ouders wonen ook in het hotel. Je hebt een zwembad en een klein speelplekje met een schommel etc. Ik vond het heerlijk om aan het zwembad te ontbijten. Pestani zelf ligt ongeveer 12 kilometer vanaf Ohrid dus je bent er zo. Dit hotel is niet duur en past dus perfect binnen een low budget vakantie.

Autohuur

We huurden 3 dagen een auto bij Pegasus en dit is super goed bevallen. De rijstijl in Macedonië is wel anders dan in Nederland, maar als je zelf rustig aan rijdt is het prima te doen. Pegasus was de goedkoopste die ik kon vinden. Inclusief autostoeltje betaalden we voor 3 dagen 90 euro voor een Fiat Punto. We hebben het eigen risico voor de verzekering afgekocht, ik weet niet meer precies wat dit kostte maar het was niet duur. Het voordeel van dit bedrijf vond ik dat je onbeperkt kilometers
mocht reden. Je kreeg de auto geleverd bij je hotel met een volle tank en je leverde hem ook weer in met een volle tank. Brandstof is vele malen goedkoper dan in Nederland.

We zijn met de huurauto ook een dagje naar Kastoria in Griekenland
geweest. Heel eerlijk gezegd niet echt een aanrader. Ondanks dat het in kilometers niet zo ver is, was het toch wel een hele trip, inclusief 2 grensovergangen. Daarnaast was er in Kastoria zelf ook niet heel veel te beleven.

De dag dat we de sleutels inleverden, was ook de dag dat onze kleine meid begon over te geven en ziek werd. Ook van dit verhuurbedrijf zeiden ze meteen dat als er wat was, we gewoon de auto weer op mochten halen om naar de dokter te gaan. Ze waren zelfs bereid om ons te brengen. We hoefden dan niet te betalen. 2 dagen later informeerden ze nog even hoe het met Farah was. Het voelde op deze manier dus veel meer dan alleen een zakelijke afspraak.

Excursies

De rest van de vakantie zijn we op pad gegaan met prive chauffeur Koki. Normaal gesproken boeken we gewoon excursies, maar met Farah vonden we dat toch een beetje spannend. Lale tours staat goed aangeschreven, en andere Nederlandse toeristen uit ons hotel waren
erg tevreden. Daarnaast beschikken zij over Nederlandse gidsen. Op pad gaan met een prive chauffeur is wel wat duurder, maar je kan gaan en staan waar je wilt. Daarnaast kan je zelf bepalen wanneer je weer terug naar het hotel wilt, als je het zat bent. Perfect met een kind dus. Ik moest er niet aan denken dat Farah er geen zin meer in had en de rest van de excursie de hele groep gek zou maken.

Gelukkig deed onze kleine meid het hartstikke goed en hebben we ontzettend veel kunnen zien. Ik had je graag Koki zijn gegevens gegeven maar hij verhuisd binnenkort naar Duitsland. Daar heb je dus niet zo veel aan. Overigens kun je op elke hoek wel een taxi chauffeur aanspreken voor privé excursies en onderhandelen over de prijs. Ik hoorde van andere toeristen dat zij dit ook deden, en het goed was bevallen. Je kan het zo duur maken als je zelf wilt, maar over het algemeen is Macedonië de perfecte low budget vakantie.

Geld

Je kan in Noord Macedonië overal pinnen. Bij het auto verhuur bedrijf konden we gewoon met euro’s betalen en onze taxi chauffeur betaalden we ook met euro’s. De munteenheid is de Denar, ook al kan je op veel plekken betalen met euro, dit kan niet overal. Zorg dus
dat je wat euro’s hebt gewisseld in Denars. Je kan in Macedonië ook gewoon pinnen en er zijn voldoende pinautomaten, bankpassen worden geaccepteerd met een Cirrus- of Maestrologo. Kies nooit voor withdrawal with conversion, je bent dan altijd duurder uit.

In veel restaurants werden creditcards overigens niet geaccepteerd.

Wil je niet teveel geld uitgeven, dan is Macedonië de perfecte lowbudget bestemming. Wij waren 138 euro kwijt voor onze vlucht, hotel inclusief ontbijt en transfer, exclusief koffers. Die hebben we apart bijgeboekt, want met een kleine meid sleep je nogal wat mee. Echte souvenirtjes hebben we overigens niet gekocht. Familie leden worden steeds minder blij van al die prullaria en ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet meer zit te wachten op al die troepjes op mijn vensterbank. We hebben dus alleen wat Macedonische snoepjes meegenomen, die overigens op Turks fruit leken en thats it.

Ik had soms wel het idee dat niet iedereen in Macedonië het echt op moslims had. Dit heeft er volgens mij vooral mee te maken dat er nogal een strijd is tussen Macedoniërs en Albanezen. Zo heb ik iemand echt op zijn plek moeten zetten, toen hij het in mijn bijzijn de hele tijd over “the muslim people” had en hoe slecht ze wel niet zijn. Toen wist hij overigens nog niet dat wij ook bij die slechte mensen hoorden.

Na een pittig gesprek, heeft hij heel vaak zijn excuses aangeboden en hebben we hem dan ook vergeven. Zelfs de dag dat wij weer naar Nederland vertrokken, kwam hij nogmaals om vergiffenis vragen. Ik denk dat het vooral ook onwetendheid is en de angst die de media natuurlijk zaait. Er waren natuurlijk ook genoeg Macedoniërs die helemaal niks tegen moslims hadden hoor.

Je hebt in Noord Macedonië heel veel mooie plekken die je echt moet bezoeken. Ik raak er zelf niet over uitgesproken.  Omdat deze blog anders veel te lang wordt, heb ik besloten om mijn tips voor de bezienswaardigheden in een volgende blog te delen. Ik wil namelijk niet dat mijn positieve ervaring teveel op een opstel gaat lijken. Jullie moeten immers niet halverwege in slaap vallen.

Wat was jou favoriete low budget vakantie?9 gedachten over “Low budget naar Macedonië”

  • Toen wij er in 2009 waren speelde dat gevoel al. We reden vanaf Albanië via Noord Macedonië naar Griekenland. Zowel aan de Noord-Macedonische kant als aan de Griekse kant werd er niet erg positief gesproken over de buren. Los daarvan vond ik het een geweldig stukje wereld. We zijn overigens niet in Kastoria geweest dus dat ken ik niet maar we hebben ons vermaakt in Florina en Edessa. Vooral Edessa is geweldig! Ik zou er graag weer heen gaan, Noord Macedonië zal vast enorm veranderd zijn na al die jaren!

  • Macedonie zou ook niet meteen in mij opkomen om op vakantie te gaan maar zo te lezen is het echt iets om naartoe te gaan. Misschien toch eens in verdiepen. Wel leuk om te lezen hoe bezorgt iedereen was om jullie zieke dochtertje. Dat hoor je indd niet veel.

  • Twee jaar geleden hebben we inderdaad een keertje gekeken naar Macedonië als potentiële bestemming, maar vooral de berichten over het rijgedrag van de lokale bevolking heeft ons toen weerhouden om iets te boeken. Misschien toch maar gewoon de gok wagen want het lijkt me zeker wel een mooie bestemming om te verkennen.

  • I ga eigenlijk altijd low budget: me tmijn tentje in de auto! Heerlijk gaan waarheen de wind me waait! Macedonie lijkt me een prachtige bestemming

  • Macedonië is zo te lezen een leuke budget vriendelijke vakantie bestemming. Zelf zou ik er niet snel aan denken om daar heen te gaan, maar ben nu toch wel benieuwd

  • Wat heerlijk dat jullie nog even naar het buitenland zijn geweest. Ik heb er heel veel zin in (maar durf het toch nog niet aan. Gedoe met vliegen en toch een tikje spannend). Macedonië klinkt als nog redelijk onontdekt. Wel een gedoe met dat akkefietje over ‘Muslim people’ maar goed dat jullie het uit hebben kunnen praten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *