Een lopend buffet thuis, veel gezelliger

Een lopend buffet thuis, veel gezelliger

Eten maakt het leven leuker, dat is een feit. Het is niet alleen noodzakelijk om te overleven, maar eten zorgt ook voor een hoop gezelligheid. Voor covid-19 zag je dit vooral terug bij het uit eten gaan op speciale dagen: met Kerst, oud en nieuw, verjaardagen en noem maar op. Helaas zat uit eten er de laatste tijd even niet in. Dit betekent echter niet dat er geen mogelijkheid is om het zelf leuk en gezellig te maken. Wat dacht je van een lopend buffet thuis?

Vanuit je eigen warme, veilige huis kun je zowat onbeperkt eten. Hier gaan gasten ook blij mee zijn! Verras je gasten met een lopend buffet thuis of laat iedereen iets meenemen. In deze blog bespreek ik kort wat een lopend buffet precies is. Vervolgens geef ik je allerlei ideeën, zodat jij aan de gang kunt gaan met het maken van een lopend buffet vanuit je eigen huis. Super leuk, creatief en gezellig. Ik garandeer je een leuke avond!

Lopend buffet thuis

Om te beginnen is het verstandig dat je weet wat een lopend buffet is. Bij een lopend buffet worden er allerlei verschillende gerechten opgediend in grote warmhoudbakken en schalen. Deze worden neergezet op een grote tafel. Alle aanwezigen pakken vervolgens zelf een bord en bestek, waarna je vaak eerst langs het koude buffet loopt (het voorgerecht). Daarna kom je aan bij het warme buffet (de hoofdgerechten). Voor een helemaal geslaagd lopend buffet thuis, kun je ook nog gaan voor wat nagerechten.

Lopend buffet restaurant

Meestal wordt er een lopend buffet in een restaurant gedaan, maar natuurlijk kun je het met wat creativiteit ook prima thuis organiseren. Bij een restaurant zie je dat er verschillende gangen zijn, die gevuld zijn met kleine gerechten. Bij het diner zijn de gasten van het restaurant vrij om rond te lopen waar zij willen, terwijl ze genieten van de heerlijke gerechten en de leuke gezelschap. Er zullen gegarandeerd meerdere mensen in de rij staan voor hetzelfde gerecht dat jij ook wilt. Hierdoor zal je sowieso een praatje maken met verschillende mensen, leuk en gezellig dus!

Lopend buffet bestellen

Voordat ik je meer vertel over verschillende soorten ideeën voor een lopend buffet thuis, wil ik je ook graag meegeven dat ik een lopend buffet kunt bestellen. Steeds meer (online) winkels/restaurants bezorgen thuis. Dit geldt ook voor een lopend buffet! Met slechts een muisklik heb je al verschillende restaurants te pakken die een lopend buffet thuis bezorgen. Uiteraard is dit wel ietwat prijziger dan wanneer je zelf al het werk moet doen. Maar, heb je niet zoveel tijd of simpelweg geen zin om zelf de moeite te doen, weet dan dat dit altijd een goede optie is waar je terecht kunt voor alsnog een geslaagde avond.

Wat kan ik maken voor een buffet?

Oké, nu door naar het echte werk. Want wat als je wel graag zelf thuis een lopend buffet wilt maken en organiseren? Dat kan natuurlijk ook! Het is dan wel fijn als je wat inspiratie hebt. Daarom begin ik bij de basics: wat kan ik maken voor een buffet?

Zoals ik al eerder noemde, kun je een lopend buffet onderscheiden in:

 1. Een voorgerecht
 2. Een hoofdgerecht
 3. (Een nagerecht)

Een nagerecht wordt niet altijd gedaan, maar je kunt het altijd doen. Maak het vooral naar je eigen zin. Eigenlijk kun je van alles en nog wat maken voor een lopend buffet thuis: koude gerechten, warme gerechten, zoete- of zoute gerechten, van stamppot tot pizza… Kortom, de keuzemogelijkheden zijn eindeloos. Om je iets meer inzicht te geven in de eindeloze mogelijkheden, vertel ik je eerst meer over hoe je een buffer samenstelt.

Hoe stel je een buffet samen

Net heb je gelezen dat het buffet te verdelen is in een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Maar, dat is niet het enigste. Een buffet is namelijk veelzijdig en kent nog veel meer ‘subgroepen’. Hieronder som ik de mogelijkheden met een voorbeeld voor je op:

 • Koud buffet: stokbrood met tapenade en aioli.
 • Warm buffet: tomaten-, kippen- of pompoensoep.
 • Stamppottenbuffet: boerenkool met (vegetarische) rookworst.
 • Italiaans buffet: mozzarella met zongedroogde tomaatjes.
 • Tapas buffet: mini Hollandse garnaaltjes.
 • Grieks buffet: feta salade.

Ideeën voor een lopend buffet

Zoals je ziet kun je allerlei verschillende kanten op met een lopend buffet thuis. Juist omdat je niet vastzit aan specifieke voeding, is het zo leuk. Je kunt een lopend buffet helemaal samenstellen naar je eigen zin. Misschien wil je wel een eigen lopend buffet samenstellen, maar weet je nog niet zo goed hoe je moet beginnen. Aan welke hapjes kun je denken? Hoe kleed je de tafel aan en hoe houd je al die gerechten nou eigenlijk warm? Ik begrijp je zorgen, maar dat is nergens voor nodig. Hieronder geef ik antwoord op al je vragen op een lopend buffet thuis.

De aankleding

Een speciaal feest, gelegenheid of gewoonweg speciale gasten? Daar hoort eten bij én uiteraard een mooi aangeklede tafel. Het oog wil immers ook wat. Ten eerste is het verstandig om een tafelkleed of tafelloper te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de sfeer al een stuk aangenamer wordt. Een bonustip is om voor een wegwerp tafelkleed te gaan. Deze kun je, zoals de naam al zegt, weggooien na gebruik. Hierdoor hoef je het tafelkleed niet af te nemen en heb je direct een mooie uitstraling te pakken. Verder is handig om papieren bordjes en bekers te overwegen. Scheelt je na het buffet weer een hoop energie en tijd. Je hoeft immers niet af te wassen. Misschien heb je zelfs al een thema in gedachten. Hier kun je de borden, bestek, bekers en tafelkleed prima op afstemmen.

Voorgerechtjes

Als je nog niet zo goed weet wat je precies wilt serveren als voorgerechtjes bij je buffet, is dat geen probleem. Hieronder staan een aantal ideeën ter inspiratie.

Stokbrood met:

 • Hummus
 • (Zongedroogde)tomaatjes
 • Aioli
 • Groentedip

Vis/vlees:

 • Carpaccio Salade
 • Zalm met roomkaas
 • Zalmbonbon met forel
 • Zalm met kappertjes
 • Tonijnsalade
 • Kipspiesjes

Soepen:

Hoofdgerechtjes

Als je de voorgerechten hebt gehad, wil je uiteraard ook een hoofdgerecht. Ideeën zie je hieronder:

Hoe houd je het warm?

Eten wil je natuurlijk warm houden, dat kun je doen door:

 • Gebruik te maken van  grote warmhoudbakken en schalen (chafing dishes).
 • De pan af te dekken.
 • De borden voor te verwarmen.

Ik denk dat je met bovenstaande tips wel een lekker lopend buffet thuis kan maken toch?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *