Locatie onafhankelijk werken, geniet van de vrijheid

Locatie onafhankelijk werken, geniet van de vrijheid

De laatste paar jaren wordt het steeds populairder om te kiezen voor de optie ‘locatie onafhankelijk werken’. Locatie onafhankelijk werken wordt in de volksmond ook wel ‘digital nomadisme’ genoemd. Nu is het natuurlijk de grote vraag waarom deze vorm van werken zo ontzettend populair geworden is? Hieronder worden een aantal redenen genoemd die deze werkvorm zo aantrekkelijk maken voor een werknemer. Ook ik werk als blogger/contentcreator en VA in principe locatieonafhankelijk. Momenteel nog niet voor 100%, maar dat is wel waar ik op den duur naar toe wil.

Je geniet van flexibiliteit rondom je eigen werkschema

Op het moment dat jij ervoor kiest om locatie onafhankelijk te werken, zul je merken dat dit ontzettend veel vrijheid biedt, aangezien jij je eigen werkschema kunt bepalen. Je kunt namelijk zelf bepalen wanneer werken voor jou het beste uitkomt en wanneer dit even niet zo goed uitkomt. In andere woorden, je kunt je werk dus aanpassen aan je eigen persoonlijke verplichtingen en behoeften. Het maakt dus niet uit of je nu een avond- of een ochtendmens bent, want je kunt je werk zo inplannen dat je optimaal zal gaan presteren.

Een nieuwe manier om meer te reizen en te ontdekken

Een van de grootste redenen dat mensen kiezen voor de optie locatie onafhankelijk werken is het feit dat je ontzettend veel mogelijkheden hebt om meer te reizen en om nieuwe plekken te ontdekken. Je kunt namelijk met deze werkvorm op allerlei plekken op de wereld werken. Zo kun je ervoor kiezen om op de mooiste stranden van Mexico te werken zoals Playa del Carmen, maar je kunt er ook bijvoorbeeld voor kiezen om te werken vanuit een berghut in de Zwitserse Alpen of in het zonnetje in Kreta. Dit hangt helemaal van jouw eigen behoeften en wensen af. Deze werkvorm zorgt in ieder geval voor ontzettend veel vrijheid. Bovendien stelt deze werkvorm jou in staat om nieuwe culturen en landschappen te ontdekken, aangezien je vrije tijd hebt naast je werk.

Op deze manier een betere balans tussen privé en werk

Daarnaast helpt deze specifieke werkvorm ook bij het creëren van een betere balans tussen je privéleven en je werk. Ondanks dat je evenveel uren maakt, heb je wel meer vrijheid om dierbaren te zijn bijvoorbeeld. Bovendien houd je ook nog genoeg tijd over voor je hobby’s en je vrijetijdsactiviteiten zonder dat je gebonden bent aan een vaste werkplaats. In de meeste gevallen werk je met een laptop. Ben je klaar met je dienst of je shift? Dan is het een kwestie van je laptop dicht doen en genieten. Je hebt namelijk niet te maken met vervelende reistijden bijvoorbeeld.

Je zult ook een heleboel kosten besparen

Hoewel locatie onafhankelijk werken veel voordelen met zich mee brengt voor je privéleven en je vrijheid, neemt het ook op andere vlakken veel voordelen met zich mee. Zo zul je bijvoorbeeld ook een heleboel kosten besparen. Je hebt namelijk niet te maken met een vaste werkplek. Dit houdt in dat je dus ook geen geld uit hoeft te geven aan een kantoorruimte bijvoorbeeld of aan woon-werkverkeer. Je kunt daarnaast van veel goedkopere bestemmingen en accommodatie deals profiteren, aangezien je niet in het hoogseizoen hoeft weg te gaan. Jij kan namelijk elke dag van het jaar reizen.

Een stimulatie voor je zelfontwikkeling en persoonlijke groei

Bovendien is het belangrijk om te weten dat locatie onafhankelijk werken ook ontzettend goed is voor de stimulatie voor je zelfontwikkeling en persoonlijke groei. Wanneer je namelijk niet op een vaste locatie werkt, wordt je automatisch blootgesteld aan andere en nieuwe omgevingen. Daarnaast wordt je ook blootgesteld aan andere en nieuwe mensen en culturen. Dit verbreedt je horizon. Je daagt je zelf ook telkens maar weer uit om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Met andere woorden, je dwingt jezelf indirect om ook zelfstandiger te worden, jezelf beter te organiseren en je eigen verantwoordelijkheden te nemen.

Deze werkvorm stimuleert je creatieve inspiratie

Wist je dat werken vanuit verschillende locaties jouw creatieve inspiratie kan stimuleren? Wanneer je je namelijk steeds opnieuw in nieuwe landschappen, omgevingen en culturen bevindt, zul je automatisch en onbewust je cratieve denken versterken. Daarnaast zul je ook nieuwe ideeën sneller genereren. Je hebt namelijk de ultieme vrijheid waardoor je jezelf volledig kunt onderdompelen in nieuwe, inspirerende en andere omgevingen. Je zult deze energie ook weer meenemen naar je werk. Je kunt deze keuze dus eigenlijk zien als een win-win-situatie.

Even heerlijk ontsnappen aan de sleur van het dagelijks leven

Een belangrijke en grote reden waarom mensen vaak kiezen voor locatie onafhankelijk werken, is het feit dat je kunt ontsnappen aan de sleur van het alledaagse leven. Wanneer je namelijk elke dag naar dezelfde werkplek gaat, zal dit ‘normaal’ worden. Je zult een bepaalde routine ontwikkelen waar je in blijft hangen. Wanneer je dit niet hebt, zul je op verschillende plekken werken en wonen die je zullen motiveren en enthousiasmeren. Dit heb je namelijk allemaal zelf in de hand. Jij kan zelf bepalen waar je precies wilt werken. Dit zal ervoor zorgen dat jouw tevredenheid en productiviteit verhoogd zullen worden.

Het verbreden van je professionele netwerk

Op het moment dat je op veel verschillende plekken zult werken, stel je je automatisch open om in contact te komen met nieuwe mensen. Indirect of direct zul je ook je professionele netwerk uitbreiden. Je kunt namelijk met ontzettend veel mensen in contact komen zoals bijvoorbeeld gelijkgestemde professionals, digitale nomaden en lokale ondernemers. Je zult het misschien op dat moment nog niet doorhebben, maar al deze nieuwe connecties kunnen in de toekomst leiden tot geweldige samenwerkingsverbanden en carrièrekansen. Je kunt namelijk ontzettend waardevolle relaties opbouwen.

De vereising van autonomie en zelfstandigheid

Op het moment dat je kiest voor de werkvorm locatie onafhankelijk werken, zul je merken dat deze werkvorm zelfstandigheid en autonomie vereist. Je bent namelijk ten alle tijde verantwoordelijk voor je eigen timemanagement, deadlines en taken. Dit zal leiden tot een bevordering van zelfdiscipline, het vermogen om zelfstandige beslissingen te maken en organisatorische vaardigheden. Houd daarbij goed in je achterhoofd dat locatie onafhankelijk werken een levensstijl is en niet alleen maar een professionele keuze. De waardevolle levenservaringen die je tijdens deze jaren meemaakt kunnen een ontzettend goede en blijvende impact hebben op jouw persoonlijke ontwikkeling en groei. Durf jij de keuze te maken?

Digital nomad worden is echt mijn droom, helaas heb ik een man die daarin niet echt mee werkt en het niet ziet zitten om naar het buitenland te verkassen. ook vind ik het een beetje spannend aangezien Farah nu naar school gaat. Hopelijk wordt mijn droom ooit werkelijkheid.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *