Een simpel loaded fries recept
Soms heb je zin in iets lekkers, iets vets en iets ongezond. Zo nu en dan moet dat natuurlijk ook gewoon kunnen. Op insta zag ik het wel vaker voorbij komen, frietjes met kaas er over, dus dat wilde ik zelf ook wel eens proberen. Daarom ging ik op internet op zoek naar een lekker loaded fries recept. Echter was het ook slecht weer en had ik weinig zin om de deur uit te gaan. Ik had nog van alles over uit mijn Hellofresh menu, dus ik dacht, ik gebruik dat gewoon. Dit recept is perfect voor een cheatday overigens.
Wat zijn loaded fries?
Loaded fries betekend letterlijk “beladen patat”. Dat is eigenlijk ook precies wat het is, frietjes met daar een lekkere topping overheen. Wat die topping is, kun je helemaal zelf bepalen. In Amerika waren loaded fries al een trend, maar in Nederland is het pas de laatste jaren komen overwaaien. Wat niet mag ontbreken in je loaded fries recept is kaas. Veel kaas! Je kunt je frietjes maken met kip, garnalen, (vegetarisch) gehakt of noem maar op. Lekkere variëren en combineren en je hebt zo een heerlijk recept op tafel getoverd. Je kids zullen het heerlijk vinden!
Loaded fries Mexicaans
Er wordt vaak beweerd dat loaded fries uit Mexico komen. Dit is niet helemaal waar. Wie dit bedacht heeft? Ik heb geen idee, maar zoals ik al eerder schreef, zijn loaded fries in Amerika al jaren populair. In de meeste fastfood zaken zie je dit dan ook wel op de menukaart terug komen. Wil je er toch een Mexicaans tintje aan toevoegen? Gebruik dan kidneybonen als topping. Nou ligt Mexico natuurlijk ook vlakbij Amerika, dus dat zal zeker meespelen in de gedachte dat Loaded fries, Mexicaans zijn.
Loaded fries vegetarisch
De meeste loaded fries hebben een topping van garnalen of kip, maar je kan dit gerecht natuurlijk ook gewoon vegetarisch maken. Kies voor sojabrokken, vega gehakt of gewoon verschillende soorten groente, zoals je dat ook bij een pokebowl ziet. Ik heb dit recept zelf gemaakt met vegan gehakt van de Albert Heijn.
Wat heb je nodig voor dit loaded fries recept?
- 1 zak kreukelfriet
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- vegetarisch gehakt
- Parmezaanse kaas
- 1 ui
- 1 bosuitje
- 4 teentjes knoflook
- 1 laurierblaadje
- 1/2 theelepel 5 kruiden melange
- 1 eetlepel zoute sojasaus
- 1 eetlepel zoete sojasaus
- zout en peper naar smaak
- Zonnebloem olie om in te bakken
Hoe maak je je loaded fries
Eigenlijk zijn loaded fries maken niet zo moeilijk, dit recept is dan ook binnen en handomdraai op tafel. Je kunt in principe alles over je frietjes heen doen wat je zelf lekker vind. Maar goed, ik val in herhaling.
Als eerste snijd je de knoflook en uien in kleine stukjes. Bak deze goudbruin in een beetje zonnebloem olie, daarna voeg je het laurierblaadje, zout, peper en 5 kruiden melange toe. Voeg de vegetarische gehakt toe en bak het geheel goed op. Als laatste gooi je de sojasaus er bij.
Je kunt dit loaded fries recept overigens ook met normale gehakt maken hoor. Zelf probeer ik regelmatig vegetarisch of zelfs vegan te eten, en daarom heb ik het hier in vervangen door de vegan versie. Stiekem vind ik dit veel lekkerder omdat het gehakt veel minder vet is. Wil je dit recept helemaal vegan maken, vervang de Parmezaanse kaas dan door een vegan kaas versie.
Terwijl je de gehakt aan het bakken bent, verwarm je je oven voor op 220 graden.
Doe bakpapier op een ovenplaat en leg hier de kreukelfrietjes op. Leg ze niet te dicht op elkaar, anders kunnen ze sompig worden. Je kunt de frietjes eventueel op 2 bakplaten bakken en ze later als ze krokant zijn bij elkaar doen. Schuif het geheel in de oven en bak het ongeveer 30 minuten af totdat je patatjes goud geel zijn.
Terwijl je frietjes bruin bakt in de oven, snijd je de paprika in kleine blokjes. Vergeet niet het klokhuis met de pitjes en het groene gedeelte te verwijderen. Deze heb je namelijk niet nodig.
Snijd ook de bosui in kleine ringetjes. Ik heb niet genoemd dat je dit eerst moet wassen, maar ik ga er vanuit dat je dat zelf al had bedacht.
De paprika bak je niet voor, zodat deze nog een beetje knapperig blijft.
Haal je ovenplaat met frietjes uit de oven en doe deze eventueel bij elkaar. Gooi het gehakt er overheen en daarover heen weer de paprika en de bosui. Als laatste rasp je de kaas en doe je deze over je frietjes heen. De kaas maakt dit loaded fries recept overigens echt af. Je kunt eventueel nog wat gesneden rode uitjes toevoegen voor een extra bite.
Zet het geheel nog ongeveer 5 minuutjes in de oven totdat de kaas gesmolten is. Indien de kaas gesmolten is, haal je het uit de oven en dien je het op. Eet dit gerecht warm. Koud is het namelijk niet zo lekker. Maar goed, wie eet z’n patat dan ook koud?!
Je kunt eventueel nog wat ketchup en mayo op tafel zetten maar in principe is dit niet echt nodig door de smaakvolle gehakt en de kaas die er overheen is gedaan.
Nog meer loaded fries recepten
In principe kun je je loaded fries op elke manier maken die je zelf lekker vind. Of je nou gaat voor vlees, vis (zoals garnalen) of vega, er is van alles mogelijk. Tevens kun je variëren met je frietjes. Kies de ene keer voor normale patat, de andere keer voor raspatat en een volgende keer voor zoete aardappel of aardappelschijfjes. Ik heb daarom nog een paar populaire loaded fries recepten voor je verzamelt, zodat je lekker kan experimenteren in de keuken.
Kapsalon
Een kapsalon is echt een loaded fries recept die je niet mag missen. Ik ben er zelf gek op en je kunt variëren met Doner of shoarma. Shoarma vind ik persoonlijk wel het lekkerste. Maak er een lekkere salade bij, zodat je ook nog wat groente binnenkrijgt. Ben je echt een luie donder, dan kun je de doner of shoarma natuurlijk kant en klaar halen. Ook kun je bij verschillende slagers shoarma of doner vooraf ingekruid kopen. Zelf koop ik mijn doner altijd bij Fusha halal.
Tomaten salsa en quacemole
Om een beetje in de vega stemming te blijven, kun je de Loaded fries ook prima maken met een tomatensalsa. Ik gebruik altijd tomatenblokjes uit blik, die ik een beetje uit laat lekken. Vervolgens doe ik er een gesneden rode ui doorheen en een dikke eetlepel droge Italiaanse kruiden. Quacemole maak ik door de avocado te ontpitten en te prakken met een vork. Vervolgens voeg ik een beetje zout, peper en citroensap toe voor een lekkere bite.
Maak een yoghurtsausje door volle Griekse yoghurt te gebruiken, er 2 geraspte knoflookteentjes door heen te gooien en een beetje zout en peper. Eventueel kun je er nog wat geraspte komkommer aan toe voegen en een lente uitje, zodat je een beetje een tzaziki effect krijgt. De topping maak je door de bonenmix van Hak op te bakken met een beetje knoflook en peper. Dit recept is overigens het lekkerste met van die dikke Vlaamse frieten.
Loaded Fries recept met Kalkoen spek
Loaded fries met wat gebakken kalkoen spekjes, cheddar kaas en bosuitjes doen het ook altijd wel goed. Wil je dit recept toch vegetarisch houden, kies dan voor de vegetarische variant van de spekblokjes.
Huisgenoten die niks lusten
Heb jij huisgenoten die niet zo veel lusten? Bijvoorbeeld een eigenwijze peuter. Bewaar dit loaded fries recept dan voor het weekendje en serveer het met een simpel kaassausje. Ik gebruik zelf altijd het recept van kookmutsjes en laat dan de garnalen weg omdat ik hier allergisch voor ben. Meng slagroom met cheddar kaas en wat peper, zout, knoflook en paprika poeder. Blijf het mengen tot het een gladde massa wordt en giet het over je patatjes. Ook hier kies ik altijd voor kreukelfrietjes, my favourite.
Welk loaded fries recept lijkt jouw het lekkerste?