Ljubljana een typische grauwe oostblok stad, of valt dit mee?

Ljubljana een typische grauwe oostblok stad, of valt dit mee?

Ljubljana een typische grauwe oostblok stad, of valt dit mee? Tijdens onze roadtrip in Oost Europa besloten we op de terugweg Slovenië te bezoeken en onze eerste stop te maken in Ljubljana. Ljubljana was, in de tijd dat Slovenië nog onderdeel was van Joegoslavië, een typische grauwe Oostblokstad waar kleur ver te bekennen was. Sinds de verzelfstandiging in 1991 is Ljubljana uitgegroeid tot de prachtige kleurrijke en gezellige hoofdstad van Slovenië. Ljubljana is niet heel erg groot en binnen een dag heb je de meeste dingen ook wel gezien.

Air B&B

We kwamen in ons appartementje aan welke we wederom via air b& b hadden geboekt en dit was het eerste appartementje wat echt tegenviel. Het was er vreselijk stoffig en rook super muf. Toch een beetje apart als je zag dat er 108 positieve recensies op de site stonden. Waren wij dan zo veeleisend? Na alle ramen opengezet te hebben besloten we maar de stad te verkennen.

Prešerenplein

We begonnen onze sightseeing tour bij het Prešerenplein. Dit is een prachtig plein midden in het centrum waarvandaan je alle highlights wel kan bezoeken. Vanaf het plein kan je zo naar de Drie Bruggen lopen. Aan het plein allemaal prachtige gebouwen, waaronder de Maria-Boodschapkerk. We waren hier op een zondag en ondanks dat de winkels gesloten waren, bleek het een levendige stad te zijn met een geweldige sfeer. Tevens is de binnenstad een autovrije stad, perfect zodat je niet van je sokken gereden wordt als je al het moois aan het bekijken bent.

Old Square

Nadat je over het Prešerenplein hebt gewandeld moet je zeker ook even doorlopen naar Old Square. Hier vind je de Robba fontein en ook het stadhuis ligt aan dit plein. Een schilderachtig sprookje met een lange geschiedenis. Om het plein heb je diverse cafeetjes en restaurantjes waar je kan uitrusten.

Drakenbrug; Zmajski Most

In 1901 werd de Drakenbrug gebouwd, of in het Sloveens de : Zmajski Most. Op elke hoek van de brug heb je een draak omdat er een legende is dat de Griekse prins Jason, welke Ljubljana stichtte een gevaarlijke draak doodde in het moeras. De brug is volledig gebouwd van beton en ijzer en is 1 van de eersten die in Europa zo werd gemaakt. Wij wilden deze draken dan ook wel zien.

Ljubljanski Grad

Boven op de heuvel die boven de stad uitsteekt heb je het eeuwenoude kasteel Ljubljanski Grad. In dit kasteel zijn diverse musea en exposities ook worden er regelmatig concerten gegeven op het plein. Het kasteel op de 376 meter hoge burchtheuvel kun je met een glazen lift bereiken of door de smalle straatjes naar boven te wandelen. Zorg wel dat je hier een goede conditie voor hebt.

Tivoli park

Wil je lekker picknicken of uitrusten, bezoek dan het Tivoli park. Het park ligt net buiten het centrum, is zeer groot en wordt goed onderhouden. Je kan er makkelijk naar toe lopen want het is niet ver. In het weekend zie je hier veel gezinnen vertoeven.

Lolita

Ben je moe van al dat sightseeing? Ga dan een taartje eten bij Lolita, je hebt hier ruime keuze uit allerlei lekkere taartjes. Het is wel prijzig maar zodra het eerste hapje op je tong smelt weet je zeker dat het elke euro waard is geweest. Voor 3 personen betaalden we bijna 30 euro voor een taartje en wat te drinken. De cheesecake is zeker een aanrader.

Butcher’s Bridge & Boottocht

In Parijs heb je natuurlijk de slotjesbrug waar diverse stelletjes een slotje ophangen en de sleutel weggooien om hun liefde te verzegelen. Ook in Ljubljana heb je zo een slotjesbrug: Butcher’s Bridge. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht over de rivier en andere brug.

Deze brug was ook de opstapplek voor onze boottocht. Want zonder boottochtje heb je natuurlijk niet echt de toerist uitgehangen, haha. Ik heb al veel boottochtjes gemaakt, maar dit was de eerste die ik echt heel weinig aan vond. Je zag niet heel veel bijzonders. Niet echt een aanrader dus.

Indiaas diner Taj Mahal

Nadat we te stad hadden bekeken, gingen we terug naar ons appartement om te koken en een hapje te eten. Helaas had het luchten niet echt geholpen en rook het nog steeds erg muffig. Na hier een halfuurtje doorgebracht te hebben, besloten we dat dit niet de perfecte plek was om te dineren. We gingen terug naar de stad en gingen Indiaas eten bij Taj Mahal, zeker een aanrader! Zeer ruime porties tegen een perfecte prijs/kwaliteit verhouding.

Ben jij wel eens naar Slovenie geweest?

Naast Ljubljana is er nog veel meer te zien in Slovenië. Lees snel mee welke 15 plekken je nog meer moet bezoeken.13 gedachten over “Ljubljana een typische grauwe oostblok stad, of valt dit mee?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *