Wat is een lifestyle blog en hoe begin je 1?

Wat is een lifestyle blog en hoe begin je 1?

Een goede leefstijl is belangrijk. Dat weten we; we zien en horen het steeds vaker. Op televisies, reclames, sociale media, internet, Google, tijdschriften en nog veel meer. Alhoewel de term ‘lifestyle’ over te zien is, wordt de term gebruikt voor uiteenlopende onderwerpen. En nee, het gaat niet alleen maar over fitte mensen die het hebben over hun eetpatroon en beweging. Lifestyle gaat verder dan dat. Juist doordat ‘lifestyle’ zo bekend iets is geworden, beginnen steeds meer mensen een blog over lifestyle. Dit wordt dan een zogenaamde lifestyle blog genoemd. Zelf noem ik Sparkles Inside mijn lifestyle mommy blog. Maar hoe word je een influencer of een lifestyle blogger?

Wat is een lifestyle?

Zoals je ziet is ‘lifestyle’ een Engelse term. In het Nederlands is dit ‘leefstijl’. Dat komt neer op een beschrijving van een manier van leven, in dit geval jouw leven. Of wel: hoe leef jij? Dat kan heel erg breed worden opgevat. Je kunt dus inderdaad denken aan je bewegings- en eetpatroon zoals hiervoor besproken, maar ook zaken als vrije tijd, muziek, wonen en mode vallen hieronder. Bijna alles is bespreekbaar en je kunt over van alles schrijven. Je zou ook kunnen schrijven over dingen die je meemaakt, mee hebt gemaakt of wat er door je hoofd speelt.

Ook besprak ik in de inleiding dat ‘lifestyle’ heel erg vaak gebruikt wordt. Ook bedrijven weten dit en spelen hierop in. Lifestyle is daarom ook steeds meer een marketing term geworden. Dit vooral gericht op het verkopen van producten.

Wat is een blog?

Iemand die blogt, schrijft regelmatig op een bepaalde website over een of meerdere onderwerpen. Vaak schrijft er één persoon voor een blog, maar het kan ook zo zijn dat meerdere personen voor een blog schrijven. Je kunt eigenlijk over alles schrijven waar je over wilt schrijven op een blog. Maar hoe kun je beginnen? Dat lees je hieronder.

Hoe begin ik een blog?

Je kunt dus over van alles schrijven, maar het is wel van belang om goed na te denken over het onderwerp waar je over wilt schrijven op je blog. In dit geval is de kans groot dat je een lifestyle blog wil beginnen, maar dat kan net zo goed een ander onderwerp zijn. Het kan bijvoorbeeld ook specifiek gaan over het inrichten van interieur of misschien over eten of auto’s. Wat het ook is, jouw centrale thema speelt een grote rol in jouw blog, aangezien jouw blogs worden afgesteld rondom dit thema. Kies dus een thema dat jou erg aanspreekt.

Stappenplan

Of je nou een lifestyle blog wilt beginnen of een ander soort blog. Feit is dat je een blog wilt beginnen en daar help ik je een handje mee op weg. Na deze blog weet jij hoe je zelf een blog kunt beginnen. Ik leg het uit aan de hand van een stappenplan.

Kies een goede niche

Ten eerste is het belangrijk om een goede niche te zoeken. Een niche is simpel gezegd een ander woord voor onderwerp. Het kan fijn zijn om het onderwerp breed te houden, zodat je binnen dat onderwerp alsnog over veel verschillende aspecten kunt schrijven. Deze niches doen het momenteel enorm goed:

  • (Passief) geld verdienen.
  • Lifestyle.
  • Gezondheid.
  • Fitness.
  • Voedsel.
  • Gaming.
  • Reizen.
  • Dieren.

Een bonustip voor het uitkiezen van een niche: kies een niche waar je al veel over weet of waar je veel interesse voor hebt. Als je het onderwerp leuk vindt, kun je er meer over leren en deze kennis vervolgens delen in je blog.

Doe zoekwoordonderzoek

Dan is het belangrijk om een zoekwoorden onderzoek – keyword onderzoek-  te doen. Hiermee bekijk je welke zoektermen mensen intypen in hun zoekmachines. Bovendien kun je zien hoeveel competitie er is tussen verschillende websites met eenzelfde zoekwoord. Je hebt er namelijk niks aan als je blogs nietworden gevonden. Zelf maak ik altijd gebruik van ubbersuggest en google search als ik mijn zoekwoorden onderzoek doe.

Gratis, kopen, domein en hosting

Als je een blog wilt beginnen, kun je een gratis blog starten. Dit kun je onder andere maken via WordPress, waarbij je een titel krijgt zoals mirabos2827228.wordpress.com. Professioneel? Niet echt. Als je grote plannen hebt voor bloggen, is het beter om een professionele website titel te hebben. Dit draagt ook bij aan het vertrouwen van je publiek. Voor SEO redenen is het ook interessant dat je een eigen titel voor je website hebt. Dit houdt in dat jouw website hoog komt te staan in de zoekresultaten van Google en dat daarmee mensen sneller op jouw website terecht komen.

Daarom kun je beter een eigen website kopen en nee, dit gaat niet over honderden euro’s. Sterker nog: veel domeinen heb je voor slechts 5 á 10 euro per jaar. Maar helaas ben je er dan nog niet, want je hebt ook nog een server nodig waar jouw website op moet komen te staan. Dit is de hosting. Zelf zit ik al jaren bij Vimexx en dat bevalt erg goed.

WordPress installeren

Vaak maken hosting providers het makkelijk om WordPress te installeren. Je kunt hiermee onder andere kiezen uit diverse thema’s. Ook kun je jouw blog helemaal persoonlijk maken door middel van WordPress, doordat je specifieke veranderingen kunt aanbrengen op je website. Dit kan door verschillende plugins. Hierna kun je een websitebouwer naar keuze installeren. Dit zal jou helpen bij je blogs. Een voorbeeld van een websitebouwer is Elementor.

Schrijven maar

Yeah! Je hebt de stappen allemaal doorlopen. Je weet waar je over kunt schrijven en je website is vindbaar voor bezoekers. Nu kun je doen met je blog wat je wilt. Je zult er uiteraard wel tijd in moeten steken. Schrijven en regelmatig posten maar! Ik zou goed begrijpen als je het liefst een paar posts per dag wilt plaatsen, maar probeer een balans te vinden. Je wilt de interesse van je bezoekers natuurlijk behouden, maar als je te vaak post zullen zij afhaken. Hetzelfde geldt voor te weinig posten. Probeer daarom eerst gewoon lekker uit en kijk wat goed voelt voor jou en voor je publiek. Zelf plaats ik minimaal 3 blogs per week, de ene week is het iets meer…maar vaak niet minder.

Heb jij al een blog?

Zelf heb ik net een nieuwe reisblog opgezet: Travel Foodie Inside. Neem snel een kijkje 😀4 gedachten over “Wat is een lifestyle blog en hoe begin je 1?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *