Besteed meer energie aan liefdadigheid tijdens de lockdown

Besteed meer energie aan liefdadigheid tijdens de lockdown

We leven in een gekke tijd. Vorige week werd de lockdown aangekondigd en ik zag iedereen los gaan op facebook. Van “het is niet eerlijk” tot “ze proberen alles van ons af te pakken”. Iedereen heeft er een mening over. Maar waarom proberen we niet met zijn allen wat meer positieve energie te pakken? Bij mij lukt dat bijvoorbeeld heel goed door aan liefdadigheid te doen. Een lach op een ander zijn of haar gezicht toveren, geeft mij oprecht een goed gevoel. Daarom probeer ik mijn kleine meid daar ook echt bij te betrekken, zodat ze dat van jongs af aan al mee krijgt. In deze blog wil ik jullie laten zien hoe je op een heel simpele manier aan liefdadigheid kunt doen, en de kinderen hierin kan betrekken.

knutselen met peuters

Liefdadigheid in de Islam

Tijdens de ramadan schreef ik al een blog over Sadaqa. Sadaqa betekend liefdadigheid en is erg belangrijk voor moslims. In de Koran (ons heilige boek), kun je ook veel terug vinden over liefdadigheid. Een mooie vers hierover deel ik graag met jullie.

“O degenen die geloven! Geef uit (als liefdadigheid) van de goede dingen die jullie verworven hebben en van hetgeen Wij voor jullie uit de aarde hebben voortgebracht. En streef niet naar het uitgeven van het slechte daarvan, hoewel jullie het zelf niet zouden aannemen behalve als jullie de ogen daarvoor sluiten (met tegenzin). En weet dat Allah Ghaniyy (Zelfvoorzienend, Onafhankelijk, Behoefteloos) en Prijzenswaardig is.” [Soerat al-Baqarah (2), aayah 267.]

Eigenlijk moet je binnen de Islam niet lopen pronken met liefdadigheid. Ik heb wel eens ergens gelezen dat onze profeet Mohammed (vrede zij met hem) zei dat je linker hand niet mag weten wat je rechter hand aan iemand heeft gegeven.  Ik weet niet meer precies wat de uitspraak was, maar het was iets in die trant. Toch wil ik in deze blog jullie wel graag laten zien wat wij aan liefdadigheid hebben gedaan. Niet om te pronken, maar hopelijk wel om jullie te motiveren. Want je hebt geen honderden euro’s nodig om iemand blij te maken. Een klein gebaar kan al zoveel voor iemand betekenen.  

Liefdadigheid in Coronatijd

Ik merk dat mensen somberder zijn, vooral mensen die wat ouder zijn en niet meer kunnen gaan en staan waar ze willen. Corona heeft 2020 een rare nasmaak gegeven. Positief blijven is zo belangrijk, maar daarentegen soms ook zo moeilijk.  Door de lockdown zijn kinderen thuis en we moeten elke dag weer iets bedenken om met ze te gaan doen. Het weer is minder mooi dan in Maart en de dagen worden sneller donker. Daarom is het ook ontzettend leuk om tijdens deze lockdown je kinderen mee te brengen wat liefdadigheid is. Dat het goed is om iets voor een ander te doen, naastenliefde is namelijk iets wat je zoveel positieve energie kan geven. Dit kun je ook doen als je geen dikke portemonnee hebt.

Ik besloot dan ook om iets echt samen met Farah te gaan doen. Want ook al is ze nog maar 2.5 jaar, ik vind het belangrijk dat barmhartigheid met de paplepel wordt ingegoten. Daarnaast hadden we trouwens ook weer meteen een leuke activiteit om de dag door te komen.  Laten we deze lockdown dus nuttig besteden en de mensen om ons heen blij maken.

activiteiten met peuters

Theelichtjes maken

De dagen worden weer donkerder en daarom besloot ik samen met Farah theelichtjes te maken. Ik had nog een hele tas met lege potjes van fruithapjes die ik ooit had gekregen. Ik had ze altijd bewaard omdat het me leuk leek om hier geboortebedankjes van te maken, als we een tweede kindje zouden krijgen. Nou is die hoop er natuurlijk nog steeds, want ik zou Jasmina niet zijn als ik de hoop zomaar zou opgeven. (Farah haar 2e naam is ook Hope). Maar het werd wel tijd om verder te gaan en daarom besloot ik een ander doel te geven aan de bewaarde potjes.

Ik wilde de potjes eigenlijk samen met Farah beplakken met vloeipapier omdat dat een mooi effect geeft als je er een waxinelichtje in doet. Helaas gingen de winkels vorige week dicht en had ik niet het geduld om vloeipapier online te bestellen. Daarom hebben we lekker geknutseld met de dingen die we gewoon in huis hadden. Heb je geen lege potjes, maar wil je de printable wel gebruiken om iets anders te doen qua liefdadigheid? Je kunt er eigenlijk van alles in doen, zelfs alleen een simpel waxinelichtje, wat snoepjes of een cupcake. Wil je ook de sfeerlichtjes maken, die Farah en ik maakten? Lees dan snel mee in deze DIY.

De printable van het lantaarntje waar we de sfeerlichtjes in hebben gedaan, zijn gemaakt door Fallon. Fallon heeft een super leuke blog waar ze wekelijks blogt over diverse onderwerpen. Op haar blog vind je nog veel meer leuke printables.

liefdadigheid

Wat heb je nodig?

 • Lege potjes (de kleine potjes van fruithapjes zijn perfect)
 • Nagellak of verf
 • Spuitlijm
 • Decoratie
 • Waxinelichtjes
 • Glitter
 • Haarlak
 • De printable (die je onder aan de blog vind), afgedrukt op stevig karton
 • Een bankpasje of een geodriehoek
 • Een schaar
 • Een stanleymesje
 • Een lijmpistool
activiteiten voor peuters

Hoe maak je het?

Laat je kindje de potjes lekker verven. Ik had zelf geen verf in huis en alleen 1 potje goudkleurige nagellak, maar daar kwamen we al heel ver mee. Het hoeft niet netjes, als er maar plezier wordt gemaakt.

Vervolgens spuit je spuitlijm op je potjes en gooi je er glitters overheen. Je hele huis komt er wel onder te zitten, maar ach who cares. Sparkles in and out side 😀

Spuit haarlak over je theelichtjes zodat de glitters er niet teveel vanaf vallen.

Als je theelichtjes droog zijn, kun je nog andere decoratie zoals stickers, flatbacks, pailletten etc op de theelichtjes plakken om het een extra leuk effect te geven.

Laat je theelichtjes drogen en begin aan de verpakking. Dit was trouwens wel een klusje hoor, maar echt ongelooflijk leuk om te doen.

liefdadigheid

Print de printable (die je onder aan deze blog vind) uit op stevig karton en knip ze uit. De handvat van je “lantaarn” snijd je aan 1 kant helemaal uit en de kant met het tekentje niet helemaal, zodat je deze naar binnen kunt vouwen.

Vouw het lantaarntje in elkaar door de stippellijntjes om te buigen. Dit kun je doen door er een bankpasje of geodriehoek tegen aan te leggen en het daar om heen te vouwen. Het is namelijk erg belangrijk dat je recht vouwt, anders wordt je lantaarn schots en scheef.

Doe je theelichtje er in en maak het met een druppeltje lijm vast. Ik heb voor het lijmen van de lantaarntjes een lijmpistool gebruikt, omdat dit snel droogt.

We gaan deze cadeautjes aan de deur hangen bij de (oudere) mensen uit de buurt. Iedereen kan wel wat positiefs gebruiken en wij hopen dat we die lach kunnen geven met deze manier van liefdadigheid.

liefdadigheid

Scoor Karmapunten met de liefdadigheidschallenge

Het jaar is bijna voorbij, doe jij ook iets aan liefdadigheid om de mensen om je heen blij te maken? Je hoeft er niet uren voor te knutselen. Tijdens de eerste lockdown, gaf ik tips wat je kon doen om je niet te vervelen tijdens het thuiszitten. 1 van die tips was schilderen. Samen met Farah maakte ik toen schilderijtjes voor familieleden en ouderen in de buurt. Dit werd zo leuk ontvangen. Je kunt natuurlijk ook kerstkaartjes maken met de kinderen, koekjes bakken, iemand te voorzien van een warme maaltijd, boodschapjes doen voor 1 van de buren.. Noem maar op, er zijn ideeën genoeg.

Het hoeft dus allemaal niet zo uitgebreid. Ik wil jullie wel uitdagen om in ieder geval iets qua liefdadigheid te doen voordat we 2020 afsluiten. Heb jij weer een leuke activiteit met de kids en tover je een lach op de gezicht van een ander. Maar ook zonder kids kun je natuurlijk mee doen aan deze liefdadigheidschallenge. Ik zou het leuk vinden als jullie je activiteit delen op facebook of instagram met de #liefdadigheidmaaktmensenblij. Niet om er mee te pronken, wel om er een ander mee te motiveren. Onder 1 van jullie ga ik dan een leuk verrassingspakketje verloten. Dat is dan weer mijn vorm van liefdadigheid naar jullie toe. Dus laten we elkaar motiveren om iets goeds te doen voor een ander!

Ik zou het ook super leuk vinden om de lantaarntjes weer tegen te komen op jullie social media kanalen, tag me dus vooral! Zo zie ik het niet over het hoofd!

Wie doet er met me mee?22 gedachten over “Besteed meer energie aan liefdadigheid tijdens de lockdown”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *