Wel of geen lening afsluiten? Hier moet je aan denken!

Wel of geen lening afsluiten? Hier moet je aan denken!

We komen allemaal wel eens voor een moment van financiële krapte te staan. In dat geval zijn er natuurlijk meerdere oplossingen. Je kunt ervoor kiezen om zuiniger te leven en zo meer te sparen, maar in sommige gevallen kan je niet zo lang wachten. Bijvoorbeeld wanneer je een grote aankoop moet doen en je spaarrekening (nog) niet toereikend genoeg is. Wanneer wachten geen optie is, blijft het afsluiten van een persoonlijke lening of doorlopend krediet nog de enige oplossing. Toch zijn veel van ons opgevoed met het idee dat lenen onverstandig is. We kennen immers allemaal de slogan: geld lenen kost geld. Een lening afsluiten is dus nooit gratis. Wil je een klein bedrag lenen, vraag dan eerst rond in je omgeving.

Maar waarom zijn er dan toch zoveel mensen die lenen? En zijn er dan echt geen situaties te bedenken waarbij lenen verstandig is? Toch wel. Het hangt helemaal af van de situatie of je verantwoord kunt lenen. Ik leg je graag uit hoe dat allemaal zit als je een lening wilt afsluiten.

Redenen om te lenen


Er zijn heel veel verschillende redenen om te lenen. De meest voorkomende situatie waarbij er geleend wordt is bij het kopen van een huis. Er zijn maar weinig mensen die een paar ton uit hun eigen spaarrekening kunnen halen. Meestal wordt hier een hypotheek voor afgesloten en ook dit is een vorm van lenen.

Natuurlijk gaat het niet altijd om zulke hoge bedragen. Het kan ook voorkomen dat je slechts een paar honderd of duizend euro moet lenen. Bijvoorbeeld omdat je onverwachts een gigantische rekening binnenkrijgt en je geen mogelijkheid hebt om deze zelf op korte termijn te betalen. Om schulden en een verhoging van de kosten te voorkomen, kies je er dan voor om dit bedrag te lenen en schulden te vermijden.

Het grootste voordeel van lenen is dat je direct over het benodigde geld beschikt. Misschien heb je wel net je spaarrekening geplunderd voor de aanschaf van een nieuwe wasmachine en wasdroger en gaat vervolgens óók nog de auto kapot. Zonder kan je niet. Wachten en sparen lukt dus niet meer. Lenen biedt in zo’n geval de uitkomst.

Daarnaast kan een lening ook een groot deel van je leven veranderen. Zorgen voor een geheel ander toekomstperspectief. Denk bijvoorbeeld aan een lening om een studie te bekostigen. Natuurlijk bouw je zo een studieschuld op, maar dit zorgt er ook voor dat je uiteindelijk een goede baan kunt krijgen. Investeren in de toekomst dus.

Nadelen van lenen


Natuurlijk heeft lenen niet alleen voordelen. Anders zou iedereen het als ‘makkelijke’ oplossing beschouwen. Het grootste nadeel van lenen is toch wel het feit dat geld lenen altijd ook geld kost. Je betaalt uiteindelijk meer dan je geleend hebt. Daarnaast kan het je ook in grotere financiële problemen storten als je niet verantwoord leent. Daarom wordt iedere aanvraag tegenwoordig uitvoerig gecontroleerd. Je komt enkel in aanmerking voor een lening als je echt kunt aantonen dat je deze kunt bekostigen.

Sluit geen lening af als…


Er zijn situaties denkbaar waarbij het beter is om géén lening af te sluiten. Bijvoorbeeld wanneer je met de lening een schuld wilt aflossen en je je vervolgens weer in de volgende schuld stort. Ook wanneer je inkomstenbron niet zeker is, is dit geen goed idee. Gelukkig wordt dit allemaal goed gecontroleerd. Banken hebben een zorgplicht en zullen bij enige vorm van onzekerheid aan de rem trekken. Leen enkel als het écht niet anders kan of als investering in de toekomst en als je zeker weet dat je de lening (inclusief rente) uiteindelijk terug kunt betalen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *