Het lekkerste recept met koudgerookte zalm

Het lekkerste recept met koudgerookte zalm

Koudgerookte zalm is super lekker, daarom wordt het ook veel gegeten in Nederland. Maar wat maakt koudgerookte zalm zo lekker en hoe maak je het eigenlijk? Koud gerookte zalm maken is een proces wat veel tijd in beslag neemt, het roken van een zalm kost immers veel tijd. Maar als je het leuk vindt om te doen is het zeker de moeite waard. Want het resultaat mag er zijn. Tevens kun je zodoende zoveel maken als je wilt en kun je het later altijd nog opeten. Er zijn veel recepten te vinden met koudgerookte zalm. Veel van die recepten gebruiken koudgerookte zalm uit de winkel, en dat is natuurlijk ook helemaal prima. Kies dus wat jij lekker en/of makkelijk vindt, zodat jij een heerlijk gerecht op tafel kunt zetten.

Wat is koudgerookte zalm?

Koudgerookte zalm is zalm die gepekeld is, gedroogd is, en op een lage temperatuur is gerookt in een rookoven. De zalm is dus niet gebakken. Het proces van het roken van een zalm duurt ongeveer 8 tot 24 uur, dat neemt dus veel tijd in beslag. Dit komt doordat de rookoven niet te heet mag worden. Bij warmgerookte zalm is dit anders, deze zalm is namelijk rimpelig door de warmte en heeft ook een andere smaak. Koudgerookte zalm blijft als het ware intact. Het roken van koude zalm gebeurt voornamelijk in de koudere maanden. Dit omdat de temperatuur van de rookoven zo niet te hoog komt.

Hoe wordt koud gerookte zalm gemaakt

Koudgerookte zalm wordt dus gemaakt in een rookoven. Hierbij wordt de zalm als het ware opgehangen in de oven, waarbij de zalm vooral verwarmd wordt door de rook. Dit geeft smaak aan de zalm. Doordat de temperatuur dus niet te hoog komt van de zalm, mede doordat je dit bij voorkeur in de koudere maanden doet, wordt de zalm heel langzaam warm. Hierdoor blijft de smaakt van de rauwe zalm behouden. Welke rookoven je gebruikt heeft ook impact op de smaak van de koudgerookte zalm. Wanneer je koudgerookte zalm kant-en-klaar in de winkel koopt staat dit vaak ook vermeld op het etiket.

Koudgerookte zalm met zoete en zure groenten

Een van de lekkerste recepten om te maken in combinatie met koudgerookte zalm is met zoetzure groenten. Vooral voor de feestdagen is dit heerlijk om op tafel te zetten. De groenten kun je zelf uitkiezen, maar in dit recept wordt gebruik gemaakt van rode ui, bieten, paprika, wortel en courgette. Mocht je liever voor andere groenten gaan, of wat minder groenten, dan kan dat uiteraard. De groenten kun je allemaal op dezelfde manier bereiden. De groenten zijn door de afwerking super lekker in combinatie met de gerookte zalm, want de smaken combineren goed met elkaar. Tevens zijn de groenten makkelijk apart van de zalm te maken en kun je ze naar voorkeur opscheppen.

Wat heb je allemaal nodig?

Dan de benodigdheden. Dit hangt er natuurlijk vanaf of je de koud gerookte zalm zelf gaat klaarmaken, of dat je deze koopt. Mocht je de koud gerookte zalm kopen, dan heb je voor de rest het volgende nodig: 120 gram zeezout, 80 gram basterdsuiker, venkelzaad, laurier blaadjes, olijfolie, azijn, suiker, peper, knoflook, gember en de groenten naar keuze. Mocht je zal wel zelf willen roken dan heb je dus ook een verse zalm nodig, meer zeezout, jeneverbessen en een cold smoke generator of een andere rookoven. Houdt er dus wel rekening mee dat het veel tijd in beslag neemt, en dat het de eerste keer misschien niet goed gaat.

Voor je aan de slag gaat

Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk dat je weet hoe de rookoven in elkaar steekt en hoe die werkt. Vaak krijg je bij een nieuwe rookoven wel instructies. Leen je er een of heb je geen instructies gekregen? Kijk dan even online of vraag het aan iemand die er verstand van heeft. Je wilt namelijk niet dat je de rookoven verkeerd gebruikt. Zorg er tevens voor dat je genoeg groenten uitkiest, want deze krimpen wat in tijdens het proces. Hierdoor kan er minder overblijven dan dat je van te voren hoopt. Ga tevens hygiënisch te werk, en was altijd goed je handen.

De eerste stappen van het proces

De zalm wordt gerookt door deze eerst 3 dagen van te voren te pekelen en daarna plaats je deze in de rookoven. Je rookt deze ongeveer 10 uur en het liefst wanneer het het koudst is buiten. Voor de zoetzure groenten maak je eerst een marinade van suiker, azijn, knoflook, peper en gember. Deze marinade breng je licht aan de kook. Proef tussendoor steeds goed of deze niet te zuur of niet te zoet is. Breng op basis hiervan eventueel meer azijn of suiker aan in de marinade. Haal hierna de marinade van het vuur af en roer de marinade even. Hierna plaats je de groenten in de pan. Kook de groenten een aantal minuten mee in de marinade en giet deze daarna af.

De zalm roken en de groenten preparen

Nadat je de groenten gekookt hebt zijn deze grotendeels klaar. Lekker kan het zijn om de groeten nog te besprenkelen met wat kruiden naar voorkeur. Als de koud gerookte zalm dan ook klaar is zijn de gereed om opgediend te worden. Dit kun je eventueel doen met wat aardappelpuree of aardappelpartjes, maar net wat je lekker vindt. Serveer de gerechten op een mooi bord. Eventueel kun je de overgebleven zalm nog bewaren in een bakje in de koelkast. Je kunt het eventueel ook nog invriezen, maar dan verliest het wel veel van zijn smaak.

Koudgerookte zalm met andere gerechten combineren

Koud Gerookte zalm is dus goed te combineren met aardappelpuree, aardappelpartjes en groenten. Maar er is nog meer lekker bij de zalm. Ook een gepofte aardappel is er erg lekker bij. Maar je kunt de koud gerookte zalm ook combineren met spinazie in een zalmrol. Hierbij kun je eventueel ook wat kaas en wraps toevoegen. De koud gerookte zalm kan later ook goed gebruikt worden als extra aanvulling in een soep of ovenschotel.

Tips en extra’s voor koudgerookte zalm gerechten

Kan je geen genoeg krijgen van de koud gerookte zalm? Dan kun je er dus ook nog een hoop andere gerechten bij maken. Wanneer je de zalm in de koelkast plaatst is het echter wel aan te raden deze niet te lang te laten staan. Ook kun je met de zalm nog heerlijke sushi maken, door er wat rijst en andere ingrediënten aan toe te voegen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *