Wat kost een beugel nou eigenlijk?

Wat kost een beugel nou eigenlijk?

Staan je tanden scheef en wil je hier iets aan doen? Dan denk je waarschijnlijk al snel aan een beugel. Dit hulpmiddel zorgt er namelijk voor dat je tanden weer recht komen te staan. Voordat je besluit om een beugel te nemen, ben je waarschijnlijk benieuwd naar de kosten. Ondanks dat we geen exacte bedragen kunnen noemen, proberen we je in deze tekst een zo goed mogelijk beeld te geven van de kosten van een beugel.

Factoren die meespelen in de kosten

Wie denkt dat een beugel voor iedereen even duur is, heeft het mis. De prijs van een beugel hangt namelijk af van verschillende factoren. Omdat wij ons voor kunnen stellen dat je wilt weten welke factoren de prijs beïnvloeden, hebben we hier de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

– Complexiteit
Allereerst is de complexiteit van de behandeling van invloed op de prijs. Staan je tanden maar een klein beetje scheef? Dan kost tanden rechtzetten minder moeite dan wanneer zo’n beetje je hele gebit scheef staat. Hoe meer tanden er ‘verplaatst’ moeten worden, des te meer een beugel over het algemeen kost. Je beugel moet dan vaker afgesteld worden, waardoor je ook meerdere bezoekjes aan de orthodontist brengt. Logischerwijs heeft dit gevolgen voor het kostenplaatje.

– Orthodontist
De prijs van een beugel hangt ook af van de orthodontist waar je naartoe gaat. De ene orthodontist hanteert namelijk hogere prijzen dan de andere. Soms is het prijsverschil te verwaarlozen, maar het verschil kan ook behoorlijk groot zijn. Wil je weten hoeveel de behandeling je ongeveer kost? Vraag de orthodontist dan om een prijsindicatie.

– Soort beugel
Sommige mensen denken dat er slechts één soort beugel is, maar dat is niet het geval. Zo wordt er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen een uitneembare beugel en een vaste beugel. Het voordeel van een uitneembare beugel, ook wel aligner genoemd, is dat deze vrijwel onzichtbaar is en je hem uit kunt doen om te eten. De behandelduur is in de regel een stuk korter dan een traditionele vaste beugel, waardoor ook de kosten lager liggen. Er zijn echter nog steeds behoorlijke kosten aan verbonden, deze zijn afhankelijk van je behandelduur en staan meestal al vermeld op de website van de aanbieder van deze behandelmethode.

Worden de kosten van een beugel vergoed?

Omdat een beugel je behoorlijk wat geld kan kosten, ben je misschien benieuwd of de kosten (deels) vergoed worden door je zorgverzekeraar. Dit hangt af van de manier waarop je verzekerd bent. Heb je alleen een basisverzekering? Dan wordt er niets vergoed. Als je wilt dat de kosten voor een beugel wel vergoed worden, sluit je een aanvullende verzekering af. Let wel goed op als je zo’n verzekering afsluit, want aanvullende verzekeringen voor orthodontie kunnen behoorlijk van elkaar verschillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *