Koolhydraatarme tajine recept met vis: super kleurrijk

Koolhydraatarme tajine recept met vis: super kleurrijk

Een tajine is ontzettend handig als je gezonde recepten wilt maken, het werd dus ook nodig tijd voor een tajine recept met minder koolhydraten en extra groente.

Een tajine recept met een Surinaams/Indiaas tintje

Met Eid (suikerfeest) kreeg ik van mijn neef en schoonzus een Tajine. Dit keer een echte echte. Hij stond al een tijdje op de kast, want ik had nog niet echt een tajine recept kunnen vinden die mij echt aansprak. Waarom niet zelf iets uitproberen dacht ik dan. Ik hoop niet dat mijn Marokkaanse lezers me nu zullen vervloeken, want dit is natuurlijk geen traditioneel Marokkaanse tajine recept, dit is een uitprobeersel van mij zelf. Stiekem ook een heel klein beetje met een Surinaams, Indiaas tintje. Helemaal niet zo als het moet, maar wel ontzettend lekker.

Wat is een tajine

Een tajine is een soort stoofpot, die je heel veel terug ziet in de Arabische wereld. Ik had er al eentje van de Xenos, maar die heb ik helemaal nooit gebruikt. Ja om de bedankjes van mijn hennafeest in te doen, maar dat was puur ter decoratie. Toen we een aantal jaren geleden in Marokko waren, hadden we al een kookworkshop gedaan maar ik kan het tajine recept die we toen gebruikten nergens terug vinden. Nou was dit ook een tajine recept met kip en heb ik dit keer kabeljauw gebruikt omdat ik dat nog in de koelkast had liggen. Je kan overigens alle vis gebruiken die je wilt hoor. De volgende keer dat ik dit weer maak, zal ik het waarschijnlijk met dorade of zalm doen. Deze vissoorten zijn iets minder droog.

tajine voor een lekkere stoofschotel

Een koolhydraatarm tajine recept

Degene die me al een tijdje volgen, weten wel dat ik al een tijdje gezonder eet. Een keto lifestyle is niet helemaal mijn ding, ook al zou dit heel goed zijn voor me. Ik ben te gek op al die ongezonde dingen. Ik probeer echter wel koolhydraten te minderen en eet niet meer elke dag (basmati) rijst. Ook eet ik weinig brood. Ik probeer minimaal 3 keer per week een koolhydraatarme avond maaltijd op tafel te toveren. Stoofpotjes met verschillende groente passen daar dus heel goed bij. Helaas kon ik niet echt een koolhydraatarm tajine recept vinden en daarom besloot ik zelf maar iets uit te proberen. Ik wilde nog ras el hanout toevoegen, maar kon deze niet terug vinden in mijn keuken. Daarom heeft dit tajine recept een beetje een Surinaams/Indiaas tintje gekregen. Dit recept is genoeg voor 4 personen.

Marokkaanse Tajine

Een tajine recept met extra carbs

Ik heb er voor gekozen om dit tajine recept koolhydraat arm te maken. Maar je kunt er ook voor kiezen om er aardappelen, of zoete aardappelen in te doen. Maar ik kan je verzekeren dat je ook goed vol raakt zonder deze toevoeging. Bij mijn Marokkaanse tante’s zie ik dat ze vaak brood eten bij de tajine, zorg er dan wel voor dat je voldoende jus hebt waar je je brood in kan dippen. Ik heb zelf de brood geskipt in dit recept, vanwege de koolhydraten. Maar zoals je ziet, kun je alle kanten op en het helemaal maken zoals je dat zelf lekker vind.

Wat heb je nodig?

 • een tajine
 • 1 ui
 • 3 teentjes knoflook
 • 1/2 kleine pompoen
 • 1 courgette
 • stuk of 12 worteltjes
 • 1 kleine blik Kikkerts
 • vis naar keuze
 • 1 blikje ongepelde tomaten (let wel op dat er geen toegevoegde suiker in mag zitten en alleen mag bestaan uit tomaat)
 • 2 hele tomaten
 • 1 eetlepel tandoori masala
 • 1 eetlepel masala
 • witte peper
 • 1/2 theelepel hele komijn
 • 2 eetlepels viskruiden
 • zout naar smaak
 • olijfolie

Hoe maak je het?

Als eerste was en schil je al je groente. Vervolgens snijd je deze in grote stukken. Je kan alles in repen/stukken snijden, alleen de aubergine en tomaat snijd je in plakjes.

Gebruik je je tajine voor het eerst, zorg er dan voor dat je het van te voren in water zet om te weken. Dit doe je minimaal 12 uur, maar nog liever 24 uur. Doe je dit niet, dan heb je grote kans dat je tajine barst door de hitte van het vuur.

Zet je tajine op het vuur en doe hier een beetje olijfolie in.

Snijd en schil intussen je uien en knoflook en snijd deze in stukjes. De knoflook kun je ook heel laten. Zorg er dan wel voor dat je hem een klein beetje plet. Hierdoor komen er heerlijke smaken vrij.

Uien in je tajine

Als je uien en knoflook een beetje glazig zijn, doe je de kikkererwten in je tajine. Wil je nog minder koolhydraten, dan laat je de kikkererwten weg.

Vervolgens maak je een laagje met de groente die het langste duurt om gaar te worden. Zodat deze het dichtste bij het vuur zitten. In mijn geval waren dat de worteltjes.

Je volgende laagje wordt de vis, je kan deze het beste een beetje in het midden doen, maar niet te hoog in je tajine. Het is natuurlijk belangrijk dat je vis goed gaar is, maar ook dat alle smaken goed intrekken. Strooi de viskruiden en peper over je vis. Giet ook de tomatenblokjes over je vis.

Leg je gesneden plakjes tomaat over je vis.

Daarna maak je een laagje met de aubergine plakjes. Strooi hier een beetje zout over en rooster intussen de hele komijn in een kleine koekenpan. Dit duurt maar een minuutje of 2 en het mag absoluut niet aanbranden. Vervolgens strooi je de masala en komijn over je aubergine.

Vervolgens maak je een laagje met je courgette en pompoen. Strooi hier een beetje tandoori masala over heen. Dit zorgt voor een zoete tasty smaak.

Verschillende groente in dit tajine recept

In principe heb je je tajine nu opgebouwd en ben je bijna klaar met je tajine recept. Je hoeft nu alleen nog een groot glas warm water toevoegen. Je moet zelf kijken of dit voldoende is voor je jus, anders kun je ook wat extra toevoegen. Let wel op dat er ook heel veel vocht uit de groente en tomaten blokjes komt.

Zet de deksel op je tajine en laat je tajine ongeveer 2 uurtjes op zacht pit pruttelen. De stoom van het water gaat circuleren en zorgt er voor dat je vis en groente gaar worden.

Je kan de hele tajine op tafel zetten, dit ziet er namelijk super feestelijk uit.

Indien je dit tajine recept echt koolhydraatarm wilt houden, kun je het gewoon zo eten. Er zitten voldoende groentes in zodat je maag goed gevuld wordt.

Gezond tajine recept

Wil je er toch iets bij en maken de koolhydraten je niet uit, dan kun je er voor kiezen om er brood, couscous of rijst bij te serveren.

Ook kun je olijven toevoegen, stiekem horen die ook wel een beetje in een tajine thuis.

Ik ben echt benieuwd wat jij van dit koolhydraatarme tajine recept vind. Een beetje anders dan de traditionele tajine recepten, maar dat maakt het wat mij betreft niet minder lekker.

Groente uit de tajine


13 gedachten over “Koolhydraatarme tajine recept met vis: super kleurrijk”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *