Koolhydraatarme stamppot boerenkool met kipballetjes

Koolhydraatarme stamppot boerenkool met kipballetjes

De dagen worden weer donkerder en de herfst ligt alweer op de loer. Tijd voor stamppot dus! Mijn neef kwam bij ons eten en hij heeft net een grote kaakoperatie gehad, dat betekend dus alleen maar zachte voeding. De soepen kwamen hem al een beetje zijn neus uit, dus moest ik iets anders bedenken. Omdat ik zelf weer wat gezonder wil eten, na een vakantie waarin ik me volgepropt heb met pizza, pasta en Mac Donalds, besloot ik een koolhydraatarme stamppot te maken.  Ik ben gek op koolhydraatarme recepten, zo maakte ik al eerder gevulde courgettes. Echter was ik bang dat dit nog niet zacht genoeg was voor mijn neef, dus werd het dit keer iets anders. In dit geval koos ik dus voor een koolhydraatarme stamppot boerenkool, maar ik denk dat je de boerenkool ook heel makkelijk kunt vervangen door worteltjes (hutspot), of zuurkool.

Kipvleesworst voor een pittige bite

Ik heb er voor gekozen om Surinaamse kip vleesworst te gebruiken. Ik heb geen idee waarom dit zo heet, want dat het vlees is, is overduidelijk. De worst koop ik altijd bij de Surinaamse slager Kallan in Den Haag. Dit is worst die vers wordt gemaakt en verder geen suikers of conserveermiddelen  bevat, alleen kipgehakt, knoflook, uien, peper en kruiden. Ik koop altijd de worst uit de vriezer, maar ze verkopen het ook vers. Je moet wel van een beetje spicy houden, want de worst is Surinaams pittig. Je kan natuurlijk ook voor andere worst kiezen, of de worst weglaten. Indien je kiest voor andere worst, let dan wel goed op dat er geen suikers zijn toegevoegd, zodat het niet veel koolhydraten bevat. Anders is je koolhydraatarme stamppot niet echt koolhydraatarm, zo zonde!

koolhydraatarme stamppot

Koolhydraatarme stamppot met een Surinaams tintje

Ik dacht eerst dat deze keto stamppot niet goed zou vullen en ik trek zou blijven houden. Niks bleek minder waar, het vulde juist ongelooflijk goed. Ik kan wel zeggen dat ik bomvol zat. Ik begrijp steeds beter waarom stamppot echt een Nederlands gerecht is. Het is simpel te maken en je hebt er niet veel voor nodig. Ook al ben ik gek op stamppot (stamppot zuurkool is mijn favoriet), er moet wel een klein Surinaams tintje aanzitten. Dus de gehaktballetjes heb ik goed gekruid, zodat de jus erg smaakvol is.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat Jerry niet echt warm werd van deze koolhydraatarme stamppot, maar dat komt doordat hij geen groentemens is. Nu zat er zelfs dubbele groente doorheen, dus dat vond hij iets minder. Mijn neef, Farah en ik vonden het echter wel voor herhaling vatbaar. Ik heb overigens de gesneden en gewassen in ijswater boerenkool van de appie gebruikt, omdat ik toch een beetje gemakzuchtig ben. Dit recept is voor 4 dikke eters en 6 normale eters. Ik had nog ongeveer 2 porties over voor de volgende dag.

Wat heb je nodig voor de koolhydraatarme stamppot?

 • 600 gram gesneden boerenkool
 • 1 grote bloemkool
 • 1 kleine ui
 • 4 teentjes  knoflook
 • ½  theelepel oregano
 • ½  theelepel paprika poeder
 • 1 laurierblaadje helemaal fijn verkruimeld
 • 2 kip vleesworsten
 • 2 eetlepels roomboter
 • 1 liter water
 • Zout naar smaak
keto recepten

Hoe maak je de koolhydraatarme stamppot

Eigenlijk is de keto stamppot an sich echt heel makkelijk.  Maak als eerste de bloemkool schoon. Dit doe je door alle bladeren te verwijderen en de bloemkoolroosjes los van elkaar te maken. Was deze goed, in die van mij zat een slak…ieuuuuwwww.

Vervolgens was je de boerenkool, ook al staat er op de verpakking dat het al gewassen is. Ik vertrouw het nooit helemaal, er zal maar een beestje inzitten.

Intussen schil en snijd je de uien en knoflook heel fijn.

Doe vervolgens de water in de pan en voeg de bloemkool toe. Daarna voeg je de boerenkool toe.

Intussen meng je de oregano, met de paprika poeder en het fijn gekruimelde laurierblaadje.

Schil en snijd je knoflook en uien vervolgens in kleine stukjes en voeg deze samen met de bovengenoemde kruiden toe.

Als laatste voeg je de roomboter toe, en leg je je vleesworsten boven op je boerenkool.

Keto gerechten

Kook je koolhydraatarme stamppot ongeveer 20 minuten op hoog vuur.

Na de 20 minuten haal je je vleesworst uit je stamppot en zet je het vuur zachter.

Laat het geheel doorkoken, totdat alle vocht verdampt is.

Intussen verwijder je de velletjes van je vleesworst en snijd je de worst in kleine stukjes. Als je stamppot klaar is, stamp je alles fijn met een stamper en voeg je de worst weer toe.   Terwijl je stamppot stond te koken, ben je intussen verder gegaan met de kipgehaktballetjes.

Surinaamse vleesworst

Wat heb je nodig voor de kipballetjes

 • 500 gram kipgehakt
 • 1 ei
 • 1 theelepel zout
 • Een stukje madam Jeanette peper
 • 1 eetlepel masala
 • 4 stengels selderij
 • 2 uien
 • 3 teentjes knoflook
 • Koolhydraatarme sojasaus
 • 2 eetlepels roomboter
 • 1 kopje water
 • zonnebloemolie

Hoe maak je de kipballetjes

Als eerste verwijder je de pitjes uit de peper en schil je 1 ui en knoflook en maak je deze fijn met een staafmixer.

Voeg dit toe aan de gehakt, samen met de ei, zout  en de masala.

Was en snijd je selderij heel fijn en voeg deze ook toe. Jerry had in de zomer selderij gekweekt in de tuin, dus die kon ik hier mooi voor gebruiken. Niks is lekkerder dan verse kruiden uit eigen tuin.

Surinaamse kipballetjes

Meng alles goed met je gehakt.

Maak vervolgens kleine balletjes van je gehakt en bak deze een beetje bruin in zonnebloemolie. De reden dat ik de gehaktballetjes eerst heb gebakken, is omdat ik geen paneermeel heb gebruikt. Ik was bang dat ze dan helemaal uit elkaar zouden vallen en je gehakt pap bij je koolhydraatarme stamppot zou krijgen in plaats van balletjes.

Laat je gefrituurde kipballetjes uitlekken op keukenpapier.

Laat vervolgens je roomboter smelten in een braadpan.

Schil en snijd intussen je ui in stukjes en bak deze goudgeel in je roomboter.

Vervolgens voeg je je gehaktballetjes weer toe en giet je een beetje koolhydraat arme sojasaus over je balletjes voor de kleur. Zelf gebruik ik altijd Kikoman sojasaus met de rode dop.

Daarna voeg je een kopje warm water toe en laat je het geheel ongeveer 10 minuutjes sudderen.

Koolhydraatarme gehaktballetjes

Voilà je koolhydraatarme stamppot met kipballetjes is alweer klaar. Eet smakelijk. Maak tijdens het opdienen een kuiltje in je stamppot en giet daar de jus in, leg vervolgens je kipballetjes er omheen of er naast.

Koolhydraatarme recepten

Ben je niet zo van de (keto) stamppot, maar zoek je wel een koolhydraatarm recept? Dan is de gado gado een aanrader! Eet jij wel eens koolhydraatarm?14 gedachten over “Koolhydraatarme stamppot boerenkool met kipballetjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *