Koolhydraatarme lasagne: lekker, makkelijk en gezond!
Wie is er niet gek op lasagne? Ik in ieder geval wel! Hoe meer lagen lasagne er in, des te lekkerder ik het vind. Echter zijn al die lasagne bladen niet zo heel goed voor mijn bloedsuikers. Daarom laat ik jullie graag zien hoe je een simpele koolhydraatarme lasagne schotel kunt maken. Dit gerecht is voor ongeveer 4 dikke eters.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Het voordeel van deze koolhydraatarme lasagne is dat je het van te voren kunt voorbereiden. De lasagnesaus kun je gewoon de avond van te voren maken, zodat je je koolhydraatarme lasagne alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven na een lange werkdag. Of na een dag als een gek heen en weer te rennen in de chaos (lees:moeder zijn). Dit soort gerechten vind ik altijd fijn als ik het het druk heb, gezond maar toch lekker. Net als de gevulde courgette die ik een tijdje terug maakte.
Is deze koolhydraatarme lasagne gezond?
Je zou denken dat lasagne niet gezond is, maar deze koolhydraatarme lasagne is dat wel. De lasagne bladeren zelf ( aubergine plakken) bevatten heel veel vitamines. Naast een grote hoeveelheid vitamine C, bevat aubergine ontzettend veel vezels. Het meest bekende gezondheidsvoordeel die hiervan bekend is, is dat het bijdraagt aan een goede stoelgang. Daarnaast zorgen vezels er voor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft, precies wat een diabetes patient als ik nodig heeft. Daarnaast bevat een aubergine veel anti oxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die je helpen om oxidatieve stress te verminderen. Ook weer iets wat we echt nodig hebben in deze gekke tijd.
Verborgen vitamines in de lasagne saus
Niet alleen je lasagne bladeren bevatten veel vitamines, maar ook de saus is vitaminerijk. Courgettes zijn rijk aan mineralen en bevatten veel kalium. Kalium is goed tegen hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze vitamine B1, B2,B6,B11 en C. Deze vitamines zorgen voor een boost voor je immuunsysteem als onderdeel in je medicijn tegen Corona, waar ik een tijdje terug al over schreef. Ook de paprika bevat veel vitamine C.
Wat heb je nodig?
- 200 gram vegetarische gehakt
- 1 courgette
- 2 aubergines
- 1 bakje champignons
- 1 rode paprika
- Een blikje gepelde tomaten
- 1 rode ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 stukje madam Jeanette peper
- 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel laos poeder
- 1 eetlepel kikoman sojasaus
- Zout naar smaak
- Zonnebloem olie
- Geraspte kaas
Hoe maak je de koolhydraatarme lasagne
Schil en snijd als eerste de uien, knoflook en peper. Zorg er voor dat je de pitjes van de peper verwijderd, want deze branden na in je maag.
Bak je uien, knoflook en peper totdat deze goudbruin zijn.
Bak je laurierblaadjes ook even mee.
Voeg je vegetarische gehakt toe en bak het goed op. Indien je niet zo van vega gehakt houdt, kun je dit ook vervangen door normale gehakt.
Daarna voeg je je laospoeder en zout toe aan je gehakt en meng je dit goed. Als laatste voeg je een beetje sojasaus toe voor wat extra smaak. Kikoman sojasaus heeft minder suiker, dus deze raad ik dan ook aan.
Intussen snijd je je groente in kleine stukjes, behalve de aubergine. Deze snijd je in dunne plakken, want dit is ter vervanging van je lasagne bladen.
Voeg de courgette, paprika en champignons toe aan je gehakt en wok het geheel op hoog vuur nog even door.
Als laatste voeg je de tomatenblokjes met Italiaanse kruiden toe.
De saus voor je koolhydraatarme lasagne is hiermee klaar.
Doe als eerste een laagje van de aubergine in je ovenschaal. Je kan er ook voor kiezen om de plakjes aubergine eerst te grillen, dit zorgt weer voor een andere smaakexplosie. Strooi een klein beetje zout over je aubergine lasagne bladeren, dit onttrekt vocht maar zorgt er ook voor dat de iets bittere nasmaak verdwijnt.
Over je laagje aubergine rasp je een laagje kaas (doe dit over elke laagje aubergine heen, zodat deze niet papperig wordt). Je mag best royaal zijn met de kaas in deze lasagne.
Over je aubergine doe je een laagje van je gehaktsaus, daar doe je weer een laagje aubergine overheen en vervolgens een laagje kaas. Zo maak je de laagjes van je koolhydraatarme lasagne. Herhaal dit tot je gehaktsaus op is.
Verwarm je oven voor op 180 graden.
Schuif vervolgens je koolhydraatarme lasagne in de oven, ongeveer in het midden.
Laat je koolhydraatarme lasagne ongeveer 30 minuutjes garen.
Wil je het nog wat romiger hebben, dan kun je eventueel wat kookroom toevoegen aan je saus.
In principe kun je allerlei groente gebruiken voor je lasagnesaus. Je hoeft dus niet perse dezelfde groente te gebruiken die ik heb gebruikt, maar je kan hier lekker mee variëren. Ook kun je de aubergine plakken vervangen door courgette plakken.
Zoals je ziet op de foto, heb ik 2 soorten aubergine gebruikt. Dat is natuurlijk geen must. Ik had toevallig 2 soorten aubergine in mijn too good to go pakket en aangezien de smaak bijna hetzelfde is, heb ik ze allebei gebruikt.
Maak jij ook wel eens koolhydraatarme lasagne? Of ga je liever lekker voor de carbs?
Lekker! Ik maak alleen nog maar koolhydraatarme lasagne en gebruik dan altijd het recept van lowcarbchef met courgette, ik vind die heerlijk. Deze lijkt me ook erg goed. Ik ga deze ook proberen met aubergine! Dank voor de tip!
Ik maakte dit van de week ook met courgettes in plaats van met lasagnebladen. Ik vond het lekker, maar de kinderen klaagden dat ze de echte lasagne misten…
Hier eten we ook graag lasagne, nou ja niet iedereen is er weg van. Maar niet koolhydraatarm.
Het ziet er ontzettend lekker uit. Wij vinden lasange altijd erg lekker, ik heb het wel eens met courgette gemaakt. Maar met aubergine lijkt het me ook erg lekker, ga het gauw eens uitproberen
Ziet er alvast heel lekker uit. Kan je het ook met iets anders als aubergine of courgette maken? Ik lust beide namelijk niet.
Koolhydraatarm en vegetarisch gehakt ???? Niet mijn lasagna moet ik eerlijk zeggen
Heerlijk recept, ik doe in plaats van aubergine met courgette.
Klinkt goed! Maar ik maak hem toch het liefst met lasagne bladen, ik ben sowieso al niet zo’n fan van aubergine
Wat een goed idee om aubergine plakken als vervanging van lasagne plakken te gebruiken. Dat ga ik zeker onthouden.