Koolhydraatarme Heksenkaas maken, foodblogswap augustus

Koolhydraatarme Heksenkaas maken, foodblogswap augustus

Het is weer tijd voor de foodblogswap van Augustus en dit keer mocht ik Heksenkaas maken geïnspireerd door de blog K van Koken. Deze leuke blog wordt gerund door Liz, een ‘Zeeuws meisje‘ dat nu alweer een flink aantal jaren in Portugal woont. Wij hebben allebei dezelfde handicap en dat is dat we beide nooit exact een recept kunnen namaken. Net als Liz geef ik ook altijd overal mijn eigen twist aan. De reden dat zij met haar blog begon, was omdat dit meteen haar naslagwerk is. Zo kan ze altijd haar eigen gemaakte recepten weer terug vinden. Super slim als je het mij vraagt.

Wat is een foodblogswap

Elke maand wordt er via de facebookgroep Foodbloggers een foodblogswap gehouden. Hierbij proberen verschillende bloggers een recept van een andere foodblogger uit, aan wie ze gekoppeld zijn. Ze geven daar vervolgens hun eigen twist aan. Op deze manier leer je toch weer verschillende nieuwe dingen kennen, maar kun je het helemaal maken zoals je dat zelf graag wilt. Super leuk dus. In deze blog laat ik je zien hoe je koolhydraatarme heksenkaas kunt maken. Super lekker en ook niet erg ongezond op deze manier.

Wat is Heksenkaas

Dennis Voerman, een groenteboer uit Haaksbergen heeft de originele Heks’nkaas® bedacht. Omdat het toen Halloween was, besloot hij bij het thema te blijven en deze romige kaasspread de naam “heksenkaas” te geven. De verkoop begon in zijn eigen groentezaak, maar is nadat hij het recept verkocht heeft, te verkrijgen in bijna alle supermarkten. Ook kun je het tegenwoordig in verschillende winkels in het buitenland vinden. De firma Zuivelhoeve heeft inmiddels de merknaam Heks’nkaas® geregistreerd. De naam is een geregistreerd handelsmerk, de smaak niet gelukkig.

In de jarendoor zijn er verschillende varianten op de Heks’nkaas® gekomen en zo heeft inmiddels ook de Aldi en de Lidl een eigen variatie van deze kaasspread. Doordat er een hoop suiker in de originele Heks’nkaas® zit, kan ik dit niet te vaak eten. Daarom stond een koolhydraatarme heksenkaas maken al een hele tijd op mijn bucketlist.

Wat is Heksenkaas

De basis van Heksenkaas

De basis van Heksenkaas is altijd roomkaas. Je kunt gaan voor de philadelphia light of voor een light versie van het huismerk. Ik gebruik meestal die van de appie. Je kunt eindeloos variëren met smaken die jij zelf het lekkerst vindt. In dit recept maken we een beetje de standaard Heksenkaas. Niet teveel poespas, wel lekker en snel te maken. Veel mensen voegen mosterd toe aan de Heksenkaas, Liz deed dit ook. Dit geeft het een iets pittigere smaak. Zelf ben ik niet zo gek op mosterd en daarom heb ik er voor gekozen dit ingrediënt helemaal weg te laten.

Waar kun je Heksenkaas mee eten?

Het lekkerste is de Heksenkaas met buggles chips of toastjes. Ik eet dan zo een hele pak weg. Dit maakt het echter niet meer koolhydraatarm en daarom besluit ik steeds vaker om te gaan voor worteltjes, komkommer en paprika. Ik vind het ontzettend lekker om groente in Heksenkaas of Humus te dippen en zo heb je toch een beetje een gezonde snack. Ook kun je er een heerlijk broodje (on) gezond mee maken. Smeer een verse Italiaanse bol in met de Heksenkaas en beleg deze vervolgens met kaas, ei, tomaat en komkommer. Succes gegarandeerd maar helaas niet koolhydraatarm.

Zelf heksenkaas maken gezond

Wat zit er allemaal in Heksenkaas?

Wat zit er nou allemaal in de originele Heks’nkaas® en wat is het verschil met mijn recept? In ieder geval al de hoeveelheid ingrediënten. De mijne is een stuk simpeler. De normale Heks’nkaas® kun je dus niet plaatsen in de categorie koolhydraatarme voeding.

Ingrediënten Heks’nkaas®

Koolzaadolie, water, 16% roomkaas (MELK), 10% verse prei, suiker, 3% verse peterselie, 2% room (MELK), natuurazijn, citroensap, gepasteuriseerd EIGEEL*, 1% knoflook, gemodificeerd zetmeel, zout, verdikkingsmiddelen (guarpitmeel, johannesbroodpitmeel, xanthaangom), zetmeel, conserveermiddel (kaliumsorbaat), EI-EIWITPOEDER*, specerijen (MOSTERD), voedingszuur (citroenzuur), zoetstoffen (sacharinen, sucralose), stabilisator (carrageen). *van scharreleieren. Kan sporen bevatten van selderij.

Een hoop e nummers en conserveermiddelen waar ik niet zo blij van wordt. Want ondanks dat het super lekker is, zit er ook een hoop chemisch afval in. Je eigen heksenkaas maken is dus een stuk gezonder en niet perse minder lekker.

Is Heksenkaas slecht voor je

Als je elke week 100 gram Heks’nkaas® van Zuivelhoeve eet, dan is dat niet echt super gezond nee. Op Jaarbasis eet je dan 22256 kcal, dat is ongeveer 3,18 kilo extra lichaamsgewicht. Dit kun je natuurlijk wel weer compenseren door andere ongezonde dingen te laten staat. Eet je elke dag 100 gram Heks’nkaas® naast je normale voeding, dan kun je zelf 22,32 kilo aankomen in een jaar. Dat wil je denk ik niet. Mijn koolhydraatarme Heksenkaas is dus wel echt een stuk gezonder. Maar ook voor dit geld, alles waar TE voor staat is vaak niet gezond. Eet dus niet TEveel van deze zelgemaakte heksenkaas.

Heksenkaas op brood

Ingrediënten

  • 2 lente-uitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram roomkaas
  • 40 gram Zaanse mayonaise
  • 15 gr Griekse yoghurt
  • 1 tl citroensap
  • enkele takjes peterselie
  • 1 Kesbeke augurk
  • snufje zout
  • Handje vol worteltjes
  • Halve komkommer
  • Halve paprika

Heksenkaas recept

Snijd als eerste je lente-uitjes helemaal fijn. Vind je ze rauw te scherp, dan kun je ze eerst even blancheren. Dit vlakt de smaak een beetje af. In het originele recept gaat prei, maar zelf vind ik lente-uitjes toch net iets lekkerder. Dit is een soort baby prei zeg maar.

Haal vervolgens je knoflook even door de knoflookpers of stamp ze fijn in een vijzel.

Voeg bovenstaande ingrediënten toe aan de Griekse yoghurt en voeg vervolgens de mayonaise en roomkaas toe. Ik heb gekozen voor Zaanse mayonaise omdat deze de minste koolhydraten bevat.

Daarna snijd je de augurk fijn en voeg je deze samen met je citroenzap en snufje zout toe je mengsel.

Snijd intussen de augurk heel fijn, ik heb gekozen voor de augurk van Kesbeke omdat deze augurken laag in koolhydraten liggen.

Pluk je peterselie blaadjes van de steeltjes, snijd deze heel fijn en voeg deze toe aan je zelfgemaakte Heksenkaas.

Dek je Heksenkaas af en zet het een uurtje in de koelkast om op smaak te komen.

Snijd je groentes in dunne reepjes, zodat je ze makkelijk in de Heksenkaas kunt dippen.

Ben je niet op dieet en houd je wel van wat chippies? Dien je Heksenkaas dan op met buggles, nacho’s of toastjes. Ook op verse stokbrood is het ontzettend lekker. Ik houd het lekker bij de gezonde versie.

Je kunt eindeloos variëren met heksenkaas. Zo kun je geitenkaas toevoegen of wat rucola en zongedroogde tomaatjes. Ook pepertjes, ansjovis en blauwe kaas met walnoten zijn lekkere extraatjes. Probeer het maar gewoon een keertje uit. Ik ben benieuwd wat jij er van maakt.

Ben je nog op zoek naar andere lekkere dips die niet hoog in koolhydraten zit, probeer dan een koolhydraatarme salade. In deze blog vind je o.a. de Muhamara dip, een tonijn salade en een eiersalade. Ook het proberen waard al zeg ik het zelf.

Koolhydraatarme kaasspread


1 gedachte over “Koolhydraatarme Heksenkaas maken, foodblogswap augustus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *