Een heerlijk curry recept die lowcarb is

Een heerlijk curry recept die lowcarb is

Waar komt curry vandaan?

In de 18e eeuw werd Curry door de Britse kolonisten naar Europa gebracht vanuit India en Pakistan. Je hebt Indiase en Pakistaanse curry’s, deze zijn wat gekruider, maar je hebt ook Thaise curry’s die heel wat milder zijn. Het curry recept die ik voor jullie heb samengesteld is een beetje een combinatie van beide. Ik gebruik namelijk kokosmelk, die ze in de Thaise keuken veel gebruiken en Masala die je weer veel terug vind in de Indiase en Pakistaanse keuken.  De Europeanen noemen vrijwel elk gekruid gerecht met een sausje, Curry! Wat mij betreft volkomen onterecht. Maar goed wie ben ik.

Een curry recept die minder koolhydraten bevat

Zoals jullie weten, probeer ik de laatste tijd gezonder eten. Dat is ook erg belangrijk aangezien ik diabetes heb. Dat betekend ook dat ik minder koolhydraten eet. Ik eet niet helemaal koolhydraatarm hoor, maar ik probeer wel te minderen waar ik dat kan. Want als echt Surinaamse, werkte ik elke dag een dik bord basmati rijst naar binnen. Ik ga niet helemaal stoppen met rijst eten, want dan geef ik na een week al op. Wel probeer ik de rijst te vervangen door bloemkool of broccoli rijst. Zo kwam ik op het idee om deze curry te maken en het koolhydraat arme curry recept met jullie te delen.

Variatie in je curry recept

Je kunt overigens eindeloos variëren met dit curry recept. Zo kan je ook bloemkool toevoegen (voor mij werd het dan een beetje too much bloemkool omdat ik de rijst er ook al door vervangen had).  Indien de koolhydraten je niks uitmaken, kun je ook cassave,aardappel of zoete aardappel aan dit curry recept toevoegen. Kortom, je kan echt alle kanten uit. Gebruik je fantasie en je zult zien dat je de meest smaakvolle variaties op tafel tovert, en dat in een mum van tijd. We hebben namelijk niet allemaal tijd en zin om uren in de keuken te staan en dat hoeft ook helemaal niet. Dit koolhydraatarme curry recept is voor ongeveer 4 personen.

koolhydraatarme curry recept

Wat heb je nodig?

  • 500 gram kipfilet
  • 450 gram verse spinazie
  • 2 tomaten
  • bloemkool rijst
  • 1 blikje ongezoete kokosmelk
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • peper (optioneel)
  • 1 theelepel hele komijnzaad
  • 2 eetlepels masala
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel laospoeder
  • 5 pimentkorrels
  • 2 kardemonpeulen
  • 1 theelepel zout
  • Zonnebloem olie

Hoe maak je de curry?

Als eerste schil je de knoflook en uien en snijd je deze in kleine stukjes. Je kunt eventueel ook een stukje madam Jeanette  peper snijden en hierbij doen.

Vervolgens bak je deze in een beetje zonnebloem olie.

Bak ook de masala en de komijn mee. Als je masala eerst bakt, dan komen er heerlijke geuren vrij en dit geeft ook een heel andere smaak dan als je de masala er later overheen doet. Hindoestanen noemen dit trouwens “bhoedje”. Niet alle masala smaakt hetzelfde en al helemaal die van de supermarkt niet. Mijn moeder maakt onze masala altijd zelf omdat masala vaak zwarte peper bevat. Mijn man heeft maagproblemen en zwarte peper valt daarom niet altijd goed, vandaar dat mijn moeder de zwarte peper weglaat. Als ik moet kiezen tussen de vele masala’s uit de winkel, dan zou ik voor de Nandan Masala of de Nickerie Masala gaan. Deze vind ik vele malen lekkerder dan alle anderen.

masala in curry

Vervolgens voeg je de kip toe en bak je deze goed mee.

Voeg daarna de laospoeder, de kurkuma, de zout en de piment korrels toe en bak het goed mee.

In de tussentijd bak je de kardemon peulen in een droge koekenpan. Je kan ze ook zo toevoegen aan je koolhydraatarme curry, maar net als bij de masala komen er hele andere smaken en geuren vrij als je het eerst bakt. Het brengt je curry recept echt naar een andere dimensie. Heb je geen kardemon in huis en wil je er niet speciaal voor naar de winkel? Dan kun je het ook weg laten.

Voeg je kardemon peulen vervolgens toe aan de kipfilet.

Daarna snijd je je tomaten in kleine stukjes en voeg je deze ook toe. Het is de bedoeling dat de tomaten echt smelten zeg maar.

Voeg je kokosmelk toe en laat het op een zacht pitje 15 minuten sudderen.

Daarna was je je verse spinazie en laat je deze goed uitlekken. Als je dit niet doet, komt er teveel vocht in je koolhydraatarme curry en verliest deze zijn smaak.

Voeg je spinazie toe en laat je curry nog ongeveer 10 minuutjes sudderen. De spinazie moet helemaal “gesmolten” zijn zeg maar.

Recept Indiase curry

Zet in de tussentijd je bloemkool rijst op, deze stoom je een minuutje of 2/3 en voila, je kan aan tafel!

Zoals je in dit curry recept hebt kunnen lezen, heb ik pimentkorrel en kardemon toegevoegd. Deze kun je uit je bord vissen voordat je gaat eten. Anders moet je wel goed opletten dat ze niet in je mond terecht komen. Het zijn heerlijke kruiden, maar ze zijn veel minder lekker als je er op kauwt.

Indien je niet koolhydraat arm eet, dan kun je bij dit curry recept ook lekker met vers turks brood, roti of basmati rijst eten.

curry recept

Heb je de smaak van het koolhydraat eten te pakken, dan is de gado gado of de gevulde courgettes een echte aanrader



6 gedachten over “Een heerlijk curry recept die lowcarb is”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *