Koolhydraatarme cake, lekker snoepen en toch afvallen
Tijdens de Corona piek in Maart, dook ik elke dag de keuken in om iets nieuws te proberen. Niet zo gek dus, dat ik er een paar kilo bij aan at. Dit keer dus maar geen churros, raspatat en Turkse pizza voor mij. Deze lockdown besloot ik het anders te doen en gezonde dingen uit te proberen, zo ook deze koolhydraatarme cake. Want zo aan het begin van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel het goede voornemen om af te vallen, of tenminste velen van ons.
Als je op dieet bent, mag je nooit meer iets lekkers! Of wel?
Sommige mensen denken dat ze niks lekkers meer mogen eten als ze aan het lijnen zijn, niks is minder waar. Daarom dook ik ook weer de keuken in op een koolhydraatarme cake te maken. De vorige keer dat ik dat probeerde, was het niet zo een succes, maar ik kan je verzekeren dat deze koolhydraatarme cake weer fingerlicking good is. Ik deelde al eerder een recept met jullie van een een regenboog cake, maar deze bevatten helaas wel wat suikers. Je kunt eventueel ook rozijnen toevoegen aan deze cake, zodat je meer een appeltaart gevoel krijgt. Echter is de cake dan wel meteen een stuk hoger in koolhydraten en is het volgens mij geen koolhydraat arme cake meer.
Monchou voor een zachtere koolhydraatarme cake
Zoals ik al eerder schreef, was de koolhydraatarme cake die ik eerder bakte kurkdroog. Ik denk dat dit ook een beetje komt doordat ik de meel in principe gewoon vervangen had door kokosmeel en amandelmeel. Dit was geen slimme keuze, amandelmeel en kokosmeel heeft een heel andere structuur en moet dus ook op een heel andere manier gebakken worden. Ook hoef je niet zuinig te zijn met roomboter. Wat extra roomboter toevoegen aan je koolhydraatarme cake, kan geen kwaad. Dit zorgt er voor dat je taart wat sappiger is. Houdt er ook rekening mee dat je koolhydraatarme cake iets minder goed rijst, dan een normale cake.
Wat heb je nodig voor je koolhydraatarme cake?
- 5 eieren
- 120 gram monchou
- 100 gram roomboter
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 100 gram amandelmeel
- 100 gram kokosmeel
- 2 appels
- Gesneden amandelen
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 1 theelepel kaneel
- 50 gram Stevia zoetstof Mespuntje zout
Hoe maak je de cake
Breek je eieren in een schaal en mix ze licht op.
Intussen verwarm je de boter in de magnetron of op een laag pitje op het vuur, zodat deze vloeibaar wordt.
Voeg dit samen met de olie en monchou aan je eieren toe en mix het om hoge stand.
Meng de kokosmeel met de amandelmeel, bakpoeder, kaneel, speculaaskruiden,stevia en zout.
Voeg je mengsel toe aan het botermengsel en mix het geheel door.
Schil en snijd je appel in kleine stukjes en bewaar een halve appel. Deze halve appel snijd je met schil in dunne plakjes. Dit zorgt voor een beetje kleur in je cake.
Vervolgens snijd je je amandelen in kleine stukjes. Meng deze samen met de gesneden appel en voeg deze toe aan je deeg. Bewaar wat amandelen voor de garnering.
Verwarm je over voor op 180 graden.
Intussen vet je je bakvorm in met een beetje roomboter.
Giet het beslag in je bakvorm en decoreer het met de amandelstukjes en appel met schil die je over hebt.
Zet je oven wat zachter, op 150 graden en zet je cake in het midden van je oven.
Bak je cake ongeveer 35 minuten af. Na 35 minuten kijk je of je koolhydraatarme cake klaar is door er met een sate prikker in te prikken. Als de koolhydraatarme cake niet meer plakt en je sateprikker er “schoon” uitkomt, is je cake klaar.
Mijn appel en amandel waarmee ik de cake had gedecoreerd, bleven niet heel goed “vastplakken”, dit heeft er denk ik ook weer mee te maken dat de structuur van de kokos en amandel meel minder plakkerig is. Je kan er eventueel met een kwastje en een beetje roomboter over heen gaan voordat je je cake in de oven schuift. Serveer deze cake met een dikke toef slagroom zonder suiker en het heeft nog een feestelijkere uitstraling. Ik had geen slagroom in huis en was te lui om naar de appie te gaan, dus heb het maar zo naar binnen gewerkt en kon het niet bij 1 stukje houden.
Als de deze cake ook uitgeprobeerd hebt, plaats je dan een foto op social media en tag je mij?
Ziet er lekker uit. Volgens mij moeten er meer mensen op hun gewicht letten, inclusief ikzelf, sinds corona. Dat veel thuis zitten en smaken in combinatie met minder bewegen hakt er wel in!
Hier in huis zijnde tieners de bakkers. Het ziet er heerlijk uit. Lekker voor bij de koffie.
Ik merk dat mijn buik gewoon goed reageert op minder koolhydraten. Dus dankjewel voor dit recept. Ik ga het zeker eens proberen.
Hij ziet er in ieder geval heerlijk uit! Dankjewel voor de handige tips!
Ziet er heel lekker uit
En inderdaad toch beetje snoepen en toch in Shape blijven
Ah dit ziet er weer zo heerlijk uit! Ik zou zo graag weer een oven willen! Jummie!
deze cake is voor mij volkomen ongeschikt. Veel en veel teveel dierlijke vetten. Voormensen die veel chlorestorol aanmaken zoals ik, is dierlijk vet iets wat je moet vermijden.
De cake ziet er heerlijk uit! Yes kokosmeel en amandelmeel zijn een stuk droger dan andere melen. Dus idd meer vocht en boter toevoegen
Ik krijg gelijk trek als ik de foto’s van deze heerlijke taart zie
Oh deze ziet er echt lekker uit ,die ga ik zeker maken.
Vandaag heb ik voor het eerst cake gemaakt met amandelmeel en kokosmeel e.d.gemaakt, iedereen vond het heerlijk.