Je knuffel doneren aan een goed doel

Je knuffel doneren aan een goed doel

Hoewel Nederland over het algemeen wordt gezien als een welvarend land, geldt dit zeker niet voor elke Nederlandse inwoner. Er zijn nog steeds veel gezinnen die in Nederland onder de armoedegrens leven. Er is sprake van relatieve armoede in Nederland, wat inhoudt dat niet iedereen evenveel heeft. Gelukkig kunnen de meesten wel in hun eerste levensbehoeften voorzien. Toch is het geen fijn gevoel om je constant druk te moeten maken om je budget en je telkens af te moeten vragen of je iets wel of niet moet kopen. Wat dacht je bijvoorbeeld van feesten zoals Kerst en Sinterklaas. Voor veel mensen zijn cadeautjes niet zo vanzelfsprekend. Hetzelfde geldt voor uiteten gaan of het aanschaffen van nieuwe kleding. Het is daarom altijd een goed idee om de mensen die het wat minder goed hebben in Nederland een hart onder de riem te steken. Je kan je knuffel doneren en zo een tweede leven geven.

Liefdadigheid in de Islam

In de islam is liefdadigheid, ook wel sadaqa genoemd iets erg belangrijks. Zo leer ik Farah van jongs af aan al wat delen is en zoeken we regelmatig samen haar speelgoed uit om hier een ander kindje blij mee te maken. Ook knuffels doneren deden we dit jaar tijdens de ramadan.

Hoe kun je helpen?

Zoals je al hebt gelezen zijn er nog altijd veel gezinnen binnen Nederland die het niet zo breed hebben. Misschien wil je ze graag helpen, maar weet je niet zo goed hoe en wat. Natuurlijk kun je het zo groot maken als je zelf wilt, maar je hoeft helemaal niet zo groot te denken om dergelijke gezinnen een handje te helpen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een knuffel doneren of oud speelgoed inleveren voor een goed doel? Vaak heb je nog wat oud speelgoed of enkele oude spelletjes thuis liggen die je nooit meer gebruikt of een oude knuffel die eigenlijk ligt te verstoffen. In dat geval hoef je dit niet weg te gooien, maar kun je het ook doneren. Er zijn verschillende organisaties of plekken waar je knuffels en/of speelgoed kunt doneren voor een goed doel. Hieronder lees je over meerdere mogelijkheden.

Facebook: de weggeefhoek.

De kans is groot dat je al eens van de weggeefhoek hebt gehoord. Hier kun je niet alleen knuffels doneren, maar ook allerlei andere dingen zoals speelgoed of leesboekjes of waar je eigenlijk ook maar vanaf wilt. Op Facebook zijn veel verschillende weggeefhoeken te vinden. Bij een dergelijke weggeefhoek kun je zelf een oproepje doen waarbij je vraagt of er iemand is die interesse heeft in een bepaald product. Waarschijnlijk zal er wel iemand of meerdere mensen reageren onder jouw oproep. Daarna kun je zelf bepalen aan wie je het product meegeeft.

De speelgoedbank

Tegenwoordig zijn er in veel verschillende dorpen en steden speelgoedbanken te vinden. Het concept lijkt heel erg op die van de voedselbank. Mensen die het niet breed hebben kunnen hun voeding halen bij de voedselbank en hetzelfde geldt voor de speelgoedbank, alleen gaat het daar uiteraard om speelgoed. Het komt ook af en toe voor dat de speelgoedbank en de voedselbank georganiseerd worden onder één dak. Het doel van de speelgoedbank is dat zij speelgoed geven aan kinderen die jarig zijn wanneer gezinnen geen cadeautje kunnen betalen. De reden dat dit gedaan wordt is omdat kinderen niet de dupe mogen worden van de situatie waarin een gezin verkeert. Kortom, je kunt ook knuffels doneren en speelgoed brengen naar de speelgoedbank. Eén ding is zeker: de spullen komen goed terecht en je helpt er een gezin mee.

De weggeefwinkel

Daarnaast heb je de weggeefwinkel. In deze winkel zijn spullen gratis op te halen. Opvallend aan een weggeefwinkel is dat iedereen welkom is in deze winkel. Kortom, hier geldt onvoorwaardelijkheid. Dit houdt in dat iedereen welkom is in de weggeefwinkel om spullen te komen brengen, maar ook om spullen te komen halen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een goederenbank worden er bij een weggeefwinkel geen voorwaarden gesteld. Wil je een knuffel doneren of iets anders? Dan kun je dit dus ook bij een weggeefwinkel doen.

Leger des Heils: ReShare.

De kans is groot dat je weleens van Leger des Heils hebt gehoord. Het Leger des Heils verzamelt al jarenlang gebruikte textiel en gedragen kleding. De afdeling die zich hier in het bijzonder mee bezighoudt is de afdeling Reshare. Als je Reshare letterlijk vertaalt naar het Nederlands betekent dit ‘opnieuw delen.’ Dat is dan ook waar deze afdeling voor staat. Tweedehands Kleding wordt niet weggegooid, maar hergebruikt. Mensen die het echt nodig hebben ontvangen deze kleding gratis. Verder verkoopt Leger des Heils deze kleding tegen sociale prijzen in tweedehands kledingwinkels en gaan de kledingstukken naar sorteerbedrijven.

Het Leger des Heils houdt zich bezig met verschillende projecten, waaronder jeugdzorg, arbeids-re integratie en tienermoeders. Wil je graag knuffels doneren of speelgoed geven aan het Leger des Heils? Dan moet je rekening houden dat er bij de textielcontainers van het Leger des Heils slechts zacht speelgoed ingeleverd mag worden. Dit mogen dus knuffels zijn, maar als het gaat om plastic of houten speelgoed dan zul je contact moeten opnemen met een vestiging in de buurt.

Childslife

Daarnaast is er ‘ChildsLife’. ChildsLife ondersteunt projecten door middel van verschillende goederen en financiële middelen. Je kunt hier verschillende soorten speelgoed doneren. Houd er rekening mee dat ChildsLife alleen goederen accepteert die direct inzetbaar zijn op ChildsLife-projecten. Hierbij kun je denken aan speelgoed of knuffels die zijn gebruikt op voorwaarde dat deze spullen in goede staat en compleet zijn. Childslife accepteert geen speelgoed op batterijen.

Waarom een knuffel doneren?

Nu je weet waar je terecht kunt voor het doneren van knuffels, speelgoed of andere spullen vraag je je misschien af waarom je dat zou doen. Wellicht denk je dat je alsnog niet zo veel bijdraagt of twijfel je aan andere zaken. Toch is de invloed van knuffels enorm groot voor kinderen. Of het nou gaat om kinderen die deel uitmaken van een gezin die onder de armoedegrens leeft of om kinderen die op een andere manier leed zien of lijden, knuffels kunnen hen enorm veel troost bieden. Knuffels bieden onder andere vriendschap en geborgenheid voor deze kinderen. Knuffels doneren kan zowel in Nederland als in het buitenland. Het is belangrijk om te onthouden dat alle kleine beetjes helpen en dat elke vorm van hulp ertoe doet. Jij kunt het verschil maken, ook al lijkt het voor jou slechts een klein gebaar. Je kunt een wereld van verschil maken door het doneren van knuffels, speelgoed, kleding of andere zaken.

Wat doe jij met oude knuffels?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *